Ga naar de inhoud

Jan Bakelants over Remco Evenepoel en de Tour: "Verlies geen tijd: de Giro is een troostprijs"

 ma 26 september 2022 11:27
Analisten Dirk De Wolf en Jan Bakelants.

Vuelta: check. WK: check. Tour: vraagteken. De komende weken en maanden zullen Remco Evenepoel en de Ronde van Frankrijk nog veelvuldig aan elkaar gelinkt worden. Jan Bakelants twijfelt geen seconde: "Voor mij is 2023 een uitgelezen kans met de Grand Départ in het Baskenland."

Jan Bakelants (36) en Remco Evenepoel (22) kunnen het goed met elkaar vinden. Bakelants is een renner met een pertinente mening, ook over het pad dat Evenepoel volgend jaar moet uitstippelen.

 

"Giro of Tour in 2023?", vroeg Ruben Van Gucht na het WK aan Bakelants. Zijn antwoord: "Ik begrijp niet waar dit nog over gaat."

 

"Als je bent doorgedrongen tot het hoogste van deze sport en een nieuwe parel op je kroon hebt gestoken, wat lig je dan nog tijd te verliezen in de Giro?"

 

"Dat is een troostprijs. Het is tijd om te zien hoe ver je kunt geraken. Tot de Vuelta was dat geen troostprijs, ja, maar sinds die Ronde van Spanje liggen de kaarten anders."

Als je bent doorgedrongen tot het hoogste van deze sport en een nieuwe parel op je kroon hebt gestoken, wat lig je dan nog tijd te verliezen in de Giro?

Jan Bakelants

"Mathieu van der Poel zei het enkele dagen voor het WK goed: "Ik heb geen 10 kansen meer om het WK te winnen." Hij is 27 en begint dat te beseffen."

 

"Ook voor Evenepoel, nog maar 22, gaat de tijd snel en hij wordt geconfronteerd met 2 renners die intrinsiek misschien beter bergop zijn."

 

"Elke kans die zich aandient, moet je grijpen. Voor mij is 2023 een uitgelezen kans met de Grand Départ in het Baskenland. Dat is een heel lastig parcours op wegen die hij kent van in de Clasica San Sebastian."

 

"Ik besef dat het minder evident is. Maar moet hij treuren als hij terugkomt met een ritzege in de regenboogtrui? Voor mij is dat meer waard."

 

(lees voort onder de foto)

"Ik zie niet in waarom je nog zou wachten"

"Het gaat om de Tour", herhaalt Jan Bakelants nog eens met klem. "Er is binnen de ploeg een project om de Tour te winnen, maar dan moet je het ook niet 5 jaar uitstellen. Hij is er klaar voor. Ik zie niet in waarom je nog zou wachten."

 

"Neen, het hangt niet af van het parcours. De start volgend jaar is interessant en hij zal het later misschien ook moeten doen op een parcours dat niet uitgelezen interessant is."

 

"Met deze kwaliteiten zou het toch eens moeten lukken. Ga naar de Tour en als het een fiasco wordt, dan kan er nadien nog altijd een doel gemaakt worden van de Vuelta."

Gerelateerd: