Ga naar de inhoud

KBVB richt informatie- en overlegorgaan op rond situatie in Qatar

Het WK voetbal in Qatar van volgende winter ligt al jaren onder vuur.

De Belgische voetbalbond gaat rond de tafel zitten met de FIFA, mensenrechtenorganisaties en vakbonden om informatie te delen en overleg te plegen over de situatie in Qatar, waar volgend jaar het WK voetbal zal plaatsvinden. Dat maakte de KBVB woensdag bekend.

"De KBVB heeft de afgelopen maanden met diverse partijen overleg gepleegd over de toestand van de gastarbeiders in Qatar", klinkt het in een persmededeling die de Belgische voetbalbond woensdag verstuurde. 

 

"Uit deze gesprekken kwam een grote nood aan accurate informatie naar voren alsook de wil om samen werk te maken van duurzame verbeteringen. Om die reden heeft de KBVB woensdag voor het eerst een informatie- en overlegplatform over Qatar opgezet."

 

Als gesprekspartners werden de Wereldvoetbalbond FIFA, mensenrechtenorganisaties Amnesty International Vlaanderen (AIVL) en Amnesty International Belgique Francophone (AIBF) en de vakbonden ACVBIE en ABVV Bouw uitgenodigd.

 

"Alle leden van het platform willen hun verschillende inzichten en expertises bundelen, informatie met elkaar delen en samen hun bezorgdheden over de leef- en werkomstandigheden van alle medewerkers die betrokken zijn bij het WK", klinkt het.

 

"Daarnaast willen ze er samen over waken dat het voetbal een blijvende en duurzame katalysator is voor verandering in Qatar en het Midden-Oosten op vlak van mensenrechten en leef- en werkomstandigheden voor alle bevolkingsgroepen."

"Qatar zette al stappen, maar er is nog veel werk"

Het WK in Qatar ligt al sinds de toekenning ervan zwaar onder vuur. Het land staat immers bekend voor zijn inbreuken op verschillende mensenrechten, iets wat opnieuw pijnlijk duidelijk werd tijdens de bouw van de WK-stadions. De vele duizenden gastarbeiders werken in erbarmelijke omstandigheden, met al vele doden tot gevolg.


 "Qatar zette al belangrijke stappen in de verbetering van de arbeidersomstandigheden, maar er is nog veel werk aan de winkel. We moeten ervoor zorgen dat de nieuwe arbeidswetgeving geen dode letter blijft en op het terrein wordt toegepast, ook na afloop van het WK", aldus de KBVB.