Qatarese regeringswoordvoerder slaat terug: "Kritiek op WK is misplaatst"

  Ook de spelers van de Duitse nationale ploeg liet van zich horen.

  Herinnert u zich nog de aftrap van het WK-kwalificatieduel tegen Wit-Rusland? De Rode Duivels kwamen toen het veld op met "Football Supports Change" op de borst. Net zoals vele andere nationale ploegen was die boodschap gericht aan het adres van WK-organisator Qatar, maar de regering weerlegt nu die golf van kritiek.

  Waarom is er kritiek? De Britse krant The Guardian had in een artikel aangetoond dat er sinds de toewijzing (2010) van het WK aan Qatar minstens 6.500 arbeidsmigranten zijn overleden bij de bouw van voetbalstadions en infrastructuur.

   

  Die onthulling botste op veel protest in de internationale voetbalwereld. Zo bereikte de kritiek zijn kookpunt tijdens de kwalificatiewedstrijden eind maart.

   

  Heel wat nationale teams lanceerden toen verschillende acties, om de schending van de mensenrechten daar, aan te pakken. De Rode Duivels kozen bijvoorbeeld voor de boodschap "Football Supports Change", Die Mannschaft ging voor "Human Rights".

  "De kritiek op het WK is misplaatst"

  De regering in Doha weerlegt  nu die beschuldigingen: "Eerst en vooral steunen we de federaties en spelers die hun platform gebruiken om misbruik tegen mensenrechten aan te kaarten", verklaarde regeringswoordvoerder sjeik Thamer Al-Thani. 


  "Toch is de kritiek op het WK in Qatar misplaatst. Ik denk dat heel wat mensen niet weten hoeveel veranderingen ons land doormaakt. Qatar boekt wél vooruitgang en wil verder bouwen aan die weg."    

  Ik denk dat heel wat mensen niet weten hoeveel veranderingen ons land doormaakt. 

  Sjeik Thamer Al-Thani

  "We zouden dan ook graag hebben dat voetbalfederaties, fanclubs en spelers een poging doen om ons proces te begrijpen. Ons land is bezig met het aanpassen van de arbeidswetten."


  "Wij zitten daarbij op kruissnelheid, maar verandering heeft ook tijd nodig. Het WK kan dan ook helpen als een katalysator om het arbeidsproces te veranderen", besloot sjeik Thamer Al-Thani.