Ga naar de inhoud

Vader Vital over 'modern legend' Hans Vanaken: "Zijn rustige familieleven speelt een grote rol"

 wo 13 maart 2024 09:53
" "
Hans Vanaken, rots in de woelige branding bij Club Brugge.

Terwijl het Brugse schip al maandenlang aan alle kanten kraakt en piept, blijft kapitein Hans Vanaken als een van de weinige spelers het hoofd boven water houden. Vader Vital zoekt bij Sporza naar verklaringen voor die standvastigheid tijdens de storm.

"A modern legend", noemde Club-coach Ronny Deila Hans Vanaken afgelopen weekend nog. Tegen OH Leuven scoorde hij zijn 10e doelpunt van het seizoen, alle competities samen. Hij heeft ook al 9 assists achter zijn naam.

 

"Dit is zijn negende seizoen en ik denk dat hij bijna elk seizoen aan 20 of meer goals en assists komt", zegt vader Vital Vanaken, zelf ook nog profvoetballer geweest.

 

"Ik vind persoonlijk dat Hans een goed seizoen draait. Al is 'a modern legend' misschien wat overdreven. Dat zijn woorden die je meestal bewaart voor sporters die al wat langer gestopt zijn."

 

In tegenstelling tot zijn ploegmaats zakt Vanaken minder vaak door de ondergrens dit seizoen. "Hij is ook geen 20 jaar meer. Hij heeft al wat meer ervaring dan de jonge spelers. Dat is belangrijk op moeilijke momenten."

 

"Je hebt altijd mensen nodig die de kar trekken. Hij is nu ook kapitein en moet dus proberen om het goeie voorbeeld te geven."

Vanaken
Hans Vanaken met zijn vader Vital.

Standvastige Hans

Volgens vader Vital is de standvastigheid die Hans Vanaken in het dagelijkse leven gevonden heeft, de verklaring voor zijn standvastigheid op het veld.

 

"Hij leidt een rustig familiaal leven, dat speelt een grote rol. Dat heeft ook voor een deel bepaald waarom hij nooit naar het buitenland is getrokken. Hij is hier gesetteld en speelt voor een ploeg die normaal gezien altijd voor de prijzen gaat."

 

Normaal gezien. Maar dit seizoen zou het wel eens zonder prijzen kunnen zijn. Ook vorig seizoen eindigde Club met lege handen.

 

"Je hebt nog niet alles verloren. Je hebt nog altijd iets om voor te spelen donderdag. Ik ga ervan uit dat ze zich plaatsen en dan sta je toch in de kwartfinales van de Conference League. Dat is toch niet verkeerd."

 

"In de competitie weet je het ook nooit met de play-offs. Club Brugge begon ooit met 18 punten voorsprong, die gehalveerd werden bij de start van de play-offs. Uiteindelijk werden ze maar met de hakken over de sloot kampioen."

We praten heel weinig over voetbal met elkaar.

Vital Vanaken

Misschien kan een vlammende speech van de aanvoerder voor een kentering zorgen bij Club? "Ik weet niet of hij zich laat gelden. Ik ben er niet bij en eigenlijk praten we weinig over voetbal."

 

"Maar ik denk dat hij af en toe wel iets zegt, als het hem niet aanstaat. Al denk ik ook niet dat hij grote redevoeringen zal afsteken."

 

Afwachten of Vanaken de juiste snaar weet te raken om zijn ploegmaats voorbij Molde te helpen.

UEFA Europa Conference League
Club Brugge
einde
3-0
Molde FK