Ga naar de inhoud
Wiebes wint nipt Gent-Wevelgem.

Eind goed al goed voor SD Worx: Lorena Wiebes wint Gent-Wevelgem na prangende millimetersprint

 zo 24 maart 2024 17:44
Gent-Wevelgem (vrouwen)
Gent-Wevelgem (vrouwen)
Helling
171.2 km
13:29 Ieper - 17:35 Wevelgem
Lorena Wiebes
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 171.2

  Er zal een ferme zucht van opluchting weerklinken in de ploegbus van SD Worx-Protime. Na een twijfelachtig tactisch spelletje van de ploeg sprintte Lorena Wiebes alsnog naar de overwinning in Gent-Wevelgem. De Nederlandse spurtbom had een uitstekende lead-out van Lotte Kopecky en een finishfoto nodig voor de bevrijdende triomf.

  Gent-Wevelgem kort samengevat:

  • Winnares van de dag: In de auto van SD Worx-Protime plakken de zetels wellicht van het angstzweet. De ploeg liet een gunstige situatie in de vlucht zomaar schieten, maar mocht toch vieren dankzij de sprint van Lorena Wiebes.

   

  • Renster van de dag: Lotte Kopecky speelde met de pedalen op elk kritiek punt van het parcours. In de wind van De Moeren, op de beklimmingen van de Kemmelberg en in de voorbereiding van de spurt in Wevelgem toonde ze haar klasse.
   
  • Opvallend: Met iets meer dan 171 km was deze Gent-Wevelgem de langste eendagskoers ooit voor vrouwen. Misschien deels een verklaring voor de vreemde finale, die op een gegeven moment met een slakkengang werd gereden.

  SD Worx gokt zwaar, maar wint wel

  In de betrekkelijk vlakke eerste honderd kilometer mochten zes vrouwen wegrijden, met daarbij Julie Van de Velde als enige Belgische. Het groepje kreeg ruim zes minuten, maar werd nog voor de heuvelzone ingerekend.

   

  Daarvoor had Lotte Kopecky haar uitstekende vorm al getoond met beukwerk in De Moeren. Met de wind in de rug sloeg ze daar het peloton kortstondig in stukken. Gegangmaakt door haar ploegmates van SD Worx deed ze dat op de eerste beklimming van de Kemmelberg opnieuw.

   

  In de afzink ontstond een elitegroepje met Kopecky en Wiebes voor SD Worx, Balsamo en Longo Borghini voor Lidl-Trek en de eenzaten Georgi, Persico en Pieterse. De droomvlucht hield niet lang stand.

   

  Zo kon alles op de steilste kant van de Kemmel opnieuw beginnen. Weer was het Kopecky die de pedalen geselde. Deze keer konden enkel Wiebes en Georgi zich in haar wiel zuigen. Vijf rensters, met uittredend winnares Reusser als derde pion voor SD Worx, kwamen even later aansluiten, waarna de verstandhouding helemaal zoek was.

   

  SD Worx gokte door een nieuwe hergroepering toe te staan. Een hele reeks achterblijvers pikte aan en zo bolden we met een uitgebreid peloton naar Wevelgem, bij momenten met een toeristentempo. Enkel Movistar probeerde de orde te verstoren met enkele prikjes.

   

  Onder de vod had Brown een kloofje, maar het werd toch een massasprint. Daarin plaveide Kopecky meesterlijk de weg voor Wiebes. De Nederlandse hield de opkomende Balsamo, aan de binnenkant, nog net af en haalde het met een gepaste jump.

  Reacties na koers:

  Uitslag Gent-Wevelgem (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Lorena Wiebes
  171 km in 4u16'18"
  2
  Elisa Balsamo
  z.t.
  3
  Chiara Consonni
  4
  Charlotte Kool
  5
  Maria Giulia Confalonieri
  6
  Arlenis Sierra
  7
  Puck Pieterse
  8
  Thalita de Jong
  9
  Christina Schweinberger
  10
  Maggie Coles-Lyster

  Fase per fase

  17:47

  IJzersterke Wiebes houdt Balsamo nipt van winst in Gent-Wevelgem

  17:46

  Lorena Wiebes is zelf niet helemaal zeker en wacht op bevestiging. Die komt nu ook officieel.

  17:45

  Wiebes wint!

  De ingewikkelde ploegtactiek heeft SD Worx uiteindelijk niet de zege gekost. Balsamo lijkt Wiebes erop te gaan leggen, maar met een forse jump haalt de Nederlandse het toch nog!

  17:44

  De moedige Brown sneuvelt met de streep in zicht. Kopecky gaat Wiebes piloteren, maar Georgi probeert het van erg ver.

  17:43

  De vod!

  Brown heeft op een kilometer van de finish nog steeds een leuke bonus. Het wordt bijzonder spannend!

  17:43

  Late uitval van Grace Brown

  17:42

  Brown probeert het!

  Grace Brown (FDJ-Suez) vertrekt, en daar zit verdorie snee op! Gaat ze het flikken?

  17:41

  Reusser slalomt even tussen de toeschouwers

  17:40

  Er gebeuren rare dingen. Reusser laat het peloton los.

  17:40

  Norsgaard probeert het nog een keer en dan moet Shirin van Anrooij (Lidl-Trek) het gaatje dichten. De spurttreintjes staan op die manier nog niet op de sporen.

  17:39
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  17:38

  Er is genoeg tijd geweest om te recupereren na de heuvelzone, dus het kan goed zijn dat we straks een heel verrassende naam op de erelijst krijgen.

  17:37

  Deze Gent-Wevelgem heeft toch een bijzonder verloop gekend, zeker in de finale. Benieuwd of er nog een plot twist zit aan te komen.

  17:34

  Alleen Movistar probeert de orde af en toe te verstoren. Mackaij schroeft het tempo gevoelig op, maar bij Lidl-Trek zitten ze er kort op.

  17:33

  Er zit totaal geen tempo meer in. Er wordt gebabbeld, gegeten,...

  Ine Beyen
  17:31

  We tellen de kilometers af. Het wordt sprinten in Wevelgem.

  17:29

  Ploegleider komt Consonni even flink motiveren

  17:27

  Chiara Consonni (UAE) krijgt nog een angstaanjagende peptalk met weidse gebaren van haar ploegleider.