Ga naar de inhoud
Stefan Bisegger troeft Küng en Ganna af.
teams en deelnemers

Verrassing: Stefan Bissegger troeft topfavorieten Küng en Ganna af in EK-tijdrit

 wo 17 augustus 2022 18:48
EK wielrennen
Individuele tijdrit
24 km
17:30 München - 19:00 München
Stefan Bissegger
einde
 1. 0
 2. 10
 3. 20
 4. 24

  Stefan Bissegger heeft de topfavorieten Filippo Ganna en Stefan Küng afgetroefd in de EK-tijdrit in München. De Zwitser was na een secondespel over 24 kilometer sneller dan zijn landgenoot en de wereldkampioen.

  De EK-tijdrit in een notendop:
  • Winnaar van de dag: Stefan Bissegger werd vooraf beschouwd als een outsider, maar deelde zijn tijdrit perfect in. De Zwitser rekent door deze Europese titel af met de pech die hij kende in de afgelopen Tour de France.
  • Verliezer van de dag: Wereldkampioen Filippo Ganna werd pas in extremis toegevoegd aan de deelnemerslijst, maar had ongetwijfeld op een beter resultaat gehoopt. De topfavoriet moest zijn meerdere erkennen in twee Zwitsers.
  • Belg van de dag: Rune Herregodts was, na het afhaken van Yves Lampaert, de enige Belg aan de start. De geneeskunde-student kon niet verrassen en finishte uiteindelijk 12e.

  Het EK tijdrijden in Fürstenfeldbruck is uitgedraaid op een thriller. Na 24 kilometer bedroeg het verschil tussen de nummer 1 en 2 slechts drie tienden van een seconde.

   

  De mannen konden deze namiddag al eens een kijkje nemen bij de vrouwen om te zien hoe het parcours erbij lag. Ze kregen namelijk exact hetzelfde parcours voorgeschoteld.

   

  Na een korte klim in de eerste kilometer ging het parcours over glooiende wegen richting finish. Hardrijders Stefan Küng en Filippo Ganna roken hun kans.

   

  Nadat enkele onbekende namen het tijdritfestival mochten openen, was het Stefan Bissegger die als eerste echte topper van start ging. De Zwitserse specialist zette met zijn typische brede tijdrithelm meteen een sterke tijd neer.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  Bissegger maakt het verschil in slot

  Vanuit de hotseat moest hij dan met een bang hart toekijken wat de twee topfavorieten daar nog tegenover konden stellen. Na 15 kilometer stonden de drie tenoren op 3 seconden van elkaar. Het laatste gedeelte ging dus beslissen over winst of verlies.


  Daarin bleek Bissegger het meeste energie op overschot te hebben gehouden. Zijn landgenoot en uittredend kampioen Küng kwam akelig dicht in de buurt, maar strandde op 0,3 seconden. Ganna zakte door het ijs en moest vrede nemen met de derde plaats.


  Bissegger, die afgelopen Tour veel pech kende in beide tijdritten, bewijst met deze titel dat zijn talent niet verdwenen is. Rune Herregodts, de enige Belgische deelnemer, hoopte op een top 10, maar eindigde uiteindelijk 12e.

  Reacties podium:

  Stefan Bissegger: “Het voelt heel goed om eindelijk bereikt te hebben waarvoor ik zo hard gewerkt heb, zeker na alle pech die ik dit seizoen al had. Mijn hart ging tekeer toen ik in de hotseat moest toekijken, want het was erg nipt. Ik heb zelfs een beetje medelijden met Kung. 

   

  "Het team had perfect het tempo bepaald op voorhand en ik wist dan ook dat ik minstens op het podium zou eindigen als ik die waardes kon trappen.”

   

  Stefan Kung: “Ik heb geen zelfmedelijden, de klok liegt niet. Ik won hier al twee keer en wou ook nu voor goud gaan, dus ik ben natuurlijk wel een beetje teleurgesteld, maar ik neem ook heel wat positieve zaken mee uit deze wedstrijd. Voor het eerst in twee maanden, sinds mijn covidbesmetting in de Ronde van Zwitserland, voelde ik me weer goed op de fiets. Dit is een opluchting en stemt me optimistisch voor de rest van het seizoen.”

   

  Filippo Ganna: “Ik ben toch blij met mijn prestatie. Ik heb mijn fiets niet meer aangeraakt sinds de Tour en ben pas op het laatste moment toegevoegd aan de deelnemerslijst toen Matteo Sobrero geblesseerd moest afhaken. Ik heb mijn best gedaan, maar er waren twee Zwitsers beter. Nu probeer ik er alles aan te doen om de wereldtrui te behouden volgende maand.”

  Rune Herregodts: "Geen goed gevoel"

  Rune Herregodts: "Ik zat niet in een heel slecht ritme. De eerste 10 kilometer kon ik nog ongeveer trappen wat ik wou, maar daarna voelde ik dat het net iets minder ging. Het was kwestie van snel te starten. Je moest van in het begin vol gaan op dat klimmetje, maar ik had de benen niet om dat tempo te halen."

   

  "Ik had in mijn hoofd dat ik ongeveer 28 minuten moest rijden voor een mooie plaats, maar dat is niet gelukt. Ik heb mijn doel niet gehaald, dus ik houd er geen goed gevoel aan over. We moeten nu de data eens bekijken en zoeken waar ik het heb laten liggen."

  Uitslag EK tijdrijden (mannen)
  naamresultaatploeg
  1
  Stefan Bissegger
  24 km in 27'05"
  2
  Stefan Küng
  op 0"34
  3
  Filippo Ganna
  9"
  4
  Mikkel Bjerg
  28"
  5
  Maciej Bodnar
  38"
  6
  Ben Healy
  57"
  7
  Kévin Vauquelin
  1'13"
  8
  Morten Hulgaard
  z.t.
  9
  Jos van Emden
  1'22"
  10
  Tanel Kangert
  1'26"
  Fase per fase
  18:50
  Bekijk de ontknoping in de tijdrit bij de mannen: Küng, Ganna of Bissegger?
  18:47

  Wat een hoogdag voor Zwitserland. Ze eindigen op 1 en 2 in de daguitslag, voor de wereldkampioen nota bene.

  De top 3:

  1) Stefan Bissegger

  2) Stefan Kung

  3) Filippo Ganna

  18:46
  Stefan Bissegger is Europees kampioen

  Ook Ganna haalt het niet. Het is de verrassende Stefan Bissegger die zich kroont tot Europees kampioen. Een prachtige revanche voor de Zwitser die zoveel pech kende in de Tour.

  18:45

  Nu Ganna nog. De wereldkampioen zit nu ook in de laatste kilometer. 

  18:44
  Net niet voor Kung!

  Stefan Bissegger haalt opgelucht adem. Kung komt drie tiende tekort! Spanning ten top.

  18:43
  Kung richting toptijd?

  Kung zit in de laatste kilometer. Hij heeft 1'06" om binnen te komen voor Bissegger. Dat moet lukken.

  18:42

  Bodnar en Van Emden hebben ondertussen al beter gedaan dan Herregodts. Tel daar ook nog Kung en Ganna bij en dan denken we dat de Belg vrede zal moeten nemen met een 12e plaats.

  18:41
  Top 10 wordt moeilijk voor Rune Herregodts
  18:40
  Herregodts voorlopig achtste

  Herregodts finisht redelijk goed. Hij klokt voorlopig de achtste tijd. Als we kijken naar wie er nog moet binnenkomen, gaat hij waarschijnlijk wel naast een top 10 grijpen.

  18:39

  Alles wordt bepaald in de laatste negen kilometer. Ganna, Kung of Bisseger: een van deze drie zal zich straks kronen tot de nieuwe kampioen.

  18:36
  Ganna nipt trager

  Wat een spanning! Wereldkampioen Ganna komt voorlopig niet aan de tijd van Kung. Het verschil is wel beperkt tot slechts 1,8 seconden. Ook Bissegger kan nog altijd Europees kampioen worden.

  18:36
  Kung onder de tijd van zijn landgenoot

  Het is nipt, maar Kung doet drie seconden beter dan Bissegger aan het tweede tussenpunt. Nu is het wachten op Ganna.

  18:34
  Walscheid draagt de sporen van een val
  18:34

  Bjerg komt niet aan de tijd van Bissegger. Hij heeft in het laatste gedeelte nog extra tijd verloren ten opzichte van Bissegger. Teken dat de Zwitser zijn tijdrit goed heeft ingedeeld.

  18:33

  Kung heeft ondertussen Walscheid ingehaald. De Duitser vertoont sporen van een valpartij.

  18:32
  Bissegger zet een eerste toptijd neer
  18:31
  Bissegger finisht sterk

  Doet Stefan Bissegger een gooi naar de Europese titel? Hij verpulvert de tijd van Healy aan de finish. Als Kung en Ganna straks passeren aan het tweede tussenpunt weten we ongetwijfeld meer.

  18:27
  Herregodts heeft het moeilijk

  Bissegger heeft een sterke tijd neergezet bij tussenpunt twee. Tratnik, Barta en ook Herregodts bijten zich voorlopig stuk op de tijd van de Zwitser. Onze landgenoot verliest meer dan een minuut.