Ga naar de inhoud

Boston Celtics schorsen hun succescoach Ime Udoka voor het volledige NBA-seizoen

Ime Udoka loodste de Boston Celtics vorig seizoen naar de NBA-finale.

De NBA gaat pas over een kleine maand weer van start, maar het opmerkelijkste nieuws van het seizoen hebben we nu al gehad: de Boston Celtics hebben hun coach Ime Udoka voor een jaar geschorst wegens een inbreuk op de interne gedragscode.

Ime Udoka beleefde vorig jaar zijn vuurdoop als headcoach in de NBA. De 45-jarige Amerikaan kende een moeizame start, maar na Nieuwjaar raakten zijn Boston Celtics op kruissnelheid. De trein denderde voort tot in de NBA Finals, waarin Boston met 4-2 verloor van Golden State.

 

In het tussenseizoen leek er geen vuiltje aan de lucht. De kern werd samengehouden en zelfs versterkt en Udoka leek klaar voor zijn tweede seizoen als hoofdcoach, dit keer met het etiket van titelkandidaat van bij de start.

 

Tot gisteren de bom barstte in Boston: Udoka zou een intieme relatie (gehad) hebben met een vrouwelijke werknemer van de Celtics. En ook al zou die relatie er eentje met wederzijdse toestemming geweest zijn, het was een inbreuk op de interne gedragscode van de club.

 

De Celtics zouden al enkele maanden op de hoogte geweest zijn, maar startten recent een onderzoek op nadat de vrouw in kwestie toch melding gemaakt zou hebben van ongepaste opmerkingen van Udoka.

Het spijt me dat ik de ploeg in een moeilijke situatie gebracht heb. Ik aanvaard de beslissing van de club.

Celtics-coach Ime Udoka

Na interne gesprekken met verschillende partijen hebben de Celtics deze week beslist om hun coach voor één jaar op non-actief te zetten, een verregaande en vrij ongeziene straf in de NBA.


Udoka, die net als de vrouw in kwestie een gezin heeft, trok al het boetekleed aan. "Ik wil me verontschuldigen bij de spelers, de fans, de club en mijn familie. Ik heb hen in de steek gelaten", liet hij weten in een statement.


"Het spijt me dat ik de ploeg in een moeilijke situatie gebracht heb. Ik aanvaard de beslissing van de club. Uit respect voor alle betrokkenen zal ik hierover niet verder communiceren."


De Boston Celtics hebben inmiddels de 34-jarige Joe Mazzulla aangeduid als interim-coach. "Een beslissing over de toekomst van Ime Udoka bij de Boston Celtics zal op een later moment genomen worden", aldus de club.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.