Ga naar de inhoud

Belgisch toptalent maakt gevoelige transfer, Lotto-Soudal stuurt hem met trainingsfiets naar Toekomstronde

Geen afscheid in schoonheid tussen William Junior Lecerf (19) en Lotto-Soudal. De Belgische ploeg ziet het toptalent naar de opleidingsploeg van Quick Step-Alpha Vinyl vertrekken. "Een gebrek aan respect", vertelt de sportdirecteur van Lotto-Soudal over de plotse overstap van zijn pupil. Lecerf moest vervolgens met een trainingsfiets naar de Ronde van de Toekomst. "Ik ben gewoon eerlijk geweest", zegt de renner zelf. Een verhaal met twee kanten.

William Junior Lecerf maakte vorig jaar de overstap van CC Etupes naar Lotto-Soudal. Het 19-jarige wielertalent ontwikkelde zich bij de jongerentak van de Belgische WorldTour-ploeg in ijltempo tot een van de veelbelovendste klimmers van het jonge peloton.

 

In de baby Giro loodste hij zijn ploegmaat Lennert Van Eetvelt dit seizoen nog als superknecht naar de 2e plaats. Zelf werd hij knap 4e. Een prestatie die hoge ogen gooide bij de grote ploegen. 

 

"Er was meteen veel interesse na die uitslag", vertelde Lecerf zelf aan onze redactie. "Na de Giro legden heel wat binnen- en buitenlandse ploegen contact. Zo mocht ik meteen gaan praten met Patrick Lefevere en Quick Step-Alpha Vinyl, maar ik wou eerst ook nog naar de andere voorstellen luisteren."

Ik kon niet blijven wachten en heb mijn woord gegeven aan Patrick Lefevere

William Junior Lecerf

De lokroep vanuit alle hoeken was luid, maar in de thuisbasis bleef het oorverdovend stil. 

 

"Lotto-Soudal liet eerst niks van zich horen na de Ronde van Italië. Het duurde bijna een week vooraleer de ploeg zei dat ze interesse had om mij een profcontract aan te bieden. Ik vertelde hen dat ik bereid was om te luisteren, maar ik kreeg pas een maand later een effectief voorstel."

 

"Maar in de periode dat Lotto niets van zich liet horen, wilden andere ploegen weten of ik concrete interesse had. Ik kon niet blijven wachten en heb toen mijn woord gegeven aan Patrick Lefevere."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen contract, geen wedstrijdfiets

Nadat Lecerf de hand van Lefevere had geschud, klopte Lotto-Soudal toch nog aan met een concreet voorstel. Tevergeefs. "Ik ben toen eerlijk geweest en heb verteld dat ik de ploeg ging verlaten."

 

Woorden die als een bom insloegen bij het management van de ploeg. "Ze hebben mijn overstap heel slecht opgenomen en zeggen nu dat ik niet wilde luisteren naar hen. Maar ik kon echt niet blijven wachten."


"Als reactie daarop hebben ze mij naar de Ronde van de Toekomst gestuurd met een trainingsfiets. Gelukkig heeft Patrick Lefevere snel een volwaardige racefiets in orde laten zetten voor mij."

 

Ter info: Een trainingsfiets is enkel gemaakt om te trainen, niet om topprestaties neer te zetten. Zo zitten er bijvoorbeeld andere en betere wielen op een racefiets. De "marginal gains" mogen zo ook meteen de vuilnisbak in.

 

"Spijtig dat het zo moet eindigen, maar ik probeer me nu vooral op de toekomst te focussen."

Lotto-Soudal reageert: "Nog niet meegemaakt"

Een einde in mineur voor het jonge talent en zijn ploeg. Ook Kurt Van de Wouwer, sportdirecteur van Lotto-Soudal, betreurt het voorval en doet zijn versie van de feiten.

 

"William Junior Lecerf maakt helaas geen onderdeel meer uit van Lotto Soudal. Dat betreuren wij, omdat we sinds hij dit seizoen bij onze ploeg kwam enorm veel tijd en energie in hem geïnvesteerd hebben."

 

"Onze opleidingsploeg is de levensader van onze ploeg. We zijn heel trots op talenten als Tim Wellens, Florian Vermeersch of Arnaud De Lie die na een passage bij onze belofteploeg uitgroeien tot internationale toprenners. Hard werken, een professionele attitude en respect zijn de basiswaarden die iedere belofterenner bij ons meekrijgt." 

 

"Direct na zijn succesvolle Giro U23 hebben we William Junior, zijn ouders en zijn manager gezegd dat we met een voorstel zouden komen om zijn carrière verder uit te bouwen binnen onze ploeg. Zo doen we dat met alle talentvolle renners die we graag langer aan ons binden."

 

"De vraag om daarover samen te zitten bleef lange tijd onbeantwoord. Achteraf is gebleken dat hij in die periode wel de tijd had om met andere ploegen te spreken en zonder zelfs maar ons voorstel af te wachten akkoord te gaan met een andere ploeg. In de 14 jaar dat ik deze belofteploeg run, heb ik zo’n gebrek aan respect nog nooit meegemaakt."

 

"Na alles wat we voor hem gedaan hadden en alles wat we nog bereid waren te doen, voelde dat als een ijskoude douche. We konden dan ook niet anders dan de samenwerking per direct stopzetten."