Zweedse voetbalploeg blaast winterstage in Qatar af na kritiek

  Het nationale voetbalelftal van Zweden heeft zijn wintertournee door Qatar afgeblazen. De voetbalbond nam die beslissing na kritiek die verband houdt met het lot van arbeidskrachten in Qatar in de aanloop naar het WK in 2022.

  Sinds 2019 gaat het Zweedse elftal op winterstage naar Qatar. Dan worden spelers geselecteerd die voornamelijk in de eigen competitie spelen en zo de winterstop overbruggen.

   

  Op die winterstage kwam meer en meer kritiek, omdat de Zweedse voetbalbond, samen met de andere Scandinavische federaties, bij de FIFA campagne heeft gevoerd voor verbeteringen voor arbeidsmigranten in Qatar.

   

  Daar zouden de voorbije jaren al duizenden buitenlandse arbeiders overleden zijn bij de bouw van infrastructuur voor het WK 2022.

   

  "Na overleg dinsdagavond is het duidelijk dat er onder de clubs een consensus bestaat tegen het organiseren van deze stage in Qatar", zei bondsvoorzitter Håkan Sjöstrand in een verklaring. "We zullen naar een alternatief kijken. Zeker is dat de tournee van januari niet in het Qatarese Doha zal worden gehouden."