Ga naar de inhoud

Ook amateurclubs met handen in het haar door energieprijzen: "Dit bedreigt ons voortbestaan"

 wo 24 augustus 2022 07:05

Wellicht nog zwaarder getroffen door de stijgende energieprijzen dan onze eersteklassers zijn de amateurclubs. Bij het Antwerpse Zwarte Leeuw zien ze maandelijks een factuur van 4.550 euro in de bus vallen. "Dit bedreigt het voortbestaan van onze club", getuigt voorzitter Luc Seysmans.

Voorzitter Luc Seysmans zucht eens diep als we hem confronteren met de impact van de exploderende energieprijzen.

 

"Dit is een enorme bedreiging voor ons", begint hij. "Zeker omdat wij met een verouderde accommodatie zitten. Onze maandelijkse factuur voor gas en elektriciteit bedraagt 4.155 euro. Inclusief de kosten voor onze machinerie overstijgt dat 5.000 euro. Een kost die minstens verdubbeld is en 25% van ons budget inneemt."

 

Bij Zwarte Leeuw kunnen ze niet anders dan die meerkost deels doorrekenen aan de leden. "We hebben een lichte verhoging van het lidgeld moeten doorvoeren. Al zal zelfs dat niet volstaan. We zullen creatief moeten zijn."

 

"Wat de oplossingen zijn? Sponsoring en hopen dat de prijzen normaliseren, zeker? Al lijkt dat laatste momenteel ijdele hoop als je ziet dat de tarieven op één dag met 13% stijgen. (zucht) Dit is een bedreiging voor het voortbestaan van onze club."

We hebben een lichte verhoging van het lidgeld moeten doorvoeren. Al zal zelfs dat niet volstaan.

Luc Seysmans, voorzitter Zwarte Leeuw

Seysmans probeert daarom spelers en trainers - in zoverre dat kan - te sensibiliseren. "Vragen om sneller te douchen hebben we tot dusver nog niet gedaan, maar we moeten wel in de gaten houden dat er rationeel met energie omgesprongen wordt."

 

"We vragen ook al jaren om het licht in de gang uit te doen. Maar ja, zelfs na 25 keer herhalen, brandt het meestal toch nog."

 

Voor Zwarte Leeuw is investeren in duurzame energie evenmin een optie door de oude faciliteiten. "Alle huidige investeringen die we nog moeten doen, zijn kosten op het sterfhuis. We hopen dat een gesprek met de gemeente over nieuwe accommodatie iets oplevert."

Voetbal Vlaanderen: "Vaak verouderde installaties"

Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen, is zich bewust dat het water sommige amateurclubs aan de lippen komt te staan door de stijgende energieprijzen.

 

"Het grootste probleem moet voor sommige clubs zelfs nog komen, want nu profiteren velen nog van een vast tarief. Zodra ze moeten overschakelen op het variabele tarief worden ook zij onderhevig aan de grillen van de markt."

 

Van Craen spreekt over energiekosten die x5 of x6 zullen gaan. "Dat lijkt me niet absurd. De winter komt eraan en dat wordt de moeilijkste periode. Zeker omdat je vaak verouderde installaties hebt bij de clubs."

 

Het lidgeld verhogen is volgens Van Craen vaak onvermijdelijk, maar ook niet zaligmakend. "Een jeugdspeler kostte vorig seizoen gemiddeld al 580 euro voor een club. Dat bedrag dek je natuurlijk niet met het lidgeld. Maar als dit er ook nog eens bijkomt, zullen clubs toch aan dat lidgeld moeten sleutelen."

Gerelateerd: