Ga naar de inhoud

Bondscoach voor duel met Slovenië: "Winnen zou mirakel zijn, maar mirakels bestaan wel"

Dario Gjergja

Belgische basketbalfans kijken al enkele dagen reikhalzend uit naar het duel van de Belgian Lions tegen het Slovenië van Luka Doncic en vandaag is het eindelijk zover. Bondscoach Dario Gjergja beseft dat het loodzwaar zal worden en benadrukt ook dat Slovenië méér is dan alleen maar Doncic.

Met Slovenië krijgt België vanmiddag een van de sterkste teams op dit EK tegenover zich. Hoe leven de Belgian Lions toe naar die wedstrijd? "We moeten ervan genieten, maar het is ook een match waarin we onszelf willen tonen. We hebben het verdiend om hier te staan", blikt bondscoach Dario Gjergja vooruit.

 

Iedereen heeft natuurlijk de mond vol over Luka Doncic, maar Gjergja waarschuwt dat Slovenië méér is dan alleen maar Doncic. "Doncic is natuurlijk fantastisch, maar ook Dragic staat geweldig te spelen en ook andere jongens als Blazic, Cancar, Prepelic of Tobey vullen hun rol perfect in", weet Gjergja.

 

"Luka is de ster, maar de rest van het team is ook echt heel goed. Het is een heel complete ploeg, die Europees kampioen is en vorig jaar op één blockshot van de olympische finale strandde. Slovenië is een van de favorieten op dit EK, al geloof ik nog altijd dat Servië de topfavoriet is."

We moeten als team proberen om Doncic zoveel mogelijk in een situatie te brengen waarin hij moeilijke shots moet nemen.

Dario Gjergja

Doncic is een speler die van overal kan scoren. Zullen de Belgian Lions hun verdediging afstemmen op de NBA-ster? "Frankrijk focuste ook op Doncic en hij maakte 47 punten", merkt Gjergja fijntjes op.

 

"We zullen het als team moeten doen. We moeten proberen om hem zoveel mogelijk in een situatie te brengen waarin hij moeilijke shots moet nemen. Het wordt een team-effort, maar nogmaals: niet alleen op Doncic. Ook de andere jongens kunnen allemaal makkelijk scoren."

 

Hoe schat de bondscoach de Belgische kansen in? "Als we realistisch zijn, moeten we bekennen dat Slovenië sterker is. Maar we gaan wel alles geven. We willen tonen dat wij ook iets in onze mars hebben. Winnen zou een mirakel zijn, maar goed, mirakels bestaan."

belgian lions op ek basketbal
1/8e finales
Slovenië België 88-72
poulefase
programma groep a
01/09 België Georgië 79-76
03/09 Montenegro België 76-70
04/09 Spanje België 73-83
06/09 België Turkije 63-78
07/09 Bulgarije België 80-89
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Spanje 5 4 1 +63 9
2. Turkije 5 3 2 +25 8
3. Montenegro 5 3 2 +3 8
4. België 5 3 2 +1 8
5. Bulgarije 5 1 4 -48 6
6. Georgië 5 1 4 -44 6

De top 4 stoot door naar de 1/8e finales. Het EK wordt georganiseerd in Duitsland, Georgië, Italië en Tsjechië. De Belgian Lions spelen hun poulewedstrijden in de Georgische hoofdstad Tbilisi.