Ga naar de inhoud

Britse Jasmin Paris finisht als eerste vrouw ooit de loodzware Barkley Marathons

 vr 22 maart 2024 23:03
Paris flirtte lang met de tijdslimiet maar kwam net op tijd binnen.

De Britse Jasmin Paris heeft vrijdagavond geschiedenis geschreven door als eerste vrouw ooit de moordende Barkley Marathons - door velen beschouwd als de zwaarste ultraloopwedstrijd ter wereld -  uit te lopen. Paris werkte de 160 kilometer maar net voor de tijdslimiet van 60 uur af, ze is de 20ste atleet ooit die de race kan uitlopen.

De Barkley Marathons is een van de allerzwaarste en gekste ultraloopwedstrijden in de wereld. Deelnemers moeten vijf lussen van 20 mijl afwerken, met een tijdslimiet van 12 uur per lus. Samen maakt dat 100 mijl, of zo'n 160 kilometer in 60 uur.

Onderweg moeten er maar liefst 18.000 hoogtemeters overwonnen worden. Tussen elke lus mag een atleet slechts twee uur slapen.

 

Die enorme fysieke inspanning in combinatie met het gebrek aan slaap zorgt wel vaker voor hallucinante taferelen - in de letterlijke zin van het woord.

 

Zo moest onze landgenoot Karel Sabbe twee jaar geleden volledig gedesoriënteerd en ijlend opgeven, nadat hij "een vrouw zag veranderen in een vuilniszak". Een jaar later zou Sabbe de wedstrijd wél uitlopen, als eerste Belg ooit.

Flirten met de tijdslimiet

Ook dit jaar werd de Barkley Marathons voor de meeste deelnemers een vruchteloze calvarietocht. Vijf atleten - een record - zouden uiteindelijk wel de finish bereiken in Tennessee. 

 

Onder die vijf finishers eiste de Britse Jasmin Paris alle aandacht op. De 40-jarige loopster flirtte in de laatste uren met de tijdslimiet, maar tikte uiteindelijk de beruchte houten poort aan na 59u58'21", 1 minuut en 39 seconden onder de limiet.

 

Paris is daarmee de eerste vrouw ooit die de prestigieuze wedstrijd kan uitlopen en nog maar de 20ste atleet ooit.

 

De Canadees Ihor Verys kwam dit jaar als eerste binnen na 58u44'59". De snelste race ooit staat op naam van de Amerikaan Brett Maune met 52u03'08" in 2012.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: