Noorse ploeg heeft boodschap voor Qatar: "Mensenrechten, op en naast het plein"

  Haaland en zijn ploegmaats hadden speciale shirts aangetrokken.

  De Noorse nationale ploeg heeft voor haar duel in de WK-kwalificaties tegen Gibraltar aandacht gevraagd voor de situatie van de arbeiders in Qatar. Terwijl het land zich klaarmaakt voor de eindfase van het toernooi worden de mensenrechten er met de voeten getreden.

  Alle spelers droegen bij het betreden van het veld een shirt met de tekst: "Mensenrechten, op en buiten het veld". Tijdens het warmlopen, stond er een andere tekst op de Noorse shirts: "Respect, op en buiten het veld". 

   

  Ook bondscoach Stale Solbakken deed mee aan de actie. "We willen benadrukken hoe belangrijk we de discussie over de mensenrechten vinden", lichtte hij toe. "Hij lijkt me dan voor de hand liggen dat de trainer zelf het goede voorbeeld geeft."     

   

  Martin Ödegaard zei dat geen enkele speler twijfels had over de actie. "Iedereen vindt dat wat in Qatar gebeurt en gebeurd is, niet klopt", aldus de middenvelder van Arsenal.     

   

  Noorwegen behoort tot de landen waar steeds meer stemmen op gaan voor een boycot van het toernooi in Qatar. In het land worden, onder meer bij de bouw van de stadions voor het WK, de mensenrechten geschonden.