Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Winnares Wiebes lacht tactische twijfels weg en bedankt lead-out Kopecky: "Volgende week weer voor haar"

 zo 24 maart 2024 18:59

De winnaar heeft altijd gelijk, zeker? Door een bizarre tactische keuze hypothekeerde SD Worx-Protime zijn winstkansen in Gent-Wevelgem, maar Lorena Wiebes veegde alle twijfels in de sprint alsnog van tafel. En daarvoor bedankte de Nederlandse spurtbom onze landgenote Lotte Kopecky. "Ik had alle vertrouwen in haar in die laatste rechte lijn", klonk het.

Eind goed al goed voor SD Worx-Protime.

 

Het sterrenensemble had Gent-Wevelgem de volledige dag onder controle, maar uiteindelijk kwam het toch nog neer op enkele millimeters.

 

"Amai, ik heel blij dat het vandaag wél gelukt is", slaakte Lorena Wiebes een zucht van opluchting na haar winnende sprint tegen Balsamo. "Ik heb het hier al vaak geprobeerd en tegenslag gehad, maar eindelijk heb ik de winst beet."

We hadden wat schrik om ons al op te blazen.

Lorena Wiebes

Toch had SD Worx het risico van een massasprint altijd moeten vermijden.

 

Na de laatste passage over de Kemmelberg ontstond er een kopgroep van acht, waar de ploeg het numerieke overwicht had met drie rensters. Met hardrijdster Marlen Reusser, alleskunner Lotte Kopecky en spurtbom Wiebes - veruit de snelste van het achttal - hadden ze ook het ideale trio mee.

 

"Het deed enorm veel pijn, maar de Kemmel was net kort genoeg voor mij en ik kon me ook vastbijten in het wiel van Lotte, natuurlijk", klopte Wiebes - die steeds meer op dergelijke inspanningen traint en zich zo wil diversifiëren - zich eerst nog op de borst na haar sterke passage bergop. 

 

Maar in plaats van vol door te gaan en de kaart te trekken van Wiebes' sprint, liet het trio van SD Worx het peloton toch gewoon terugkeren.

 

"We hadden wat schrik om ons daar al op te blazen", legt Wiebes uit. "Marlen (Reusser, red.) was op een bepaald moment wel tempo aan het maken, maar in haar eentje lukte het niet."

 

"En als ik dan moet beginnen mee te draaien, hypothekeer ik mijn sprint. We communiceerden het onderling, maar het signaal kwam uit de volgwagen."

Lead-out Lotte

Maar uiteindelijk mocht SD Worx toch juichen.

 

"Pas op, ik had een licht voorgevoel dat ik gewonnen had, maar ik durfde toch niet meteen mijn armen in de lucht te gooien", knipoogde Wiebes. 

 

Het was uiteindelijk Lotte Kopecky die haar ploegmakker met een goede lead-out naar de overwinning loodste.

 

"Ik had alle vertrouwen in haar tijdens de laatste rechte lijn. We kennen elkaar goed en hebben samen al mooie dingen laten zien. Volgende week is het weer voor haar", klonk het dankbaar.

 

Ook Kopecky zelf was zichtbaar opgelucht na de finish. 

 

"Ik ben blij hoe het vandaag allemaal verlopen is", vertelde de wereldkampioen. "We wisten vooraf dat dit een zeer groot doel van Lorena (Wiebes, red.) was. Het is mooi dat we het als ploeg ook hebben kunnen bewerkstelligen en dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen."

 

"Of ik hier nu ook evenveel van kan genieten als van een eigen overwinning? Zeker. Ik heb dit met veel plezier gedaan. Ik weet ook dat ik in de toekomst ook kan rekenen op haar."