Pro League na racisme-incident: "Geen twijfel dat zulke zaken bestraft worden"

  Vincent Kompany was na Club-Anderlecht bijzonder ontdaan door de racistische kreten uit de tribunes.

  Het voetbal heeft de voorbije weken geen beste beurt gemaakt, met als dieptepunt de racismezaak van zondag in de topper tussen Club Brugge en Anderlecht. De Pro League heeft maandag andermaal benadrukt dat zulke zaken geen plaats hebben in het voetbal.

  "Het klopt dat het een ongelukkig najaar is in onze stadions", zegt Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever aan Sporza. "We zien in de stadions wat we ook in de samenleving, op straat of op sociale media zien. Blijkbaar is er veel ontevredenheid die eruit moet."

  "We moeten als samenleving zien wat we hieraan kunnen doen, maar dat betekent natuurlijk niet dat wij zelf als Pro League niks kunnen ondernemen. Want laat het duidelijk zijn dat elk incident er een te veel is en dat zulke zaken geen plaats hebben in ons voetbal."

  We rusten niet op onze lauweren. Elk incident moet eruit.

  Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever

  Van Bever benadrukt dat de Pro League al veel inspanningen levert. "We hebben een diepgaand beleid, waarbij we constant overleggen met spelers, clubs en experten. Dat plan wordt voortdurend geëvalueerd", klinkt het.

  "We werken ook samen met de Kazerne Dossin, waar we supporters of clubs naartoe kunnen sturen om duidelijk te maken dat zulke dingen niet kunnen. In een volgende fase is het zaak om supporters die zich hieraan bezondigen op te sporen en te sanctioneren. Club Brugge heeft ook al aangegeven dat het dit zal doen."

  Kan de Pro League preventief nog meer doen? "We hebben al campagnes waarmee we een groot publiek proberen te bereiken en er zijn ook beleidsplannen en trajecten om de clubs mee te begeleiden. Maar we rusten niet op onze lauweren. Elk incident moet eruit. Er is geen twijfel dat zulke zaken bestraft zullen worden."