Ga naar de inhoud

Na de "ongeziene" 3-0 tegen de Faeröer: "Volleybal gaat helaas het voetbal achterna"

De Red Dragons veegden het bescheiden Faeröer op een hoopje.

De Red Dragons zijn hun EK-kwalificatiecampagne begonnen met een logische zege: 3-0 tegen de Faeröer, het niveauverschil was ontstellend groot. Commentator Marc Willems was erbij. "Vergelijk het met een Belgische ploeg op provinciaal niveau, het stelt niks voor." Tegelijk waarschuwt hij voor Estland, de volgende tegenstander. "Geen topland, maar met veel ervaren spelers."

België was na iets meer dan een uur spelen al klaar met de Faeröer. "Normaal duurt een match die op 3-0 eindigt toch anderhalf uur", weet Marc Willems. "Maar als je in de 1e en de 3e set respectievelijk maar 7 en 9 punten maakt, dan gaat het heel snel natuurlijk. Ik denk niet dat ik al een match zag die zo rap afgelopen was."

 

Vroeger bestond er een apart toernooi voor "de kleintjes" als de Faeröer, Luxemburg, San Marino, … . Daarin speelden zij onderling voor een ticket of voor promotie. Maar dat systeem is veranderd.

 

"Ik vrees door het kwalijke voorbeeld van het voetbal, waar al die landen ook meedoen in "gewone" kwalificaties. Maar in het voetbal zou de Faeröer nog met elf voor de goal kunnen gaan liggen en kan winnen toch nog moeilijk worden. In het volleybal is dat anders, daar wint de beste ploeg altijd."

 

"Maar de federatie gaat het voetbal dus achterna, met een EK nu ook met 24 landen, een ontwikkeling die ik niet toejuich. Zo’n match als gisteren heeft voor niemand zin, en vind ik economisch en ecologisch onverantwoord."

Zo’n match als gisteren heeft voor niemand zin, en vind ik economisch en ecologisch onverantwoord.

Marc Willems

Ervaren Esten tegen jonge Dragons

Het systeem is nu zo, helaas volgens Willems, maar de andere tegenstander in de groep wordt zeker geen makkie. "Estland is misschien geen topland als Frankrijk of Polen. Maar begin deze zomer in de European Golden League verloor België er twee keer van, met 3-1 en 0-3, vrij kansloos dus."

 

België deed het toen wel met een jonge ploeg en miste heel wat ervaren spelers. "Maar die groep is nu ongeveer hetzelfde, enkel Thomas Rousseaux is erbij gekomen", benadrukt Willems. 

 

Sterkhouders als Deroo en Valkiers ontbreken door blessure, anderen zoals Stijn D’Hulst willen rust om dan fris aan de competitie te kunnen beginnen. "Die jonge groep heeft zeker talent, maar komt nu tegen een Estland met heel veel ervaren spelers. Dat wordt een zware klus."

 

"Ik heb ook begrepen dat bondscoach Emanuele Zanini niet happy is met al die afzeggers. Hij is naar hier gekomen omdat hij potentieel zag en ervan uitging dat er een mix was van ervaren mannen en jonge talenten. Maar die mix is er nu niet."

Ik heb begrepen dat bondscoach Emanuele Zanini niet happy is met al die afzeggers.

Marc Willems

Geen EK? Catastrofe!

De omstandigheden zijn dus niet optimaal, toch is het EK halen een must voor Willems. De 7 groepswinnaars en de 5 beste tweedes mogen naar dat Europese kampioenschap.

 

"Dat moet het enige doel zijn deze zomer, dat EK halen. Als er 24 naar het EK gaan en je bent er niet bij, dat zou een catastrofe zijn! Zelfs met deze jonge groep."

 

De resultaten tegen Estland zullen wel veel bepalen: twee keer zwaar verliezen van dat land en kwalificatie als één van de beste tweedes komt op de helling te staan. Bovendien zijn die matchen niet allemaal op hetzelfde moment.

 

"Het zou dus kunnen dat andere landen weten wat ze moeten doen om door te gaan, omdat ze het resultaat van België al kennen. Ze zouden het op een akkoordje kunnen gooien. Dat systeem klopt dus niet, het is een ongezonde situatie."

 

Hopen dus op goeie resultaten tegen Estland zodat de Dragons er volgende zomer bij zijn. "Dan kunnen ze met een propere lei beginnen en een goeie ploeg vormen met de anciens erbij."