Gymfed: "Willen periode 2016-2020 evalueren samen met gymnasten die toen zijn gestopt"

  In een persbericht heeft de Gymfed gereageerd op de recente getuigenissen van turners en turnsters over mishandeling door coaches en begeleiders. De turnfederatie erkent dat er dingen zijn verkeerd gelopen en plant ook overleg met betrokkenen die hun loopbaan hebben beëindigd tussen 2016 en 2020.

  Vorige week vrijdag ontplofte een bom in de turnwereld. Gerrit Beltman, de Nederlander die hoofdcoach was bij de Gymfed in de periode-Aagje Vanwalleghem, gaf in een interview toe dat hij té ver is gegaan bij de opleiding van jonge turnsters.

   

  "Mijn gedrag is op geen enkele wijze goed te praten. Ik wilde per se winnen, ten koste van alles en stelde mij daarbij spijkerhard op. Ik schaam mij diep nu", zei hij toen. 

   

  Sindsdien regende het getuigenissen van turners en turnsters zoals Gaelle Mys, Laura Waem en Bram Louwije, ook over het huidige trainersduo Marjorie Heuls en Yves Kieffer.

  Gymfed reageert: "Doen een beroep op onafhankelijke ethische commissie"

  "De Gymfed heeft de afgelopen dagen het belang van een pedagogisch en ethisch verantwoorde sportomgeving, evenals de prioriteit die dit krijgt binnen haar beleid, meermaals benadrukt", lezen we vandaag in een persbericht van de Vlaamse turnfederatie.


  "We erkennen dat er zaken in de topsportbegeleiding verkeerd zijn gelopen en betreuren ten zeerste dat sommige sporters nog steeds negatieve ervaringen met zich meedragen."


  "We nemen de recente getuigenissen ernstig. Daarom doen we een beroep op een onafhankelijke ethische commissie en we vragen de betrokkenen hun getuigenissen verder toe te lichten bij deze commissie. We garanderen een deskundige, neutrale en discrete behandeling en verzekeren met de bevindingen en adviezen aan de slag te gaan."


  "Daarnaast plannen we een overleg met de elite-gymnasten die tijdens de olympiade 2016-2020 hun loopbaan hebben beëindigd om die periode met hen te evalueren. Ook met hun bevindingen zal in de toekomst rekening worden gehouden."


  "Sinds 2016 werden belangrijke inspanningen gedaan om erop toe te zien dat er op het hoogste niveau op een constructieve, pedagogisch verantwoorde en respectvolle wijze wordt samengewerkt met sporters, coaches en omkadering om de gezamenlijke doelstellingen, met name prestaties tijdens de grote tornooien, te realiseren."


  "De Gymfed wil blijven evolueren in dit proces om een positief en veilig sportklimaat te garanderen. De federatie blijft alert voor een pedagogisch en verantwoorde sportomgeving voor al haar sporters en streeft steeds naar verbetering."

  We nemen de recente getuigenissen ernstig. Daarom doen we beroep op een onafhankele ethische commissie en we vragen de betrokkenenn hun getuigenissen verder toe te lichten bij deze commissie. We garanderen een deskundige, neutrale en discrete behandeling en verzekeren met de bevindingen en adviezen aan de slag te gaan.

  Lees alle getuigenissen: