Ga naar de inhoud

Nafi Thiam straalt na ijzersterke remonte die goud oplevert: "Heb alles gegeven"

Opnieuw goud voor Nafi Thiam op de zevenkamp.

Niet een, maar twee wereldtitels pronken voortaan in de trofeeënkast van Nafi Thiam. Onze landgenote boog in de afsluitende 800 meter alsnog een achterstand om naar een gouden koers. Een ijzersterke prestatie, die ook de zevenkampster niet onbewogen liet: "Het was een duel op het scherp van de snede."

"Ik wist dat ik het kon, ja."

 

Met een kamerbrede glimlach - toch een beetje van opluchting - doet Nafi Thiam haar verhaal voor de micro van Sporza. "Ik ben erg gelukkig dat ik opnieuw de wereldtitel bemachtig", zegt de beste zevenkampster van het moment.

 

"Het niveau in de zevenkamp lag enorm hoog. Ik ben onder de indruk van de scores die werden neergezet. Het was een duel op het scherp van de snede, ik ben dan ook tevreden dat ik zo sterk kon eindigen om het goud alsnog te pakken."

Ik zat in een positie die ik anders niet gewend was.

Nafi Thiam

Voor het eerst moest Nafi Thiam niet inschatten hoeveel tijd ze mocht verliezen op de afsluitende 800 meter, maar moest ze jagen op haar concurrente om het goud, Anouk Vetter. "Ik was enorm gestresseerd. Niet dat ik anders nooit gestresseerd ben, maar nu zat ik toch in een positie die ik niet gewend was." 

 

"Ik kon tijdens de race niet goed inschatten hoe goed Anouk Vetter liep, dus heb ik gewoon alles gegeven." En dat loonde: een persoonlijk record en een nieuwe gouden plak waren het gevolg. 

 

Thiam leek met veel zelfvertrouwen haar nummers af te werken de afgelopen dagen. Gaat ze makkelijker om met de druk van de favorietenrol? "Dat was niet altijd het geval op de piste", lacht ze. "Maar ik was zeer gefocust en had de goede vorm te pakken."

Coach Lespagnard: "Ik wist dat ze het kon"

"Ze heeft gedaan wat we hadden afgesproken op de 800 meter", opende Roger Lespagnard, de trainer van Thiam, na afloop. 

 

"Ze heeft gedurfd vol te gaan.  Ik wist dat ze in staat was om alles opnieuw om te keren. Mentaal was ze er klaar voor. Ze heeft het plan tot het einde gerespecteerd. Het is de eerste keer dat ze zo hard heeft moeten vechten om te winnen." 

 

"Ik wist dat ze het kon", ging de 75-jarige Luikenaar verder. "Met haar kwaliteiten ben ik er zeker van dat ze in de toekomst nog beter kan doen. Ze had in het begin van het seizoen last van enkele blessures. Zonder die blessures heeft ze het potentieel om records te breken."