Ga naar de inhoud

Thiam snelt naar tweede wereldtitel op de zevenkamp, Vidts eindigt als vijfde

Thiam maakte de achterstand op Vetter ruimschoots goed op de 800 meter.

Nafi Thiam heeft zich voor de tweede keer in haar carrière tot wereldkampioene op de zevenkamp gekroond. Onze landgenote begon met 19 punten achterstand op Anouk Vetter aan de afsluitende 800 meter, maar was daarin met een persoonlijk record duidelijk te sterk voor de Nederlandse. Thiam moest anderhalve seconde goedmaken en was uiteindelijk ruim 7 seconden sneller dan Vetter. Ook Noor Vidts liep een persoonlijke besttijd en schoof daarmee nog naar de vijfde plaats in de eindstand.

Bekijk hier de spannende ontknoping op de 800 meter:

Thiam klaart de klus in de 800 meter

Een achterstand moeten goedmaken op de afsluitende 800 meter, het is een situatie die Nafi Thiam maar zelden overkomen is. Maar de tweevoudige olympische kampioene oogde ontspannen bij de start van het slotonderdeel en snelde met klasse naar haar tweede wereldtitel.

 

Anderhalve seconde moest ze sneller lopen dan Anouk Vetter om het goud op de valreep nog af te snoepen van de Nederlandse en daar slaagde ze met glans in. Thiam nam meteen afstand van Vetter en finishte uiteindelijk in 2'13"00, een persoonlijk record en ruim 7 seconden sneller dan Vetter. Die moest net als vorige zomer in Tokio genoegen nemen met zilver.

 

Ook Noor Vidts zette een ijzersterk slotnummer neer. Ze liep naar de derde plaats in 2'08"50, ook al een persoonlijk record. Vidts sprong zo in de eindstand  nog over Annik Kälin naar de 5e plaats. Na haar vierde stek op de Spelen van Tokio opnieuw een dijk van een prestatie.

 

De winst op de 800 meter ging naar het Amerikaanse talent Anna Hall. Zij veroverde zo in eigen land knap het brons. De Poolse Adrianna Sulek viel net naast het podium.

De eindstand in de zevenkamp

Bekijk de podiumceremonie

Vidts: "Jammer dat ik net mijn record niet verbeter"

"Ik ben heel tevreden met een top 5-plaats", lacht Noor Vidts. "Jammer dat ik net geen halve seconde sneller loop, anders kon ik mijn record verbeteren. Dat had ik echt niet verwacht. Het wil toch ook zeggen dat Tokio geen toevalstreffer was."

 

"Ik kwam naar hier zonder dat ik wist wat ik kon verwachten. De voorbereiding verliep toch een beetje anders dan we gehoopt hadden. De puntenaantallen op dit WK zijn enorm straf, dus ik kan enkel gelukkig zijn met mijn prestatie."

WK atletiek - zevenkamp dag 2

spinner
 1. 04 uur 10. Thiam verovert tweede wereldtitel, vijfde plaats voor Vidts.

  Thiam verovert tweede wereldtitel, vijfde plaats voor Vidts

 2. 04 uur 08. De top 5. Thiam pakt uiteindelijk het goud met een totaal van 6947 punten. Vetter volgt op 80 punten, Hall heeft 192 punten minder. De vierde plaats is voor Sulek op 275 punten. Vidts is vijfde met een totaal met 6559 punten. .
 3. 04 uur 05. Vidts eindigt als 5e. Vidts eindigde na Halle en Sulek als derde op de 800 meter in een persoonlijk record van 2'08"50. Ze schuift zo voorbij Kälin naar de 5e plaats.  .
 4. 04 uur 04. Zilver voor Vetter, brons voor Hall. Vetter en Thiam vallen elkaar in de armen. De Nederlandse moet vrede nemen met zilver. Het brons is voor de Amerikaanse Anna Hall. .
 5. 04 uur 03. Wat een race van Nafi Thiam! Ze heeft er alles uitgeperst! Ze heeft de titel te pakken. Kris Meertens.
 6. 04 uur 02. Goud voor Thiam! Thiam is wereldkampioene! Ze finisht als 5e in 2'13", een persoonlijk record, en is daarmee 7 seconden sneller dan Vetter. .
 7. 04 uur 02. Thiam ligt nu al drie seconden voor op Vetter. .
 8. 04 uur 02. Hall loopt aan de leiding, Vidts gaat in de achtervolging. .
 9. 04 uur 01. Thiam heeft na 1 ronde al een voorsprong op Vetter. Het ziet er goed uit. .
 10. 03 uur 59. Nafi Thiam staat er redelijk ontspannen bij, dat is goed. Als ze mentaal sterk is, dan kan ze die anderhalve seconde op Vetter goedmaken. Kris Meertens.
 11. 03 uur 57. Aftellen! Nafi Thiam en Noor Vidts staan klaar om de afsluitende 800 meter te lopen. De spanning is te snijden. Nog 13 atletes zijn in competitie en die komen allemaal in één reeks in actie. .
 12. 03 uur 38. Vetter op zoek naar ultieme bekroning. Een wereldtitel is altijd mooi, maar voor Anouk Vetter zou de gouden medaille wellicht nog dat tikkeltje meer schitteren. De 29-jarige Nederlandse ging drie jaar geleden nog door een diep dal. Met een hoofd vol twijfels gaf ze toen op het WK in Doha op na zes onderdelen. De Europees kampioene van 2016 en de bronzen medaillewinnares van de WK 2017 was het plezier in haar sport kwijt. Op de Olympische Spelen in Tokio toonde ze afgelopen zomer met een zilveren medaille dat ze helemaal terug was. Volgt straks de ultieme bekroning met een wereldtitel of moet ze toch weer haar meerdere erkennen in Thiam? .
 13. 03 uur 34. Nog een halfuurtje! De spanning neemt stilaan toe. Over een halfuur weten we of Thiam goud of zilver behaalt op de zevenkamp. .
 14. 03 uur 13. Schuift Vidts nog op naar de 5e plaats? Anna Hall lijkt goed op weg naar een podiumplaats. Adrianna Sulek heeft een ijzersterke 800 meter nodig om nog voorbij de Amerikaanse te springen. Voor de vijfde plaats wordt het een strijd tussen Annik Kälin en Noor Vidts. De Zwitserse heeft na het speerwerpen 34 punten meer dan Vidts. Emma Oosterwegel zit te ver, zij zal wellicht 7e worden. .
 15. 03 uur 12. Na zilver in Doha, ook zilver in Eugene? Nafi Thiam weet hoe het voelt om tweede te worden op een WK. Drie jaar geleden in Doha moest de tweevoudig olympisch kampioene Katarina Johnson-Thompson voor zich dulden. Thiam had toen na het speerwerpen wel een flinke achterstand van 137 punten op de Britse en moest tijdens de afsluitende 800 meter nog meer terrein prijsgeven.  Nu bedraagt de kloof op leidster Anouk Vetter slechts 19 punten, goed voor zo'n anderhalve seconde op de 800 meter. Thiam moet de Nederlandse dus aanvallen, een nieuwe situatie voor onze landgenote. Mogelijk moet ze ook nog rekening houden met Anna Hall, de huidige nummer 3 en een sterkere 800m-loopster dan Thiam en Vetter. .
 16. 19-07-2022.
 17. 21 uur 37. Afspraak vannacht! De ochtendsessie in Eugene zit erop met het speerwerpen in de zevenkamp. Vanaf 2 uur vannacht kunt u opnieuw terecht bij Sporza voor het vervolg van de 4e WK-dag. Er komen straks nog 3 Belgen in actie. Imke Vervaet loopt vanaf 3 uur de reeksen van de 200 meter en uiteraard is er nog de ontknoping in de zevenkamp, met Nafi Thiam en Noor Vidts. De afsluitende 800 meter is om 3.55 uur komende nacht. .
 18. 21 uur 24. Wat nu? De strijd om het goud gaat wellicht tussen Anouk Vetter en Nafi Thiam. Onze landgenote moet 19 punten goedmaken op de Nederlandse, wat op de 800 meter neerkomt op 1 seconde en 36 honderdsten. Hoe liggen de waardeverhoudingen? Op papier is Thiam een iets betere 800m-loopster dan Vetter. Het persoonlijk record van Thiam is 2'15"24, al liep ze die chrono wel al 5 jaar geleden. De beste tijd van Vetter op de 800 meter is 2'17"71, een prestatie die ze in 2016 liet noteren. Het seizoensbeste van Vetter is 2'21"56. Thiam liep dit seizoen nog geen 800 meter. Gaat het alleen maar tussen Vetter en Thiam? Dat is niet geheel zeker, want nummer 3 Anna Hall is een bijzonder sterke 800m-loopster. Haar PR liep ze dit jaar in mei: 2'03"11. Hall moet meer dan 300 punten goedmaken en dat is enorm veel, maar niet onmogelijk. Als Vetter en Thiam er een trage race van maken en Hall een superdag heeft, kan het link worden. Een verschil van 300 punten komt overeen met een slordige 20 seconden. Noor Vidts kampeert momenteel op de 6e plaats, maar als zij op haar niveau presteert, moet de top 5 nog haalbaar zijn. .
 19. 21 uur 22. De stand van zaken voor de 800 meter. 1. Anouk Vetter (Ned) 6.045 ptn 2. Nafi Thiam 6.026 3. Anna Hall (VS) 5.741 4. Adrianna Sulek (Pol) 5.666 5. Annik Kälin (Zwi) 5.606 6. Noor Vidts 5.572 7. Emma Oosterwegel (Ned) 5.533 8. Katarina Johnson-Thompson (GBr) 5.387 .
 20. 21 uur 20. Zevenkamp-legende Jackie Joyner-Kersee: "Nafi Thiam is een echte kampioene".

  Zevenkamp-legende Jackie Joyner-Kersee: "Nafi Thiam is een echte kampioene"