Ga naar de inhoud

Kenners waarschuwen Lions: "Doncic maakt sowieso 25 à 30 punten... Als we geluk hebben!"

Luka Doncic is op zijn 23e al een absolute wereldtopper.

In de achtste finales van het EK hebben de Belgian Lions het niet getroffen. Tegenstander Slovenië is een topland en een van de favorieten voor de eindzege. Hun grootste wapenfeit: Luka Doncic (2m01). "Hij is echt onhoudbaar", zegt basketbalkenner Dennis Xhaët.

Dat Luka Doncic een fenomeen is, bewees hij woensdag nog eens tegen het sterke Frankrijk. In één wedstrijd scoorde hij maar liefst 47 punten, het hoogste aantal in een EK-match in 65 jaar. De Lions staan dus voor een aartsmoeilijke opgave. Dat beseffen ook commentator Dennis Xhaët en ex-international Sam Van Rossom.

 

"Ik denk dat de Lions maar 1 tot 5% kans maken. Alleen al de kwaliteit van Doncic kan ervoor zorgen dat je geen kans maakt. Hij is echt uitzonderlijk goed", steekt Van Rossom van wal. De voormalige vaandeldrager van de nationale ploeg kan het weten, want hij speelde meermaals tegen Doncic in clubverband.

 

Ook Xhaët is onder de indruk van de Sloveense sterspeler: "Hij is al een jaar of 6 absolute wereldtop en kan letterlijk alles. Ongelooflijk wat ze daar in het water hebben in Slovenië."

De Lions maken maar 1 tot 5% kans tegen Slovenië.

Sam Van Rossom

Sam Van Rossom in actie tegen een jonge Doncic in de Spaanse competitie.

Valse trage

"Op de Olympische Spelen vorig jaar scheelde het niets of Doncic had Slovenië op zijn eentje naar de finale geleid. Het is onwaarschijnlijk welke impact hij heeft op
een team. Iedereen rond hem wordt beter door met hem te spelen", voegt Xhaët eraan toe.

 

Doncic is nog maar 23 jaar, maar speelt met een soort "old man-game", vindt Xhaët: "Je kan het een beetje vergelijken met gasten die 20 jaar prof zijn geweest en dan op hun oude dag nog eens een balletje gaan gooien met enkele jongeren. En dat bedoel ik als compliment. Hij weet altijd perfect wat hij moet doen."

 

Van Rossom sluit zich daarbij aan: "Ik noem hem een valse trage. Het lijkt allemaal niet zo snel te gaan op het eerste gezicht, maar zijn uitvoering is fantastisch. Hij heeft enorm veel technische bagage, en koppelt dat ook nog eens aan een enorme fysieke kwaliteit. Hij beheerst alle aspecten van het spel."

Het lijkt allemaal niet zo snel te gaan op het eerste gezicht, maar zijn uitvoering is fantastisch.

Sam Van Rossom

Sinds 2018 is Doncic aan de slag in de NBA, bij de Dallas Mavericks.

Doncic ziet er nochtans niet meteen uit als de meest atletische basketter. De Sloveen staat ervoor bekend moeite te hebben met zijn gewicht op peil te houden. 

 

"Er doen wel wat verhalen over hem de ronde. Vorig jaar werd hij vlak voor een match gefotografeerd op een terras met een pint in zijn handen. Dat bleek uiteindelijk niet helemaal te kloppen, maar het toont hoe mensen Doncic zien", vertelt Xhaët.

 

Toch lijkt Doncic stilaan zijn lesje te leren. Afgelopen zomer kwam hij voor het eerst erg scherp terug na zijn vakantieperiode. Daar lijkt hij nu de vruchten van te plukken. Xhaët: "Hij lijkt fitter dan ooit. Dat zien we ook op dit EK. En dan kan hij volgens mij alleen nog maar verbeteren."

Vorig jaar werd hij vlak voor een match gefotografeerd met een pint in zijn handen. Dat bleek uiteindelijk niet helemaal te kloppen, maar het toont hoe mensen Doncic zien.

Dennis Xhaët
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Gjergja zal creatief moeten zijn"

Maar hoe moeten de Lions hem dan afstoppen? "Hij is eigenlijk onhoudbaar", stelt Xhaët. "De Belgen zouden kunnen proberen om Doncic zijn ding te laten doen en de anderen uit de match te houden, maar Slovenië heeft meer kwaliteit dan Doncic alleen, dus dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan."

 

Ook Van Rossom ziet niet meteen een oplossing: "Het is een speler die hoe dan ook 25 à 30 punten zal maken. Als je geluk hebt althans, want anders is het meer. Je kan hem proberen stoppen, maar als ik eerlijk ben, lijkt me dat onbegonnen werk."

 

"Dario Gjergja zal sowieso veel creativiteit aan de dag moeten leggen om te bedenken hoe ze Doncic moeten afstoppen", concludeert Xhaët. 

 

De Lions kunnen wel spelen zonder druk. Ze zijn de duidelijke underdog tegen in het duel met Slovenië. "Je moet altijd met de ingesteldheid beginnen dat je kan winnen", geeft Xhaët mee als raad. 

 

"Bovendien is het EK van de Lions sowieso al geslaagd. Die overwinning tegen Spanje zorgt daarvoor. De Lions hebben ook mooi en modern basket gespeeld. Als ze eruit zouden liggen tegen Slovenië is dat niets om je voor te schamen", besluit de commentator.

Het EK van de Lions is sowieso al geslaagd. De overwinning tegen Spanje heeft daarvoor gezorgd.

Dennis Xhaët