Ga naar de inhoud

Duivelse doelpuntenmachine + Messi en Ronaldo nu al met record: de interessantste WK-stats

Romelu Lukaku geflankeerd door Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

De 32 selecties voor het WK voetbal zijn bekend en nog voor er op een bal is getrapt, worden er al de eerste records gebroken. Wij verzamelden hier de meest opvallende statistieken.

Statistieken over België

 
  • Niemand scoorde meer
 

Eerst het goeie nieuws: geen enkele selectie scoorde met al zijn spelers samen meer internationale doelpunten dan België. 246 keer troffen de 26 Rode Duivels die naar Qatar gaan al raak. De nummer 2 Portugal volgt op ruime afstand, met 192 goals (waarvan 117 voor Cristiano Ronaldo).

 

  • Zeker niet de oudste
 

Dat België met een stokoude selectie naar het WK trekt, klopt ook niet helemaal. Gemiddeld zijn de Belgen 28 jaar 127 dagen oud. 5 selecties sturen een oudere selectie uit, waaronder favorieten als Brazilië en Argentinië. De alleroudste selectie is die van Iran (29 jaar en 153 dagen), de jongste die van Ghana (25 jaar 108 dagen.).

 

  • Courtois voorbij Scifo?
 
Op dit moment is Enzo Scifo de Belg die het vaakst in actie kwam op een Wereldbeker: 17 keer deed hij mee, verspreid over 4 WK's. Thibaut Courtois is de enige Belg die op de voorbije 2 WK's elke wedstrijd speelde. Hij zit momenteel aan 12 WK-duels en kan dus bij een kwartfinale Scifo evenaren en bij een halve finale overtreffen.

Stoot Thibaut Courtois straks Enzo Scifo van de troon?

Statistieken over de Belgische competitie

 
  • 20 buitenlanders actief in België
 
Met Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Zeno Debast, Simon Mignolet en Hans Vanaken telt de Belgische selectie 5 spelers uit de Jupiler Pro League. Daarbovenop hebben nog eens 20 buitenlandse spelers uit de Belgische competitie een oproepingsbrief gekregen, een record.
 
Als we de 5 topcompetities (Premier League, Serie A, Primera Division, Bundesliga en Ligue 1) buiten beschouwing laten, dan is België met die 20 koploper.
"Belgische" buitenlanders op WK

William Pacho

Ecuador Antwerp

Angelo Preciado

Ecuador RC Genk
Moussa N'Diaye Senegal Anderlecht

Noa Lang

Nederland Club Brugge

Vincent Janssen

Nederland Antwerp

Ali Gholizadeh

Iran Charleroi

Gerardo Arteaga

Mexico RC Genk

Andreas Skov Olsen

Denemarken Club Brugge

Ayase Ueda

Japan Cercle Brugge

Daniel Schmidt

Japan STVV

Liam Fraser

Canada Deinze

Tajon Buchanan

Canada Club Brugge

Cyle Larin

Canada Club Brugge

Selim Amallah

Marokko Standard

Bilal El Khannous

Marokko RC Genk

Samuel Gouet

Kameroen KV Mechelen

Denis Odoi

Ghana Club Brugge

Elisha Owusu

Ghana AA Gent

Abdul Manaf Nurudeen

Ghana Eupen
Kamal Sowah Ghana Club Brugge
 
  • Club Brugge hofleverancier
 
Geen enkele Belgische club levert meer internationals voor het WK dan Club Brugge: 6 buitenlanders en 2 Belgen. 11 andere clubs zien ook een speler naar Qatar vertrekken, waaronder met Deinze ook een club uit de Challenger Pro League. 

7 clubs uit de Jupiler Pro League hebben geen enkele WK-ganger: OH Leuven, Seraing, KV Oostende, Zulte Waregem, Kortrijk, Union en Westerlo.

Cyle Larin en Tajon Buchanan, de Canadezen van Club Brugge.

Nog meer statistieken

 
  • 4 spelers naar hun 5e WK
 
Tot nu toe konden de spelers die aan 5 WK's hebben deelgenomen kleurenwiezen, want ze waren maar met 4: Lothar Matthäus, Antonio Carbajal, Rafael Marquez en Gianluigi Buffon.
 
Daar komen nu nog eens 4 spelers bij. Met Andres Guardado en Guillermo Ochoa zijn dat opnieuw 2 Mexicanen (die nu dus al met 4 zijn) en ook Lionel Messi en Cristiano Ronaldo beginnen aan hun 5e WK.
 
Als Messi de (troost)finale haalt en alle matchen speelt, steekt hij ook Matthäus voorbij met meeste matchen op een WK. Dat record staat nu op 25.

Cristiano Ronaldo en Lionel Messi beginnen aan hun 5e WK

 
  • Oudste en jongste
 
Alfredo Talavera is de enige 40-jarige die naar Qatar wordt uitgestuurd. Hij maakt deel uit van het kransje stokoude doelmannen van Mexico, met ook nog de 35-jarige Rodolfo Cota en de 37-jarige Guillermo Ochoa. Atiba Hutchinson, die met Canada tegen de Rode Duivels mag spelen, is met zijn 39 jaar en 285 dagen de oudste veldspeler.

Er reizen ook zes 18-jarigen naar het WK af, met daarbij onder meer de Spanjaard Gavi en de Duitse spits Youssoufa Moukouko. Die laatste is nu nog 17 jaar, maar hij viert zijn 18e verjaardag op de dag van de openingsmatch.
 
  • Duurste selecties
 
Als we afgaan op de cijfers van Transfermarkt dan heeft Engeland van alle 32 landen de duurste selectie. De 26 spelers samen hebben een marktwaarde van 1,26 miljard euro, goed voor gemiddeld net geen 50 miljoen per speler. De Engelsen gaan in dit lijstje Brazilië (1,19 miljard) en Frankrijk (1,08 miljard) vooraf.

Wie de voltallige Belgische selectie wil kopen, zou daar 563,20 miljoen euro voor moeten neertellen en daarmee staan de Rode Duivels 9e in die rangschikking. Helemaal onderaan vinden we Qatar, met een selectie die amper 14,90 miljoen euro waard is.
 
  • Hofleveranciers
 
Bijna 1 op de 5 spelers op het WK is in het gewone leven actief in Engeland, van wie het leeuwendeel uiteraard in de Premier League. Dat is bijna evenveel als de nummers 2 en 3, Spanje en Duitsland, opgeteld.

Toch komt de hofleverancier bij de clubs niet uit de Premier League. Bayern München steekt met 17 WK-gangers Manchester City en Barcelona net de loef af.
 
Opmerkelijk: op 4 vinden we het Qatarese Al-Sadd. Dat heeft er voor een groot deel mee te maken dat alle spelers van de nationale ploeg van Qatar in eigen land spelen. Ook de bondscoach van Saudi-Arabië zocht het enkel in eigen land. Helemaal aan de andere kant vinden we Senegal, dat geen enkele speler uit de eigen competitie meeneemt.

Bayern München is de hofleverancier op het WK