Ga naar de inhoud

Turnster getuigt: "Turnbond deed beloftes, maar niks veranderde"

Dorien Motten als lid van de Belgische ploeg voor de Universiade in 2017.

Na de bekentenissen van coach Gerrit Beltman blijft het getuigenissen regenen over mishandeling in de turnwereld. Ook de Belgische topturnster Dorien Motten heeft een boekje open gedaan over wantoestanden in de gymzaal. In Nederland is bondstrainer Vincent Wevers in opspraak gekomen.

De biecht van Gerrit Beltman heeft voor een golf aan getuigenissen gezorgd. Dorien Motten doet haar verhaal op Instagram. "Tijdens mijn periode als lid van de nationale ploeg werd ik vernederd, geïntimideerd en gepest. Elke dag kreeg ik te horen dat ik waardeloos was, dat ik lui en dik was en dat ik nooit wat zou bereiken", schrijft ze.

 

"Als ik huilde, werd ik gefilmd en dan werden die beelden getoond en vertelden ze dat ik een huilbaby was die niet sterk genoeg was om een succesvolle turnster te worden. Door dit elke dag te horen, ging ik dat uiteindelijk ook zelf geloven."

 

"Mijn zelfvertrouwen zakte onder nul en mijn zelfbeeld was verschrikkelijk. Ik geloofde echt dat ik waardeloos was en dat ik blij mocht zijn dat deze coaches met mij wilden werken. Ik was ervan overtuigd dat dit de enige manier was om een topturnster te worden."

Als ik huilde, werd ik gefilmd en dan werden die beelden getoond en vertelden ze dat ik een huilbaby was die niet sterk genoeg was om een succesvolle turnster te worden.

Dorien Motten

"Op een bepaald moment realiseerde ik me dat ik nooit weer gelukkig zou zijn. Ik heb verschillende keren met de turnfederatie gesproken. Die mensen hadden ons moeten beschermen. Er werden beloftes gedaan, maar niks veranderde. Toen ik de bodem bereikt had, besliste mijn moeder om me daar weg te halen."

 

"Ook zij heeft de turnbond geïnformeerd over de omstandigheden en het misbruik. Mijn carrière was op dat moment voorbij. Ik heb gezworen nooit meer een voet in een turnhal te zetten, maar dankzij mijn moeder ging ik toch weer trainen vlakbij huis. Ze liet me weer geloven in mezelf."

 

"Ik begon te turnen in Duitsland, samen met olympische atletes. Ze wilden mij in hun team. Toen realiseerde ik me dat de zaken in België niet normaal waren. In Duitsland werden de turnsters op een positieve manier gecoacht, zonder mentale spelletjes."

"Samen kunnen we voor verandering zorgen"

"Ik turn vandaag nog steeds op het hoogste niveau, ver weg van de nationale ploeg en haar coaches", gaat Dorien Motten voort. "Ik draag nog steeds een last op mijn schouders en moet mezelf nog elke dag overtuigen dat ik niet waardeloos ben."

 

"Ik ben een internationale topturnster die veel bereikt heeft. Wie zich afvraagt waarom ik nooit een kans gekregen heb: dit is dus de reden. En nu zullen ze nog meer overtuigd zijn om me geen kansen te geven. Want dan zou ik kunnen bewijzen dat het ook mogelijk is zonder haat en misbruik."

 

"Ik pleit voor verandering, samen met alle andere gymnastes die hun verhaal gedaan hebben. Ik ben zo trots op iedereen. Samen kunnen we voor verandering zorgen. Daar zullen we voor vechten."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Nederlandse bondstrainer Vincent Wevers in opspraak

In Nederland is ook coach Vincent Wevers in opspraak gekomen na een getuigenis van ex-turnster Joy Goedkoop in Studio Sport op de NOS. Goedkoop trainde van haar 7e tot haar 12e onder Vicent Wevers, de huidige Nederlands bondstrainer en vader van de turntweeling Sanne en Lieke Wevers.

 

"Ik ben door hem geslagen en geschopt", getuigde Goedkoop op de NOS. "Niet dagelijks. Het kleineren, boos worden en negeren gebeurde wel dagelijks. Er was geen plaats voor gevoelens. Je moest als een machine functioneren."

 

De Nederlandse turnfederatie KNGU heeft met een verklaring op haar website al gereageerd op de verklaringen van Goedkoop. "De KNGU gaat voor een veilig sportklimaat. We roepen sporters al lange tijd op om misstanden te melden. Iedere melding zal opgevolgd worden door grondig en zorgvuldig onderzoek. Dat geldt ook voor de aantijgingen van Joy Goedkoop."

 

Goedkoop lijkt niet helemaal overtuigd. "Ik weet dat er dingen over Vincent Wevers bekend zijn bij de KNGU en daar is niks mee gedaan."

Veel turners doen hun verhaal op sociale media:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.