Ga naar de inhoud

Volleybalclub Roeselare: "Corona was erg, maar deze crisis is zo mogelijk nog erger"

 wo 24 augustus 2022 07:05

De energieprijzen zijn de voorbije maanden hand over hand toegenomen en het einde van de crisis is nog niet in zicht. Ook in de sportwereld beginnen ze te beven telkens als er een nieuwe energiefactuur in de bus komt. Bij volleybalclub Roeselare hopen ze dat ook de spelers zelf hun duit in het zakje doen, al vrezen ze voor het voortbestaan van sommige collega's.

Roeselare is al decennialang een garantie op succes in het Belgische volleybal, maar ook bij deze topclub moeten ze steeds meer de tering naar de nering zetten nu de energieprijzen onverminderd blijven stijgen.

Dirk Specenier, algemeen directeur bij de club, maakt bij Sporza de rekening. "De crisis heeft in eerste instantie invloed op onze auto's. De stijging van de brandstofprijzen zorgt voor een meerkost van zo'n 30.000 euro voor ons."

 

"Daarnaast heb je de energiefactuur van de woningen die onze spelers huren. Dan heb ik het dus over gas en elektriciteit. Dat gaat over een stijging van zo'n 20.000 euro."

 

Maar ook de bedrijven die de verhoogde prijzen doorrekenen aan hun klanten zorgen voor een meerkost. "Catering alleen al is 40.000 euro duurder geworden voor ons."

 

"Alles samen maakt dat bijna 100.000 euro. Het zal dit seizoen niet alleen een strijd worden om kampioen te worden, maar ook een strijd tegen de kosten."

Spelers zullen meer moeten carpoolen. Of waarom zouden ze niet met de fiets naar de club kunnen komen?

Dirk Specenier (Roeselare)

Om de kosten te drukken, grijpt Roeselare terug naar enkele originele maatregelen. "De spelers zullen meer moeten carpoolen. Ze wonen allemaal niet zo ver van de club, dus ze moeten hun verplaatsingen met de auto beperken. We maken hen duidelijk dat je ook met de fiets naar de training kunt."

 

Ook de thermostaat zal bij Roeselare enkele graadjes lager gaan. "In Spanje heeft de overheid bij wet bepaald dat de verwarming maximaal op 19 graden mag staan. Misschien moeten wij daar ook aan denken? Dat zou een besparing van 10 à 20% betekenen op de energiekost."

"Er zullen clubs sneuvelen"

Dirk Specenier maakt graag de vergelijking met de financiële impact van de coronacrisis. "Dat was inderdaad erg, maar dit is zo mogelijk nog veel erger."

 

"Tijdens de coronacrisis kregen we nog steun en waren er sponsors die ons wilden helpen, omdat zij het economisch wel goed hadden. Maar nu kunnen die dat niet zomaar meer bijpassen, omdat zij ook vrezen om getroffen te worden."

 

Specenier is ervan overtuigd dat Roeselare dankzij het enthousiasme en de inzet van zijn bestuursleden en vrijwilligers wel zal overleven. "Maar ik denk wel dat andere clubs in de problemen zullen komen. Zelfs zonder deze crisis zijn we de voorbije jaren al 3 clubs verloren in de hoogste klasse."

 

"Er zullen nog clubs sneuvelen, zeker niet alleen in het volleybal."

Gerelateerd: