Ga naar de inhoud

Celtics smeren Warriors meteen thuisverlies aan met driepuntbombardement in 4e quarter

Al Horford is topschutter bij de Celtics met 26 punten, Zijn "bommen" op het eind keerden de rollen om.

Game 1 van de grote NBA-finale heeft al meteen voor drama gezorgd. Golden State verloor in deze play-offs nog geen enkele thuismatch, maar daar bracht Boston verandering in. De Warriors stonden in het derde quarter nochtans 15 punten voor, maar met 9 op 12 omgezette "bommen" draaiden de Celtics de rollen om: 108-120. De tweede wedstrijd is zondag opnieuw in Californië.

Boston jaagt een 18e recordtitel na, maar de 17e dateert al van 2008 en de laatste finale was in 2010. Voor de huidige ploeg is deze finale dus nieuw, terwijl Golden State toe is aan zijn zesde finale in 8 jaar, met triomfen in 2015, 2017 en 2018.

Die ervaring met de omstandigheden gebruikte de thuisploeg. Bij de rust stond het nog net achter (54-56), maar zoals gewoonlijk sloeg het toe in het derde quarter (24-38). Met een voorsprong van 15 punten leek de buit min of meer binnen.

Maar het 4e quarter is vaak het quarter waarin Boston het verschil maakt en de Celtics antwoordden zoals in een heuse bokskamp: ze gaven de onmachtige Warriors een 16-40-pak voor de broek, goed voor de zege.

Boston sloeg Golden State knock-out met een geweldige, collectieve serie driepunters. Langs alle kanten vlogen de bommen binnen in de laatste 12 minuten: liefst 9 op 12 waren raken, voor een totaal van 21 op 41.

 

(lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het was Jaylen Brown die de revolte in het 4e quarter inluidde met 6 punten op een rij. Brown kwam in totaal tot 24 punten, 7 rebounds en 5 assists. Good old Al Horford, de speler met het grootste aantal play-offduels (141) zonder een finale te bereiken, tot dit jaar, nam over met 11 punten. De 36-jarige sloot bij zijn finaledebuut af met 26 punten en 6 rebounds.

Derrick White (21 ptn) en Marcus Smart (18 ptn) droegen hun steentje bij.

Op het eind van het derde quarter leken de Warriors de zege nog voor het oprapen hebben tegen de Celtics, die maar 4 dagen rust hadden na hun vermoeiende serie tegen Miami, tegenover een week voor Golden State.

 

Stephen Curry leek op weg naar de heldenrol met 36 punten (5 rbs, 5 ass). In zijn jacht op een eerste finale-MVP begon hij furieus met 21 punten in het 1e quarter,  waaronder 6 driepunters (op 8). Dat tempo kon Curry evenwel niet volhouden én de Celtics scherpten hun verdediging aan. Daardoor bleven de bezoekers in de match en konden ze finaal triomferen.

Bij de thuisploeg speelde Andrew Wiggins (20 ptn) zijn match, Klay Thompson (15 ptn) had wat minder impact, zonder evenwel slecht te zijn. De Warriors botsten vannacht simpelweg op een sterkere tegenstander. Zondag moeten ze reageren.

Tweets over Game 1 van de finale:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Golden State - Boston 4-2 (best-of-7)
Golden State Boston 108-120 verslag
Golden State Boston 107-88 verslag
Boston Golden State 116-100 verslag
Boston Golden State 97-107 verslag
Golden State Boston 104-94 verslag
Boston Golden State 90-103 verslag