Ga naar de inhoud

Peter Vandenbempt over het gekelderde vertrouwen in de Duivels: “We hádden 5 wereldtoppers, nu zijn dat er nog 2”

De vorm van Eden Hazard is een van de heikele kwesties bij de Duivels.

De vertrouwensbarometer zakte dit weekend nog een beetje. Na een nieuwe nederlaag tegen Nederland voelt het optimisme rond de WK-kansen van de Rode Duivels bijzonder laag aan. “En dat is ook logisch”, vindt commentator Peter Vandenbempt.

Voor Rusland was the sky the limit. Overal droomden landgenoten luidop van een historische wereldtitel. Nu, vier jaar later, stellen velen zich al meer dan tevreden met een kwartfinale.

 

Tegen Nederland kreeg het geloof zondag nog eens een nieuwe deuk. Ook Peter Vandenbempt merkt dat de stemming compleet anders is.

 

“Het grote vertrouwen is een pak minder”, knikt hij. “We zijn er nog niet in geslaagd de teleurstelling van het vorige EK door te spoelen. Sinds juli 2021 wisten we amper de helft van de matchen te winnen. Dat waren dan vaak nog zeges tegen landen van het niveau Estland en Burkina Faso. Tegen alle grote kleppers - zoals Nederland, Italië en Frankrijk - gingen we onderuit.”

 

“Dat is ook niet onlogisch”, gaat Vandenbempt verder. “Want België heeft de afgelopen vier jaar kwaliteit ingeleverd. Voorheen hadden we vier à vijf spelers van wereldklasse, zonder twijfel. Daar blijven er nu maar twee van over: Courtois en De Bruyne. Zij moeten op hun absolute top zijn om nog een beetje kans te maken.”

Hazard en Lukaku

Bij Eden Hazard is het verval zelfs zodanig groot dat er, ondanks zijn enorme verdiensten en status, veel kritiek is op zijn basisplaatsen. “Het is legitiem om Hazard als titularis in vraag te stellen”, aldus Vandenbempt.

 

“Het ziet er niet naar uit dat hij de komende maanden plots veel gaat spelen bij Real. En in tegenstelling tot vroeger is er geen aanloopperiode naar het WK. We moeten de dikst mogelijke kaars branden dat Hazard nog progressie zal maken. Nu merk je zelfs dat tegenstanders niet meer onder de indruk zijn van hem. Nederland liet hem vrij en focuste gewoon op De Bruyne.”

Zonder Lukaku moet je er in Qatar niet eens aan beginnen.

Peter Vandenbempt

Onze analist ziet dat alle creativiteit bij de Duivels nu van KDB moet komen. Zeker zonder Lukaku noemt hij de situatie “problematisch”.

 

“Zonder Lukaku moet je er in Qatar niet eens aan beginnen. Iedereen looft Batshuayi als doelpuntenmaker, maar als je zijn non-match van gisteren ziet… Dat is toch zorgwekkend. Na Lukaku gaapt er een enorme leegte in de spits.”

Toch ook wat hoop

En dan is er misschien nog het grootste zorgenpunt: de Duivelse defensie, die maar niet de nul kan houden.

 

“We hebben geen incontournable Vincent Kompany en kunnen niet meer rekenen op Thomas Vermaelen”, beseft Vandenbempt. “Toen stond onze defensie als een huis met verdedigers van wereldklasse. Voor de opvolging werd gekeken naar Boyata en Denayer, maar die konden niet overtuigen en zijn nu zelfs niet fit. De match tegen Nederland maakte ook duidelijk dat het WK voor Debast te vroeg komt.”

Om het doemdenken te counteren, kijk ik ook naar de concurrenten op het WK.

Peter Vandenbempt

Tot slot zorgt Vandenbempt toch nog voor wat hoop.

 

"Want om het doemdenken te counteren, kijk ik ook naar de concurrenten op het WK. Ik zie de Duitsers verliezen van de Hongaren. De Engelsen gaan twee keer onderuit tegen datzelfde land en degraderen uit de A-groep van de Nations League. Spanje verliest van Zwitserland en de Fransen hebben een megaprobleem op en naast het veld met hun geblesseerden."

 

"Laat ons zeggen dat de Belgen niet alleen staan met problemen, als dat een troost mag zijn."