Ga naar de inhoud

Maellyse Brassart pakt in extremis laatste olympisch ticket op EK turnen, net geen finale voor Belgisch team

 do 2 mei 2024 20:00
" "
Maellyse Brassart doet een gooi naar het laatste olympische ticket op het EK.

Op het EK turnen voor vrouwen in Rimini (Ita) heeft Maellyse Brassart zich geplaatst voor de Olympische Spelen. In de kwalificaties, die ook geldden als allroundcompetitie, was ze de beste van de turnsters die nog geen olympisch ticket hadden. Ze werd 11e met vooral puike prestaties aan balk en brug. Nina Derwael mist de toestelfinales na 2 vallen. Thuisland Italië was dominant. De Europese titel is voor Manila Esposito. 

EK turnen: kwalificaties

20:50

Brassart: "Elke dag hard werken, en dit is nu een mooie beloning"

20:13

Net geen teamfinale

De Belgische vrouwen stranden op de 9e plaats in de teamkwalificaties. Ze komen 7 tienden van een punt te kort voor een plek in de top 8 en een ticket voor de finale. De dubbele val van Derwael breekt zuur op. 


Ook in de toestelfinales staan geen Belgen bij de eerste 8. Brassart (twee keer 11e) kwam nog het dichtst in de buurt aan de brug met ongelijke leggers en op de balk. 

20:08

Italiaans feest

In eigen land pakken de Italiaanse vrouwen meteen stevig uit op het EK. Ze zetten de drie beste scores neer. Manila Esposito wint met 55.532 voor Alice D'Amato (54.831) en Angela Andreoli (53.766). Die laatste krijgt echter geen brons, want enkel de beste twee resultaten tellen. De derde medaille is voor de Britse Alice Kinsella.


Maellyse Brassart eindigt uiteindelijk op de 11e plaats, maar ze is wel de beste die nog geen olympisch ticket had. Erika Pinxten is 36e, Jade Vansteenkiste 58e. Nina Derwael nam niet deel aan de allroundcompetitie, net als Mika Webster-Longin. 

19:59

Officieel: Brassart naar Parijs

De turnsters die nu nog in actie komen vormen geen bedreiging of kunnen mathematisch niet meer over Brassart springen. De Belgische pakt dus de laatste strohalm en mag naar de Olympische Spelen in Parijs!

19:57
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:55

Geen brugfinale

Manila Esposito zet de voorlopig 2e score neer aan de brug met ongelijke leggers. Dat betekent dat Brassart uit de top 8 valt en niet naar de finale mag. Ook in de allroundranking zakt ze weg, maar de Italiaanse Esposito en de Britse Fenton zijn geen bedreiging voor het olympisch ticket. 

19:50

Het ziet er goed uit voor Maellyse Brassart. Geen enkele Oekraïense vrouw zette een betere allroundscore neer. De Hongaarse Zoja Szekely deed dat wel, maar Hongarije heeft nog een toe te wijzen olympisch ticket. 


Ook een finaleticket op de brug is nog mogelijk, maar de Italianen sluiten daar nu nog af. 

19:28

Nog één rotatie

De Hongaarse Zoja Szekely heeft met 13.666 iets beter gedaan dan Brassart in deze rotatie. Zo staat de Belgische nu 8e aan brug. Enkel Italië en Oekraïne moeten nog passeren aan dat toestel, maar dat zijn wel twee sterke landen.


Binnen een halfuur weten we of Brassart de brugfinale haalt en of ze naar de Olympische Spelen mag. Dan moet ze vooral hopen dat geen Oekraïense allround beter presteert dan haar. 

19:02

Het zal nog spannend worden voor de brugfinale. Twee Britse vrouwen hebben meer punten gekregen van de jury dan Brassart. Ze staat nu op de 7e plaats. Met nog de sterke Italianen op komst lijkt de brugfinale een brug te ver te zijn. 

18:31

Geen balkfinale voor Brassart

Bij de eerste rotatie is Brassart al van 6 naar 11 geduwd in de kwalificatie aan de balk. Vier Italiaanse vrouwen en de Oekraïense Diachenko zetten een betere score neer. 


Aan de brug met ongelijke leggers staat ze nog steeds 5e. 

18:04

Twee finaleplaatsen en olympisch ticket?

Het wordt nog iets meer dan 2 uur nagelbijten voor Brassart. Er komen nog 8 landen in actie zo meteen. Italianen, Nederlanders en Britten kunnen Brassart niet bedreigen voor het olympisch ticket, want zij zijn al geplaatst. Het grootste gevaar komt van de Oekraïense vrouwen.  


Brassart maakt ook nog kans op een plek in de toestelfinales. Aan de brug met ongelijke leggers staat ze 5e, op de balk 6e. Enkel de top 8 stoot door. 


Het wordt ook nog uitkijken wie het goud pakt in de allroundcompetitie, die vandaag al wordt beslist. 

17:56

Tussenstand allround

1. Sabrina Maneca-Voinea (ROE) 52.700 ptn

2. Alba Petisco (SPA) 52.699 ptn

3. Morgane Osyssek-Reimer (FRA) 52.432 ptn

4. Lilia Cosman (ROE) 52.366 ptn

5. Maellyse Brassart (BEL) 51.932 ptn

17:52

Status quo voor Brassart

In de 3e subdivisie scoorde niemand beter dan Maellyse Brassart. Zo is nog altijd virtueel eigenaar van het laatste olympisch ticket. Voor de Belgische vrouwen is de situatie iets minder rooskleurig met het oog op de teamfinale. Zweden deed iets beter en duwt België naar plek 6. Italië, Nederland en Groot-Brittannië zijn nog heel gevaarlijke klanten in de laatste subdivisie (vanaf 18u). 

15:02

Er volgen nu nog twee subdivisies, vanaf 15u30 en vanaf 18u. Toplanden als Hongarije, Groot-Brittannië, Nederland en Italië komen nog in actie. 

14:56

Wat er gebeurde aan grond is heel zuur. Normaal val ik nooit tijdens die reeks. Ik voel het aan mijn lichaam dat ik lang niet meer zoveel trainde.

Jade Vansteenkiste
14:54

Jade Vansteenkiste: "Nu gaan we een gelato eten"

14:47

Brassart en België zakken naar 5

De teamfinale halen wordt lastig voor de Belgen. In de 2e subdivisie scoorden Frankrijk, Roemenië en Duitsland beter dan de Belgen. Ze staan nu op de 5e plaats. Enkel de eerste 8 mogen naar de teamfinale. 


Maellyse Brassart zakt in de allroundstand ook naar plek 5. Voor haar staan enkel vrouwen die al geplaatst zijn voor de Spelen, dus het olympisch ticket is voorlopig nog steeds voor Brassart. 


Aan de brug met ongelijke leggers staat Brassart nu vierde. De top 8 (en een plek in de finale) is dus nog haalbaar. 

14:34

Op de brug had ik beter verwacht, zoals de afsprong. Ik heb me wel kunnen herpakken op balk en grond.

Erika Pinxten