Ga naar de inhoud

WK indoor: Goud voor de Tornados, brons voor Crestan en vierde plek én Belgisch record voor de Cheetahs!

 zo 3 maart 2024 22:50
De Belgen presteren ook ijzersterk op de slotdag.

Vier medailles, waarvan drie gouden stuks. Nooit eerder deed België beter op een WK indooratletiek. Na de wereldtitels van Noor Vidts op de vijfkamp en Alexander Doom op de 400 meter hebben de Belgian Tornados er op de slotdag nog een gouden plak bijgedaan op de 4x400 meter. De Belgian Cheetahs liepen in een Belgisch record naar de vierde plek en Eliott Crestan zette de kers op de taart met brons op de 800 meter.

De Belgische medaillehoop op de slotdag van het WK in Glasgow was op de Belgian Tornados gericht en die losten de verwachtingen met verve in. In een prangende 4x400m-finale effenden Jonathan Sacoor, Dylan Borlée en Christian Iguacel het pad en met een krachtige eindsprint schonk Alexander Doom de Belgen een tweede wereldtitel op rij.

De Belgian Cheetahs zetten op hun beurt een ijzersterke prestatie neer. Naomi Van den Broeck, Helena Ponette, Camille Laus en Cynthia Bolingo speelden nooit mee voor de medailles, maar schoven van de laatste wel knap op naar de vierde plek in 3'28"05. Daarmee verbeterden de Cheetahs hun Belgische record, dat ze in de reeksen ook al aangescherpt hadden.

"We hebben de gewoonte om mooie vierde plaatsen te behalen", klonk het bij Cynthia Bolingo. "Met nadruk op mooi, want we geven telkens het beste van onszelf. Het niveau ligt bijzonder hoog op de 4x400 meter. Wij moeten individueel nog stappen zetten om de concurrentie met de anderen te kunnen aangaan."

Het goud ging weinig verrassend naar Nederland, dat met Femke Bol en Lieke Klaver de wereld- en vicewereldkampioen op de 400 meter in de ploeg had. De VS pakte het zilver, het brons was voor Groot-Brittannië.

Crestan schittert met brons, Carmoy ontgoochelt

Eliott Crestan ging voluit zijn kans in de finale van de 800 meter. Met een aanval in de slotronde leek hij zelfs even op weg naar goud, maar in de laatste meters moest hij de Amerikaan Bryce Hoppel en de Zweed Andreas Kramer nog laten passeren. Brons dus, een mooie bekroning van zijn ijzersterke WK.

Voor Yanla Ndjip-Nyemeck werd het een WK-debuut in mineur. Haar reeks op 60 meter horden was voorbij voor ze goed en wel begonnen was. Ze tikte meteen de eerste horde aan en kwam ten val. 
 

Ben Broeders heeft een pak meer ervaring op kampioenschappen, maar ook voor hem werd het geen onverdeeld succes. Hij ging probleemloos over de starthoogte van 5,50 meter en ook 5,65 meter leverde geen problemen op.
 

Op 5,75 meter ging het wel fout.  Bij de eerste poging liep hij aan de mat door, vervolgens kreeg hij een tijdstraf en tot slot ging hij niet van start. Met 5,65 meter werd hij uiteindelijk zesde.
 

Ook voor Thomas Carmoy werd het geen memorabel WK. Op zijn eerste kampioenschap onder de vleugels van Tia Hellebaut raakte hij niet hoger dan 2,15 meter en daarmee werd hij gedeeld laatste in de hoogspringfinale.
 

Jente Hauttekeete sloot zijn allereerste WK af als achtste in de zevenkamp. Met een totaal van 5.940 punten bleef hij onder zijn persoonlijk record (6.131 punten). De top drie kleurde Europees. De Zwitser Simon Ehammer kroonde zich tot wereldkampioen, het zilver was voor de Noor Skotheim, het brons voor de Est Erm.

Gerelateerd:
Belgen op 3 maart  
uur m/v discipline atleet uitslag  
11.05 uur m zevenkamp: 60 meter horden Jente Hauttekeette 8"09 (3e) stand: 9e
11.25 uur v 60 meter horden: reeksen Yanla Ndjip-Nyemeck DNF out
12.10 uur m 4x400 meter: reeksen Belgian Tornados 3'06"27 (2e) naar finale
12.15 uur m zevenkamp: polsstokspringen Jente Hauttekeete 5 meter (5e) stand: 9e
12.38 uur v 4x400 meter: reeksen Belgian Cheetahs 3'28"07 BR (3e) naar finale
12.50 uur m hoogspringen: finale Thomas Carmoy 2,15 meter (11e)  
20.00 uur m polsstokspringen: finale Ben Broeders 5,65 meter (6e)  
21.15 uur m 4x400 meter: finale Belgian Tornados 3'02"54 (1e) GOUD
21.30 uur v 4x400 meter: finale Belgian Cheetahs 3'28"05 BR (4e)  
21.45 uur m zevenkamp: 1.000 meter Jente Hauttekeete 2'49"29 (8e) eindstand: 8e
22.10 uur m 800 meter: finale Eliott Crestan 1'45"32 (3e) BRONS

Wereldrecord op de 60 meter horden

Op de slotdag van het WK in Glasgow kwam er nog een tweede wereldrecord bij, na de toptijd van Femke Bol op de 400 meter. Devynne Charlton pakte het goud op de 60 meter horden in 7"65. De atlete uit de Bahama's deed zo twee honderdsten beter dan de recordtijd die ze vorige maand neerzette in New York.

Ook Mondo Duplantis waagde zich aan een nieuwe poging om zijn wereldrecord te verbeteren, maar 6,24 meter bleek voorlopig nog te hoog gegrepen. De Zweed legde geen foutloos parcours af en verraste zelfs met twee missers op 5,85 meter. Uiteindelijk bleek 6,05 meter genoeg om zijn wereldtitel te verlengen.

Na drie indoortitels op een rij in het hink-stap-springen liet Yulimar Rojas dit
WK aan zich voorbijgaan om zich volop te focussen op de Spelen. Thea LaFond
sprong in het gat en schonk Dominica zijn allereerste WK-goud ooit met 15,01 meter.

 

In het hoogspringen slaagde Sang-hyeok Woo er niet in om zijn titel te verlengen, de Zuid-Koreaan moest vrede nemen met brons. Hamish Kerr beleefde een topdag, de Nieuw-Zeelander pakte met een foutloos parcours tot 2,31 meter goud en ging als toetje nog over 2,36 meter, goed voor een nationaal record én beste wereldjaarprestatie.


Nog meer succes voor de Kiwi's in de finale van de 1.500 meter. In de laatste meters snelde Geordie Beamish vanuit vijfde positie naar goud. De VS viste achter het net met zilver voor Hocker en brons voor Kessler.

Ook bij de vrouwen werd het op de 1.500 meter zilver en brons voor de Amerikanen. Nikki Hiltz en Emily Mackay waren in de slotronde niet opgewassen tegen de versnelling van Freweyni Hailu. Zij zorgde na Genzebe Dibaba in 2018 en Gudaf Tsegay in 2022 voor een derde Ethiopische wereldtitel op een rij.

Ook op de 800 meter won een Ethiopische atlete met Tsige Duguma. Jemma Reekie moest voor eigen volk vrede nemen met zilver. Het brons ging naar Benin, dankzij de 38-jarige Noélie Yarigo.

 

Tara Davis-Woodhall maakte haar favorietenrol waar in het verspringen. De Amerikaanse troefde haar landgenote Monae' Nichols af met een sprong van 7,07 meter.

WK atletiek indoor: 3 maart

07:45

Cheetahs vallen net naast podium: "Gaan stap voor stap vooruit"

De Cheetahs liepen een Belgisch record in de reeksen én in de finale. Camille Laus: "We wilden die eerste medaille op een kampioenschap. Maar we hebben toch opnieuw getoond dat wij er staan, dat wij een finale kunnen bereiken. We gaan stap voor stap vooruit. Dit is ons beste resultaat op een WK. Ik hoop dat we op een dag op dat podium zullen mogen stappen.

"Het scheelde niet veel. Moeten vertrekken vanuit baan 1 was zeker geen voordeel tegenover banen 4, 5, 6 die vaak een medaille winnen. Het is heel positief dat we opnieuw een nationaal record breken. De 4e plaats is in mijn ogen de slechtste, maar het bewijst dat we er niet ver vanaf zijn."

07:42

Polsstokspringer Broeders geeft op: "Luisteren naar lichaam"

Ben Broeders eindigde zesde met de polsstok, maar kon niet volledig zijn kans gaan. Hij bleef foutloos bij de openingshoogte van 5,50m en wipte ook meteen over 5,65m. Maar bij 5,75m ging het mis. Eerst liep hij door aan de mat, daarna kreeg hij een tijdstraf en bij de derde poging brak hij zijn aanloop na enkele meters af.

"Ik had mij tijdens de opwarming en tijdens de eerste twee sprongen heel goed gevoeld, maar daarna was het gewoon op. Ik verkrampte en ik moest naar mijn lichaam luisteren", legde Broerders uit.

Twee jaar geleden overkwam hem hetzelfde tijdens het WK in Belgrado. "Toen had ik een week eerder ook covid gehad. Ik moet rekening houden met de signalen die mijn lichaam geeft. Ik ben deze winter 2 keer ziek geweest, dat heeft erin gehakt. Ik heb nu rust nodig."

07:37

Hauttekeete tevreden met 1e zevenkamp bij senioren: "2 dagen genoten"

Meerkamper Jente Hauttekeete sloot zijn eerste zevenkamp bij de grote jongens af als achtste met 5.940 punten.

De 21-jarige zette vorige maand op het BK in Louvain-la-Neuve een persoonlijk record neer van 6.131 punten. Daarmee is hij tweede op de Belgische ranglijst na Thomas Van der Plaetsen (6.259 punten).

Hij dacht vooraf dat top 6 mogelijk was, maar dan moest hij 4 seconden sneller zijn in de afsluitende 1.000m. "Mijn benen voelden helemaal verstijfd aan. Dat is ook normaal. Dit was al mijn derde zevenkamp van deze winter. Normaal doe je er een."

Aan het hoogspringen hield de wereldrecordhouder U20 een minder gevoel over. Daar bleef hij steken op 2m01, 11 centimeter onder zijn beste prestatie. "Normaal is dat mijn beste nummer, maar die competitie was een grote chaos. We stonden aan de finish van de 400 meter, met veel jury en fotografen, en ik had amper 50 centimeter om mijn aanloop te starten. Ik was door de drukte helemaal uit mijn lood geslagen. Ik heb er vorige nacht ook niet goed door geslapen."

De zondag was hij wel weer op niveau. Hauttekeete blikt dan ook tevreden terug. "Het was twee dagen genieten. Ik ga met een positief gevoel naar huis. Ik ben wel blij dat er nu wat rust volgt. Fysiek en mentaal is het wat op."

03/03/24
22:52

Beste WK indoor ooit voor België

Wat een avond! Wat een WK indoor voor de Belgen! Vier medailles, waarvan drie gouden. Nooit deed België beter op een WK indoor.

De Belgian Tornados verlengden hun titel op de 4x400 meter dankzij een bijzonder straffe eindsprint van Alexander Doom.

Ook de Belgian Cheetahs deden het uitstekend. Een medaille was te hoog gegrepen, maar ze werden wel bijzonder knap vierde in een Belgisch record.

Eliott Crestan dikte de Belgische oogst nog verder aan in de finale van de 800 meter. Na nog maar eens een knappe race pakte hij brons.

Naast al het Belgische succes viel vooral de prestatie van Devynne Charlton op. De atlete uit de Bahama's pakte met een wereldrecord het goud op de 60 meter horden.

22:51

GOUD! Belgian Tornados zijn wereldkampioen na fenomenale finish van Doom

22:50

Crestan pakt brons op de 800m, Belgian Cheetahs worden vierde

22:49

Crestan: "Was een beetje de droom om hier een medaille te pakken"

22:49

Hailu triomfeert!

Hailu stormt in de slotronde nog voorbij Mackay en verovert het goud. Net als bij de mannen op de 1.500 meter zojuist gaat ook nu het zilver en brons naar de VS. Nikki Hiltz is tweede, Emily Mackay is derde.

22:48

Plots een stevige versnelling van de Amerikaanse Mackay. Kan zij voor een verrassing zorgen?

22:47

Ethiopië op kop

Haylom, Welteji en Hailu bepalen het tempo. Kapen zij straks ook alle medailles weg?

22:46

Hailu en Welteji liepen even alleen op kop, maar de rest sluit nu weer aan.

22:46

De Ethiopiërs willen er een harde wedstrijd van maken. Hailu en Welteji gaan er meteen vandoor.

22:44

Belgian Tornados: "Deze dragen we op aan Julien"

22:42

Ethiopië gaat voor nieuwe clean sweep

De atletes van de 1.500 meter mogen het slotakkoord spelen op dit WK. Na Genzebe Dibaba in 2018 en Gudaf Tsegay in 2022 is de kans groot dat er een derde Ethiopische titel op rij komt. 

Op het vorige WK indoor in Belgrado kleurde zelfs het volledige podium Ethiopisch en zo'n clean sweep is ook nu zeker mogelijk met toppers als Freweyni Hailu, Diribe Welteji en Birke Haylom.

22:39

Geen wereldrecord voor Duplantis

Laatste poging van Duplantis op 6,24 meter, maar die pakt helemaal verkeerd uit. Het zal voor een andere keer zijn. Duplantis pakt uiteraard wel de wereldtitel. 6,05 meter was daarvoor voldoende.

22:36
22:35

Goud voor Beamish!

Cole Hocker lijkt op weg naar goud, maar met een fantastische eindsprint snelt de Nieuw-Zeelander Geordie Beamish vanuit de vijfde plek nog naar de winst!

3'36"54 is zijn tijd, een persoonlijk record. De VS moet vrede nemen met zilver voor Hocker en brons voor Kessler. Titelverdediger Tefera is pas zevende.