Ga naar de inhoud

"Dollend en poserend voor selfies: we zagen totaal andere Thiam dan een jaar geleden"

Er stond geregeld een lachje op het gezicht van Nafi Thiam.

Voor de tweede keer in haar carrière heeft olympisch kampioene Nafi Thiam de wereldtitel genomen op de zevenkamp. De manier waarop ze naar die titel toeleefde, stond in schril contrast met hoe Thiam in Tokio rondliep. Dat merkte Sporza-reporter Bert Sterckx op: "We zagen een andere Nafi Thiam dan een jaar geleden."

Na haar tweede olympische titel in Tokio gaf Nafi Thiam toe dat ze het mentaal heel zwaar had. Een uitbarsting van tranen volgde. Dat waren beelden die we op het WK dit jaar niet zagen van de zevenkampster. 

 

"We konden haar tijdens de stadionverkenning gadeslaan - zonder dat ze het in de gaten had - en ze liep er heel gelukkig bij. Dollend, poseren voor selfies, pleziermakend", vertelt Bert Sterckx vanuit Eugene.  

 

"Alleen in het persmoment viel ze even uit de toon - waarschijnlijk had ze daar even geen zin in - maar tijdens de meerkamp zag je dat het goed zat." 

 

Nafi Thiam liet zich vaak goedgezind opmerken. "De manier waarmee ze los en vrolijk omging met de concurrentie. Enkel op de 800 meter sloeg de stress wel toe, maar we zagen over het algemeen een andere Thiam dan een jaar geleden."

Thiam maakte steeds tijd voor haar concurrenten.

"Het was een zeer hoogstaand WK, wat de prestatie van Thiam alleen maar opmerkelijk maakt"

Nafi Thiam heeft heel sterk gepresteerd met 6.947 punten, waarmee ze de Nederlandse Anouk Vetter 80 punten achter zich liet.

 

"Thiam maakte nergens fouten", zegt Sterckx. "Als je alles samentelt, komt ze op het tweede hoogste puntentotaal van haar carrière, na de meeting in Götzis vijf jaar geleden. Toen ging ze boven de 7.000 punten."

 

"Dit is ronduit knap, ze heeft alles gewonnen in haar carrière. Ze heeft na haar tweede olympisch goud de kracht en de motivatie gevonden om er opnieuw te staan. We genieten er maar best van, want op een dag zal het allemaal gedaan zijn", klinkt het. 

"Dat moet ze er ook mee doen, genieten van het moment. Ik heb het gevoel dat ze dat nu meer doet dan vroeger."

Lees verder onder tweet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De concurrentie was dit jaar veel steviger dan op de Olympische Spelen in Tokio. 

 

"Met het puntentotaal dat Anouk Vetter in Eugene behaalde zou ze in Tokio olympisch kampioene geworden zijn. Ze heeft dus Thiam het vuur aan de schenen gelegd en ze hebben elkaars prestaties de hoogte ingedreven", klinkt het bij de Sporza-reporter. 

 

"Vetter vond het geen oneer om te verliezen van Thiam. Het was een zeer hoogstaand WK, wat de prestatie van Thiam alleen maar opmerkelijk maakt", besluit Sterckx.