Ga naar de inhoud

UCI verplicht volgwagens vanaf 2023 om meer afstand te houden van tijdrijder

 do 6 oktober 2022 18:02
" "
De volgwagen zal voortaan 15 meter achter Ganna (archief) moeten rijden.

De UCI wil komaf maken met aerodynamische voordelen van een volgwagen bij tijdritten. Wagens moeten vanaf 2023 niet 10 meter, maar 15 meter achter de renner rijden. Dat allemaal om het duwend effect van de luchtstroom rond de fietser te verkleinen.

Een nieuwe UCI-regel voor het tijdrijden die ingaat vanaf 2023: "De volgwagen moet op minstens 15 meter van de renner blijven, mag de renner niet inhalen of ernaast gaan rijden."

 

"In geval van pech mag er enkel hulp verleend worden als de renner en volgwagen stilstaan en als die niemand hinderen", klinkt de aanvulling op artikel 2.4.023.

 

Met de nieuwe richtlijn wil de UCI het voordeel dat tijdrijders kunnen halen van de volgwagens wegnemen. Wanneer een wagen dicht achter een renner rijdt, duwt die de lucht in de rug. 

 

Daarom kozen teams er in het verleden vaak voor om een hoop fietsen op het dak te zetten, zodat het effect zo groot mogelijk werd. 

 

Even lag het voorstel op tafel om de afstand te verhogen tot 30 meter, om het aerodynamische voordeel helemaal weg te nemen, maar zover kwam het niet.