Ex-turntopper Gaelle Mys getuigt: "Gestopt door pesterijen, niet omdat lichaam op was"

  Mys stopte eind 2016 met turnen.

  De bekentenis van de Nederlandse turncoach Gerrit Beltman heeft duidelijk gemaakt dat er ook in de Belgische turnwereld misbruik bestaat. Gaelle Mys, drievoudig olympiër, heeft in een lange brief op Instagram gereageerd. "Ik heb de algemeen manager van de federatie meermaals om hulp gevraagd, maar er is nog niets veranderd", schrijft ze.

  "Het valt me zwaar om de verhalen van deze moedige gymnastes te lezen", schrijft ze. "Ik ben na Rio gestopt, niet omdat mijn lichaam op was, wel omdat ik het beu was om constant te moeten vechten tegen intimidaties en pesterijen. Ik was mentaal eindelijk sterk genoeg om te ontsnappen uit die ongezonde wereld. Ik heb mijn geluk boven mijn passie gekozen."

   

  "Ik heb fantastische coaches gehad", benadrukt ze, "maar ze waren niet allemaal zo. Er waren coaches die hun macht misbruikten, en dat nog steeds doen. Ook vandaag zijn er nog meisjes die dat meemaken."

   

  "Ik kan nog altijd niet met een goed gevoel terugkijken op mijn carrière. Het was een voortdurend gevecht: ik werd gepest, er werden leugens verteld, de meisjes werden tegen elkaar opgezet. Bij het kleinste foutje werd je lui, dik, een toerist, een prinses, ... genoemd."

   

  "Ik had gelukkig veel steun van vrienden en familie en van sommige coaches, maar de federatie heeft de turnsters nooit in bescherming genomen. Iedereen vond dit normaal gedrag. Ik dacht ook dat het zo hoorde. Maar nu weet ik dat je mensen, en zeker kinderen, zo niet behandelt. We moeten beseffen dat dit gedrag een grote invloed heeft op het toekomstige welbevinden van die kinderen."

  Pas nu zie ik de impact van deze dagelijkse pesterijen op mezelf. Je voelt je waardeloos, hebt geen zelfvertrouwen, durft geen fouten maken, ...

  "Hulp vragen aan je ouders kon niet want daar zou je op afgerekend worden op de volgende training. Ik heb tijdens mijn carrière de algemeen manager van de federatie meermaals aangesproken. Ik riep om hulp en smeekte dat dit moest stoppen, maar tot de dag van vandaag is er nog niets veranderd. Alleen resultaten en punten telden."


  "Pas nu zie ik de impact van deze dagelijkse pesterijen op mezelf, en ik zie het ook bij mijn vroegere ploeggenotes. Je voelt je waardeloos, hebt geen zelfvertrouwen, durft geen fouten te maken, ..." Na haar carrière ging Mys aan de slag bij Cirque du Soleil. "Pas daar vond ik de liefde voor mijn sport terug."

   

  "Ik ben lang bang geweest om te praten, maar ik hoop nu dat deze verhalen de huidige en toekomstige gymnastes zullen helpen. Dit gaat niet over mij alleen, maar over alle jongens en meisjes die van deze sport houden. Op een dag wil ik mijn dochter naar de turnclub kunnen brengen zonder dat ik schrik heb dat haar hetzelfde zal overkomen."

  De krachtige brief van Gaelle Mys

  Lees ook: