Ga naar de inhoud

Vlaanderen organiseert in 2024 de derde editie van het WK gravelrace

Vlaanderen organiseert na het succesvolle WK wegwielrennen van vorig jaar in 2024 opnieuw een WK. Het gaat om het WK voor gravelbikes. "Het is van hype geëvolueerd naar volwaardig onderdeel van het wieleraanbod", klinkt het.

De Internationale Wielerbond (UCI) organiseert dit jaar zijn eerste WK gravelracen, in de Italiaanse regio Veneto. Ook het WK van 2023 vindt plaats in Italië. In 2024 is het de beurt aan Vlaanderen, waar het Hallerbos, het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud het decor zullen vormen van het Wereldkampioenschap.

 

 "Gravelen is al snel van hype naar volwaardig onderdeel van het wieleraanbod geëvolueerd", zegt Christophe Impens van organisator Golazo . "Zowat 1,5 jaar geleden stapten we naar de UCI met een voorstel voor een internationale Gravel Series, in navolging van de UCI Granfondo World Series die we al jaren organiseren."

 

"Die 1e editie krijgt over enkele weken zijn beslag in het allereerste WK Gravel in Veneto, Italië. Dat we nu het WK naar Vlaanderen kunnen halen en daarmee topsport kunnen koppelen aan onze Vlaamse natuur, is een hele mooie opportuniteit."

Dat we het WK naar Vlaanderen kunnen halen en daarmee topsport kunnen koppelen aan onze Vlaamse natuur, is een hele mooie opportuniteit.

Christophe Impens van organisator Golazo

Ook Vlaams minister van Sport, Ben Weyts, reageert enthousiast. "Het was voor ons een hele eer om vorig jaar de 100e editie van het WK wielrennen te mogen organiseren", klinkt het.

 

"Met het WK gravel in 2024 kunnen we ons nu opnieuw wereldwijd van onze beste kant laten zien. We zetten Vlaanderen niet alleen op organisatorisch vlak in de etalage, maar evengoed zetten we onze groene troeven tijdens dit WK in de kijker."

 

"Topsportevenementen als deze grijpen we met beide handen aan om de fiets en de wielersport nog meer te promoten in wielergek Vlaanderen."

Amateurs rijden samen met profs

Gravelrijders moeten zich plaatsen voor het WK via evenementen over 5 verschillende continenten doorheen het jaar.

 

Het unieke aan de wielerdiscipline is dat de amateurrijder samen aan de start staat met de wereldtop uit verschillende fietsdisciplines. Zo rijden dit jaar onder meer Peter Sagan en Zdenek Stybar het WK gravel.

 

De komende weken zullen Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Golazo rond de tafel zitten om het parcours en mogelijke start- en aankomstplaatsen te bespreken