Ga naar de inhoud
Van Dijk buffelt de 1-0 binnen.

Rode Duivels blijven met zuur gevoel achter na nipte nederlaag tegen Oranje, jonge Debast betaalt leergeld

 zo 25 september 2022 22:39
   UEFA Nations League - speeldag 6 - 25/09/22 - 20:46

   Bijzonder bittere derby voor de Rode Duivels. Ondanks het overwicht tegen Oranje verliet België met een slecht gevoel Amsterdam. Virgil van Dijk zorgde voor het enige doelpunt, onze nationale ploeg kwam voor het eerst in 50 matchen niét tot scoren. De jonge Zeno Debast betaalde zeker na rust leergeld.

   Alle ogen op Amsterdam. 59 dagen voor de openingsmatch van de Duivels op het WK is een confrontatie met Nederland nog net iets boeiender - zelf al is het maar voor de Nations League.

    

   Interessante info begint dan al bij de basisploeg. Opnieuw Zeno Debast aan de aftrap. Op het middenveld kreeg Onana zijn kans en Castagne mocht de flank afdraven. Goeie verstaanders leren zo wie nadrukkelijk (geen) kans maakt op een basisplaats, toch?

    

   Ook mentaal was de derby van belang. Ruim drie maanden na die dramatische 1-4 op de Heizel incasseer je liever geen tweede dreun van dezelfde tegenstander.

   Ideeënloos Nederland

   Zo’n vaart als toen zou het in eerste instantie niet lopen. Zo opzwepend de beats in de ArenA waren voor de aftrap, zo mak presenteerde Oranje zich voor rust. Zou het ontbreken van sleutelpionnen Depay en De Jong er iets mee te maken hebben? De thuisploeg liet het initiatief aan de Belgen en dat leverde een handjevol kansen op.

    

   Al na vier minuten kreeg Hazard op aangeven van Onana een kans waar hij in zijn beste vorm meer mee had gedaan. Ook Batshuayi en vooral Witsel - na een geweldige assist van De Bruyne - lieten mogelijkheden op de openingstreffer liggen.

    

   Defensief zouden de Duivels relatief eenvoudig standhouden tegen een ideeënloos Nederland. Alleen wat vertwijfelde momentjes van Debast zouden soms voor wat paniek zorgen.

   Opvallende Onana

   Bondscoach-voor-één-dag Thierry Henry begon de tweede helft met twee wissels. Enter Carrasco en De Ketelaere. Zij kwamen in de plaats van Meunier en een onzichtbare Batshuayi. De alibi-prestatie van die laatste bewees dat we best bidden voor een fitte Lukaku in Qatar.

    

   Landgenoten die nog droomden van een mirakel richting Final Four waren er overigens aan voor de moeite. Drie goals zouden er ook na rust niet vallen in Amsterdam. Daarvoor misten beide landen scherpte en gretigheid.

    

   Wie dat overigens niet miste: Amadou Onana. De middenvelder toonde zich zeker in het laatste halfuur met enkele sterke tackles en soms een slimme infiltratie.

    

   Kort voorbij het uur volgde zo eentje. Onana liep uitstekend door op een lange bal van KDB, maakte zich los van De Roon, maar zag zijn prima inzet gered door Pasveer.

    

   Het was tot dan de beste kans in een fletse partij zonder echte uitschieters. Alles wees in de richting van een bloedeloos nul-nulletje…

   Debast betaalt leergeld

   Maar het is op zulke momenten dat wereldtoppers toeslaan. Ongeveer een kwartiertje voor tijd kreeg Nederland een hoekschop. Aanvoerder Van Dijk, gedekt door Debast, ontdeed zich van zijn jonge belager en kopte onhoudbaar binnen. 1-0, tegen de gang van het spel in.

    

   Vooral Debast zal gevloekt hebben. Het Anderlecht-talent betaalde toch flink leergeld in Amsterdam. Want enkele minuten na de openingstreffer hief Debast ongelukkig het buitenspel op, waardoor Bergwijn bijna de 2-0 scoorde. Courtois voorkwam die later nog twee keer. Lukebakio zag een spectaculaire omhaal in de slotseconden uit elkaar spatten op de kruising.

    

   En zo bleven de Duivels met een bijzonder bitter gevoel achter in de ArenA. Voor het eerst sinds die halve finale tegen Frankrijk op het WK - maar liefst 50 matchen dus - kwam onze nationale ploeg niet tot scoren.

    

   Da’s een statistiek die je twee maanden voor Qatar liever in stand had gehouden.

    

   Nog 59 dagen…

   Van Gaal: "Slechte wedstrijd, België was beter"

   • Remko Pasveer: Blij dat we opnieuw kunnen winnen. In de verdediging hadden we wel enkele probleempjes, maar we kunnen ze tegen het WK wel oplossen. Ongelofelijk, hé, dat ik al 2 clean sheets heb, daar dank ik de jongens voor. Vandaag scheelde het wel niet veel met ongelofelijke bicycle kick van Lukebakio, ik heb de paal afgeveegd omdat ik blij was dat hij er stond.
   • Virgil Van Dijk: Het was geen goede wedstrijd, maar het gevoel van winnen is fijn. Het had beter gemoeten. We spelen wel tegen België natuurlijk. Ze probeerden ons uit elkaar te trekken met veel initiatief van kwaliteitsvolle spelers als De Bruyne en Hazard. Het bleek al snel dat het lastig ging worden. We gaan wel met vertrouwen naar Qatar, we gaan er alles voor geven!
   • Louis van Gaal: We hebben slecht gespeeld. In balbezit waren we niet goed, bij balbezit van de tegenstander wel. Als wij minder zijn dan de tegenstander, kunnen we wel heel compact spelen. Dat is de kracht van dit Nederlands elftal. België had een hogere balsnelheid, daar hadden wij moeite mee. In de tweede helft hebben we de druk wat opgevoerd via de linkerkant, maar zij waren beter. Uiteindelijk hebben wij wel de beste kansen gehad. Bergwijn had er drie moeten maken. 

   De reacties van de Rode Duivels:

   Fase per fase

   22:43
   Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
   22:40

   Einde: België vergeet te scoren en verliest met 1-0

   Taylor maakt na de indrukwekkende poging van Lukebakio meteen een einde van de wedstrijd. De Rode Duivels kunnen voor het eerst in 50 wedstrijden niet scoren.

   Oranje blijft ongeslagen onder bondscoach van Gaal en dat al voor 15 wedstrijden. Nederland - en niet België - speelt de finale van de Final Four in de Nations League. 

   90+5' tweede helft
   90+4'

   Lukebakio's omhaal spat uit elkaar op de kruising!

   Het is ze niet gegund, de Rode Duivels. Lukebakio pakt nog uit met een heerlijke omhaal, die tegen de kruising uit elkaar spat. Heerlijke poging, de Belgen hadden meer verdiend

   90+3'

   Nieuwe aanval, Dumfries stoomt de achterlijn af en legt af naar Bergwijn. Bergwijn kan er opnieuw niet bij, Alderweireld stak er een voetje voor.

   90+1'

   4 minuten extra tijd

   Terwijl Bergwijn de kansen aan elkaar blijft rijgen, hebben we vergeten te vermelden dat er vier extra minuten bijkomen. Bergwijn werd alleen voor doel gezet, maar hij geraakt niet bij de bal.

   90+1'

   4 - extra time

   Er komen 4 minuten extra tijd bij.
   90+1'
   90+1'

   Nieuwe aanval van Oranje: de lage voorzet van Bergwijn wordt weggeduwd door Courtois.

   89'

   Courtois behoedt België voor erger

   Heel goede pass van Blind naar Bergwijn. Bergwijn wil de bal in de lucht met de zijkant van zijn voet binnentikken, maar Courtois staat paraat.

   87'

   Gakpo doorheen 3 Belgen

   Opnieuw een reuzekans voor Klaassen! Gakpo kan zich eenvoudig door Alderweireld, Carrasco en De Bruyne slingeren en zet Klaassen op weg naar doel. Courtois pakt. 

   84'

   Ook Lukibakio kan niet overtuigen. Na goed samenspel met De Bruyne glijdt hij weg wanneer wil hij wil voorzetten.

   82'

   De Rode Duivels schuiven de verantwoordelijkheid naar elkaar door. Ze lijken niet te willen trappen. De Bruyne lost dan toch eens, Pasveer pakt makkelijk.

   78'

   Castagne wordt goed diep gestuurd, hij probeert in één tijd te trappen uit een wel heel scherpe hoek. Zijn schot gaat voorlangs.

   77'

   Deze voorsprong had niet gehoeven.

   Peter Vandenbempt op Radio 1
   75'
   74'

   Bijna 2-0!

   Grote kans voor Bergwijn! Hij staat geen buitenspel, want Debast blijft hangen. Bergwijn knalt van dichtbij in het zijnet. Louis van Gaal zag de bal binnengaan, hij kan er om lachen. 

   73'

   1-0! Van Dijk kopt Nederland op voorsprong

   Op een hoekschop laten de Rode Duivels zich aftroeven door Van Dijk. De Nederlander loopt zich makkelijk vrij en kopt zijn land op voorsprong.