Ga naar de inhoud

Eliott Crestan maakt Belgisch WK-feestje compleet: na hectische 800 meter grijpt hij brons

 zo 3 maart 2024 22:17

Na drie gouden medailles heeft Eliott Crestan ook voor een bronzen medaille gezorgd op het WK indooratletiek. Onze landgenoot kwam halverwege zijn 800 meter sterk opzetten, maar zakte in de laatste rechte lijn nog terug van de eerste naar de derde plaats. Het is de eerste WK-medaille voor onze landgenoot, die de kers op het meest succesvolle WK voor België zette.

Het was al het meest succesvolle WK indooratletiek voor België, maar Eliott Crestan heeft er ultiem nog een schepje bovenop gedaan.

 

Onze landgenoot snelde zondagavond naar de bronzen medaille in de finale van de 800 meter in het Schotse Glasgow.

 

Crestan leek in een zinderende finale - die bol stond van het duw- en trekwerk - op weg naar goud na een ferme tempoversnelling halverwege de race, maar zakte in de laatste rechte lijn toch wat terug. Zijn chrono: 1'45"32.

 

De Amerikaanse topfavoriet Bryce Hoppel (1'44"92) greep het goud voor de Zweed Andreas Kramer (1'45"27), die zilver behaalde.   

 

De 25-jarige Crestan haalde in 2022 al eens de WK-finale en pakte vorig jaar brons op het EK. Zaterdag eindigde hij in de tweede halve finale in een persoonlijk record van 1'45"08 op de tweede plaats, in dezelfde tijd als de Amerikaanse winnaar Bryce Hoppel.

Crestan: "Hier een medaille pakken, was mijn droom"

Een medaille halen op een WK indoor, voor Eliott Crestan is het een nieuwe ervaring. "Ik ben ontzettend tevreden. Het was een beetje mijn droom om hier een medaille te pakken. Het hoofddoel was de finale halen en daarin is alles mogelijk. Ik heb echt gelopen voor een medaille"

 

Crestan ging in de finale voluit zijn kans en dat loonde."Ik wilde meteen de kop nemen, maar Garcia (de titelverdediger, red.) was echt bijzonder snel weg. Het was opnieuw een moeilijke en nerveuze race. Indoor is het heel moeilijk om iemand te passeren, omdat de rechte stukken zo kort zijn. Maar ik ben heel tevreden over het resultaat."


"Deze medaille toont dat ik in vorm ben en dat de voorbereiding goed was. Sinds het begin van het seizoen presteer ik zeer regelmatig. Ik heb veel veranderingen doorgevoerd en ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan deze medaille. Hier doen we het voor, medailles veroveren op kampioenschappen."

 

Met het EK atletiek en de Olympische Spelen komende zomer breken er belangrijke maanden aan voor Crestan. "Dit is een heel belangrijk jaar. Ik wilde hier echt deelnemen, want door verschillende blessures had ik nog niet veel wedstrijden kunnen doen. Ik had nood aan wedstrijdritme om vertrouwen op te doen richting het EK en de Spelen. Dit is heel motiverend."

Gerelateerd: