Ga naar de inhoud

Amper 210 minuten gespeeld en geen selectie meer sinds EK, toch wil Doku knallen: "Weer vuur in de benen"

Anderhalf jaar geleden was hij het lichtpunt op het EK, vorige week opnieuw het lichtpuntje tegen Egypte. In de tussentijd kwam Jérémy Doku door een heleboel blessures niet meer in actie voor de Rode Duivels. Maar twijfelen over zijn fysieke paraatheid doet Doku niet. "Ik ben ook in staat om te starten én het verschil te maken", vertelde hij in Qatar aan Ruben Van Gucht en Eddy Snelders.

Elke Rode Duivel die nu een vaste waarde is bij de Rode Duivels, heeft een referentiematch gehad. Bij Jérémy Doku vond die plaats tijdens het EK 2021 tegen Italië. 

 

Meteen zijn laatste wedstrijd voor de Rode Duivels vóór dit WK.

 

Bij momenten was de spurtbom toen ongrijpbaar. Alsof Di Lorenzo met zijn blote handen naar rook aan het grijpen was op de linkerflank. De Rode Duivels verloren met 2-1, maar Doku gaf die dag zijn visitekaartje af op het hoogste toneel. 

 

Die lijn doortrekken lukte dus helaas niet voor Doku, een resem blessures hielden hem bij Rennes vaker in de tribune dan op het veld. In twee seizoenen tijd, viel hij zes keer uit met een blessure. Dit seizoen speelde hij 210 minuten. Veruit het minste van alle geselecteerde Duivels.

 

Doku  werd zo ook niet meer opgeroepen voor de Nations League. "Ik heb de nationale ploeg enorm gemist", vertelde hij vandaag op de persconferentie. "Ondertussen hebben we al heel wat topmatchen gespeeld. Spijtig genoeg zat ik telkens voor mijn tv. Pijnlijk. Ik wou altijd spelen."

Doku is na zijn knap intermezzo tegen Italië op het EK, opnieuw Rode Duivel.

"Als je geblesseerd bent, stel je jezelf vele vragen. Waarom heb ik die blessure opgelopen? Wat had ik anders kunnen doen? Hoe raak ik zo snel mogelijk terug fit? Er zijn duizenden redenen waarom je geblesseerd kan geraken. Mentaal was het enorm moeilijk."

 

Toch liet Doku zijn hoofd niet hangen. "Ik ben blijven werken voor het WK. Ik wist natuurlijk dat ik fit moest zijn om geselecteerd te worden. Daarom had ik de laatste weken wel heel wat stress."

 

Maar op 10 november mocht Doku opnieuw opgelucht ademhalen. Roberto Martinez noemde de explosieve aanvaller als een van de laatste namen tijdens de officiële bekendmaking van de WK-selectie.

 

"Hij kan magie brengen", vertelde de bondscoach - met Italië ongetwijfeld in zijn achterhoofd.

Ik heb opnieuw vuurwerk in de benen

Jérémy Doku

"Ik denk niet dat Martinez mij enkel op basis van die wedstrijd geselecteerd heeft", klopte Doku zich op de borst tijdens een one-on-one met Ruben Van Gucht en Eddy Snelders in Qatar. "Ik heb ook een bepaald profiel en de kwaliteiten om iets anders te brengen in de ploeg."

 

In de inspiratieloze oefenpartij van de Belgen tegen Egypte vorige week, gooide Martinez zijn joker 10 minuten voor het einde in de ploeg. En jawel, hij bracht meteen verticaliteit en gevaar in het spel van de Duivels. 

 

"Ik heb opnieuw vuurwerk in de benen", klonk het. "Zodra ik minuten krijg op het WK zal ik opnieuw iets proberen forceren."

 

Velen schreven hem door een gebrek aan speelminuten initieel een rol als bankzitter toe, maar na zijn invalbeurt kantelde de publieke opinie al snel naar een rol als supersub. Maar Doku zelf, die hoopt stiekem op meer.

 

"Het is niet makkelijk om met Eden Hazard de aanvoerder uit de ploeg te spelen, maar het is aan mij om me te tonen. Ik ben in staat om in te vallen en het verschil te maken. Maar ik ben ook in staat om te starten en het verschil te maken.