Ga naar de inhoud

Belgische hoogdag op WK indoor: Doom verbaast met wereldtitel, Rosius bijzonder knap zesde op de 60 meter

 za 2 maart 2024 23:00

Een Belgische hoogdag op het WK indooratletiek in Glasgow. Daags na het goud van Noor Vidts op de vijfkamp heeft Alexander Doom verrassend voor een tweede Belgische wereldtitel gezorgd met een knalprestatie op de 400 meter. Ook Rani Rosius verraste, zij werd zesde in de finale van de 60 meter. Ook in de finale van de 60 meter horden stond een Belg, Michael Obasuyi werd er knap zevende.

Als eerste Belg ooit in de 400m-finale op een WK indoor. Dat was al een primeur die kon tellen voor Alexander Doom, maar wat hij in die finale presteerde, tartte elke verbeelding. Na een onwaarschijnlijk straffe race in het zog van topfavoriet Karsten Warholm snelde hij in de laatste meters naar goud in 45"25, een Belgisch record. Warholm kon nauwelijks geloven wat er gebeurde.

 

De wereldtitel van Doom was het toppunt van de Belgische weelde op deze tweede WK-dag. Op de 60 meter horden wisten zowel Michael Obasuyi als Elie Bacari zich te plaatsen voor de halve finales.

 

Bacari greep op zijn eerste WK bij de senioren met een persoonlijk record van 7"58 maar nipt naast een finaleticket. Met een evenaring van zijn Belgisch record van 7"54 stootte Obasuyi wél door naar de finale, waarin hij knap zevende werd in 7"55. 

 

Toch was hij niet onverdeeld tevreden. "Er zat meer in, mijn start was niet goed genoeg. Zevende van de wereld worden is zeker niet slecht. Ik ben blij dat ik eindelijk eens een finale heb gelopen op een seniorenkampioenschap. Dit smaakt naar meer."

Rosius verbaast zichzelf met finaleplaats

Op de 60 meter wisten zowel Rani Rosius als Dephine Nkansa de halve finales te bereiken. Voor Nkansa was dat het eindstation, maar Rosius verbaasde door als tweede in haar halve finale door te stoten naar de finale. Net als in de reeksen bovendien in een persoonlijk record van 7"12, amper twee honderdsten boven het 14 jaar oude Belgische record van Kim Gevaert.
 

Rosius zette ook in die finale een sterke race neer en werd knap zesde in 7"14. "Ik was door het dolle heen met mijn finaleplaats. Ik moet dit nog even laten bezinken. Een WK-finale, wie had dat gedacht? Ik niet. Ik had niet verwacht dat ik zulke constante tijden zou neerzetten."

In de finale van de 3.000 meter ging John Heymans lang goed mee, maar bij de versnelling in de slotfase moest hij de rol lossen. Hij finishte als 8e in 7'48"18.
 

Eliott Crestan wist zich zoals twee jaar geleden op het WK indoor in Belgrado te plaatsen voor de finale van de 800 meter. Net als in de reeksen liet Crestan ook in de halve finales niks aan het toeval over. Hij nestelde zich meteen vooraan en ging in de slotronde zelfs resoluut naar de leiding.

 

De Amerikaan Bryce Hoppel snoepte hem nog net de winst af, maar als tweede met een persoonlijk record van 1’45”08 verzekerde Crestan zich wel opnieuw van een finaleticket. In Belgrado werd hij daarin zesde, zondagavond wil hij beter doen. 

"De finale halen was het hoofddoel, maar ook het moeilijkste. Nu is alles mogelijk, echt iedereen maakt kans op een medaille. Als je in de finale zit, wil je
natuurlijk eremetaal. Daar ga ik voor strijden.”

Gerelateerd:
Belgen op 2 maart  
uur m/v discipline atleet uitslag  
11.10 uur m 60 meter horden: reeksen Elie Bacari 7"69 (5e) naar halve finales
      Michael Obasuyi 7"66 (3e) naar halve finales
12.00 uur m zevenkamp: 60 meter Jente Hauttekeette 7"06 (2e) stand: 8e
12.20 uur v 60 meter: reeksen Delphine Nkansa 7"22 (3e) naar halve finales
      Rani Rosius 7"12 PR (1e) naar halve finales
13.15 uur m zevenkamp: verspringen Jente Hauttekeette 7,22 meter (9e) stand: 9e
13.30 uur m 800 meter: halve finales Eliott Crestan 1'45"08 PR (2e) naar finale
      Tibo De Smet 1'48"47 (6e) out
14.35 uur m zevenkamp: kogelstoten Jente Hauttekeette 14,48 meter (7e) stand: 9e
20.10 uur m 60 meter horden: halve finales Elie Bacari 7"58 PR (3e) out
      Michael Obasuyi 7"54 NR (2e) naar finale
20.30 uur m zevenkamp: hoogspringen Jente Hauttekeette 2,01 meter (3e) stand: 9e
20.45 uur v 60 meter: halve finales Delphine Nkansa 7"21 (5e) out
      Rani Rosius 7"12 PR (2e) naar finale
21.40 uur m 3.000 meter: finale John Heymans 7'48"18 (8e)  
22.10 uur m 400 meter: finale Alexander Doom 45"25 NR (1e) GOUD
22.30 uur m 60 meter horden: finale Michael Obasuyi 7"55 (7e)  
22.45 uur v 60 meter: finale Rani Rosius 7"14 (6e)  

IJzersterke Bol, verrassingen op de 3.000 meter

Femke Bol zette de strafste prestatie neer op de tweede dag van het WK. Op de 400 meter pakte ze niet alleen haar eerste indoor wereldtitel, ze scherpte ook haar wereldrecord aan tot 49"17. Lieke Klaver maakte met zilver het Nederlandse succes compleet.

 

Op de 3.000 meter werd zowel bij de mannen als de vrouwen de Afrikaanse hegemonie doorbroken. Met een indrukwekkende eindsprint snelde Josh Kerr voor eigen volk naar goud. De Schot is de eerste niet-Afrikaanse wereldkampioen op de 3.000 meter indoor sinds de Amerikaan Bernard Lagat in 2012.

 

Bij vrouwen ging de Amerikaanse Elle St. Pierre in de laatste rechte lijn nog verrassend voorbij de Ethiopische topfavoriete Gudaf Tsegay naar het goud. Een straffe stoot, want na de wereldtitel van de Russische Olga Yegorova in 2001 volgden op de 3.000 meter indoor tien Afrikaanse wereldtitels, waarvan 9 keer Ehiopisch goud.

 

Ook in het polsstokspringen gaven de Amerikaanse topfavorietes Katie Moon en Sandi Morris niet thuis. Moon moest vrede nemen met brons, Morris greep zelfs naast een medaille. Het goud ging verrassend naar de Britse Molly Caudery.

 

Op de 60 meter horden was er zoals verwacht niks te doen aan Grant Holloway. De Amerikaan degradeerde de rest tot figuranten en won in 7"29, een kampioenschapsrecord. 

 

Op de 60 meter bij de vrouwen bezorgde topfavoriete Julien Alfred Saint Lucia een allereerste wereldtitel. Haar voornaamste concurrente Aleia Hobbs moest net voor de finale geblesseerd afhaken en werd afgevoerd in een rolstoel.

 

Ook in het verspringen werd de logica gerespecteerd met nog maar eens een wereldtitel voor de Griek Miltiadis Tentoglou, al maakte de amper 19-jarige Italiaan Mattia Furlani het hem knap lastig.

Hugues Fabrice Zango maakte het waar in het hink-stap-springen. De Burkinees veroverde na goud op het WK in Boedapest afgelopen zomer nu ook indoor de wereldtitel.

Gerelateerd:

WK atletiek indoor: 2 maart

22:59

Tot morgen!

De tweede dag op dit WK indoor zit erop en het werd een absolute hoogdag voor de Belgische atletiek. Na het goud voor Noor Vidts op de vijfkamp gisteren zorgde Alexander Doom verrassend voor een tweede Belgische wereldtitel. Op de 400 meter gaf hij zowaar Karsten Warholm het nakijken met winst in 45"25, een Belgisch record.

Ook Michael Obasuyi en Rani Rosius verrasten. Obasuyi haalde met een evenaring van zijn Belgisch record de finale van de 60 meter horden en werd daarin 7e. Rosius bekroonde haar onverhoopte finaleplaats op de 60 meter met de 6e stek.

Elie Bacari greep nipt naast de finale op de 60 meter horden en ook voor Delphine Nkansa waren de halve finales het eindstation op de 60 meter.

Eerder vandaag wist Eliott Crestan zich op de 800 meter overtuigend te plaatsen voor de finale. Met een persoonlijk record werd hij tweede in zijn halve finale.

Morgen is het naast Crestan onder meer ook aan de Belgian Tornados en de Belgian Cheetahs. U kan hier alles dan weer op de voet volgen. Afspraak om 11u.

22:55

Rosius: "Een WK-finale, wie had dat gedacht"

22:50

Zesde plaats voor Rosius

Julien Alfred maakt haar favorietenrol waar en schenkt Saint Lucia een eerste medaille ooit. Ze wint in 6"98, een beste wereldjaarprestatie. Het zilver is voor de Poolse Swoboda, het brons gaat naar de Italiaanse Dosso.

Rosius wordt erg knap 6e in 7"14.

22:50
22:49

Hobbs wordt afgevoerd

Wat een vreselijk moment voor Aleia Hobbs. De pijn is te groot, met haar handen voor haar gezicht wordt ze afgevoerd in een rolstoel. Een concurrent minder voor Alfred én voor Rosius.

22:46
22:45

Blessurezorgen voor Hobbs

Aleia Hobbs lijkt te sukkelen met een blessure. Ze mankte weg na haar winst in haar halve finale eerder vanavond en na een korte test tast ze ook nu naar haar kuit. Het is maar de vraag of ze zal starten.

22:45

Alfred of Hobbs?

Voor het goud op de 60 meter lijkt Julien Alfred in polepositie te liggen. De 22-jarige atlete uit Saint-Lucia is samen met Ewa Swoboda de enige die dit jaar onder de zeven seconden dook op de 60 meter. Vorig jaar kwam Alfred met 6"94, amper 2 honderdste seconde boven het wereldrecord van de Russische Irina Privalova uit 1993.

Op de all time wereldranking deelt ze de tweede plaats met de Amerikaanse Aleia Hobbs, die vorig jaar ook 6"94 neerzette en ook van de partij is in Glasgow. Ook de Poolse Ewa Swoboda mag tot de titelkandidaten gerekend worden.
22:44

Wat kan Rosius in finale 60 meter?

Rani Rosius in de finale van de 60 meter. Weinigen die dat voor mogelijk hielden, zijzelf nog het minst. Voor onze landgenote is haar WK sowieso al geslaagd. Met haar persoonlijk record van 7"12 kwam ze vandaag zowel in de reeksen als de halve finales tot op amper twee hondersten van het Belgisch record van Kim Gevaert. Verdwijnt dat vanavond na 14 jaar van de tabellen?
22:44
22:43

Tussenstand zevenkamp na vijf onderdelen

1. Ken Mullings (Bah) 3.637 punten
2. Simon Ehammer (Zwi) 3.558
3. Johannes Erm (Est) 3.552
9. Jente Hauttekeete 3.298


22:42

Mullings wint hoogspringen

In de zevenkamp heeft Ken Mullings uiteindelijk het beste resultaat neergezet met 2,16 meter. Sander Skotheim was tweede met 2,13 meter en onze landgenoot Jente Hauttekeete derde met 2,01 meter. Daarmee bleef hij wel ruim onder zijn persoonlijk record van 2,12 meter.

Mullings neemt in de tussenstand ook de leiding over van Ehammer, die bleef steken op 1,95 meter.

22:35

Obasuyi: "Er zat meer in"

22:33
22:33
22:32

Holloway all the way!

Niks te doen aan Grant Holloway! De Amerikaan degradeert de rest tot figuranten en wint in 7"29, een kampioenschapsrecord. De Italiaan Simonelli is dolblij met het zilver, het brons is voor de Fransman Kwaou-Mathey.

Obasuyi zet opnieuw een sterke prestatie neer. Hij wordt 7e in 7"55 en blijft zo maar één honderdste boven zijn Belgisch record, dat hij evenaarde in de halve finale.

22:32