Ga naar de inhoud

WK indoor: Noor Vidts superieur naar goud op de vijfkamp, Alexander Doom indrukwekkend op 400m

 vr 1 maart 2024 23:00

Op het WK indooratletiek in Glasgow was Noor Vidts de Belgische uitblinker op dag 1, met nieuw goud op de vijfkamp. Op de 400 meter maakte Alexander Doom indruk, hij plaatste zich vlot voor de finale.

Noor Vidts was het Belgische speerpunt op de eerste WK-dag en loste de verwachtingen helemaal in. Twee jaar na haar triomf in Belgrado veroverde ze ook in Glasgow WK-goud op de vijfkamp.  

 

Maar ook Alexander Doom schitterde in de Emirates Arena. Met reekswinst in 46"11 stootte hij overtuigend door naar de halve finales en wat hij daarin uit zijn benen schudde, was nog straffer.

 

Na een dijk van een race won hij ook zijn halve finale, bovendien in een persoonlijk record van 45"69. Meteen ook de snelste tijd van alle finalisten. Doom schrijft een stukje Belgische atletiekgeschiedenis. Nooit eerder stond een Belgische atleet in de 400m-finale op een WK indoor.

 

"Ik had dit nooit verwacht, omdat het niet de bedoeling was dat ik individueel zou lopen. Ik ben supertevreden, alles viel in de plooi vandaag. Ik voel me echt sterk, zeker op het einde. Een medaille is haalbaar, dat zal ook afhangen van de baanindeling. Ik heb vertrouwen in mezelf, ik weet dat ik een goed eindschot heb."

 

Eliott Crestan wist zich met winst in zijn reeks probleemloos te plaatsen voor de halve finales van de 800 meter. Ook Tibo De Smet stootte door, al kostte het wat meer moeite. Hij werd opgevist met de beste verliezende tijden.

 

Op de 1.500 meter was er minder Belgisch succes. Zowel Elise Vanderelst als WK-debutant Thomas Vanoppen strandden in de reeksen.

Gerelateerd:
Belgen op dag 1 
m/v discipline atleet uitslag  
v vijfkamp: 60m horden Noor Vidts 8"27 (3e) stand: 4e
v vijfkamp: hoogspringen Noor Vidts 1,79 meter (2e) stand: 1e
m 400 meter: reeksen Alexander Doom 46"11 (1e) naar halve finales
m 800 meter: reeksen Eliott Crestan 1'46"79 (1e) naar halve finales
    Tibo De Smet 1'46"34 (3e) naar halve finales
v vijfkamp: kogelstoten Noor Vidts 14,26 meter (2e) stand: 2e
v 1.500 meter: reeksen Elise Vanderelst 4'10"15 (5e) out
v vijfkamp: verspringen Noor Vidts 6,50m (1e) stand: 2e
m 1.500 meter: reeksen Thomas Vanoppen 3'50"70 (6e) out
m 400 meter: halve finales Alexander Doom 45"69 (1e) naar de finale
v vijfkamp: 800 meter Noor Vidts 2'12"19 (3e) GOUD

Coleman troeft Lyles af

Naast de vijfkamp werden er op de eerste WK-dag nog vier finales afgewerkt. In het kogelstoten greep topfavoriete Chase (Ealey) Jackson net als twee jaar geleden in Belgrado naast het goud. Toen moest ze vrede nemen met zilver, nu met brons.

Het goud ging naar de haar grote Canadese concurrente Sarah Mitton, het zilver was voor de Duitse Yemisi Ogunleye.

Bij de mannen maakte tweevoudig olympisch en wereldkampioen Ryan Crouser zijn favorietenrol wel waar. De Amerikaan veroverde zo zijn eerste wereldtitel indoor.

 

In het hoogspringen zorgde Nicola Olyslagers voor een verrassing. De Australische ging als enige over 1,99 meter en pakte zo na zilver op de Olympische Spelen in Tokio en brons op het WK outdoor in Boedapest haar allereerste titel. Titelverdedigster Yaroslava Mahoetsjich moest vrede nemen met zilver.

 

In de finale van de 60 meter kregen we de verwachte Amerikaanse clash tussen Noah Lyles en Christian Coleman. In de halve finales evenaarde Coleman met 6"43 de beste wereldjaarprestatie van Lyles en in de finale deed de wereldrecordhouder er nog een schepje bovenop.

 

Coleman schoot het best uit het startblok en Lyles kon hem niet meer bijbenen. Coleman won in 6"41, niemand liep dit jaar sneller. Lyles moest vrede nemen met zilver, het brons was voor de Jamaicaan Ackeem Blake.

WK atletiek indoor: 1 maart

22:59

Tot morgen!

Met de triomf van Christian Coleman op de 60 meter zetten we een punt achter de eerste dag van dit WK indoor.

We onthouden natuurlijk dat Noor Vidts voor de tweede opeenvolgende keer wereldkampioene is op de vijfkamp. Ook Alexander Doom zette een dijk van een prestatie neer, hij is de eerste Belg ooit die in de 400m-finale staat op een WK indoor.

Op de 1.500 meter slaagden Elise Vanderelst en Thomas Vanoppen er niet in om zich te plaatsen voor de finale. Eerder vandaag konden Eliott Crestan en Tibo De Smet wel doorstoten naar de halve finales op de 800 meter.

Morgen komen weer een pak Belgen in actie in Glasgow. Vanaf 11u zit je hier op de eerste rij om alles te volgen.

22:48
22:47

Coleman pakt goud!

Coleman schiet beter uit het startblok dan Lyles en die slaagt er niet meer in om zijn landgenoot bij te benen. Coleman wint in 6"41, een beste wereldjaarprestatie. Noah Lyles is tweede in 6"44. Het brons is voor de Jamaicaan Ackeem Blake in 6"46.

22:47
22:46

Lyles of Coleman?

De finale van de 60 meter bij de mannen vormt de apotheose van deze eerste WK-dag.  Vorig jaar pakte Noah Lyles WK-goud op de 100 en 200 meter outdoor, dit jaar wil hij zijn collectie titels vervolledigen met de wereldtitel op de 60 meter indoor en uiteraard olympisch goud komende zomer in Parijs.

Maar Lyles zal moeten opboksen tegen Christian Coleman. Die liep daarnet in de halve finales 6"43 en evenaarde daarmee de beste wereldjaarprestatie van Lyles.


22:45

Vidts: "Het ging niet vanzelf"

22:45

Het is heel fijn dat het mij gelukt is om nog eens wereldkampioene te worden. Dat is toch niet vanzelfsprekend. De wedstrijd zelf was ook niet zo vanzelfsprekend. Het was niet allemaal top wat ik deed, maar ook niet slecht. Over het kogelstoten en verspringen ben ik wel erg tevreden.

Noor Vidts
22:40

1. Vidts, 2. Vanninen, 3. Dokter

Vidts pakt uiteindelijk het goud met 4.773 punten. Daarmee blijft ze wel onder haar persoonlijk record van in Belgrado twee jaar geleden. Toen pakte ze goud met 4.929 punten.

Het zilver is voor Saga Vanninen met 4.677 punten. Sofie Dokter heeft het brons veroverd, zij verzamelde 4.571 punten.

22:37

Eerste indoor wereldtitel voor Crouser

Crouser verbetert zich niet meer bij zijn laatste poging, maar dat hoeft ook niet. De tweevoudige Olympische en wereldkampioen verovert hier in Glasgow zijn eerste wereldtitel indoor. 

Het zilver is voor de Nieuw-Zeelander Tom Walsh, het brons voor de Italiaan Leonardo Fabbri.

22:36

Crouser op weg naar goud

In het kogelstoten lijkt er niks te doen aan Ryan Crouser. Hij staat comfortabel aan de leiding met zijn worp van 22,77 meter. Tom Walsh is tweede met 22,07 meter, Leonardo Fabbri ligt op koers voor brons met 21,96 meter.

22:34
22:33
22:32

Vidts is wereldkampioen!

Vidts eindigt als derde in de afsluitende 800 meter, na Sofie Dokter en Sveva Gerevini, en blijft Vanninen ruim voor. De Finse is pas achtste op bijna acht seconden van Vidts. Onze landgenote pakt zo voor de tweede opeenvolgende keer de wereldtitel op de vijfkamp!

22:31

Vidts zit in een kopgroepje van 6 atletes. Vanninen leidt een achtervolgend groepje, maar de achterstand is al groot.

22:31

Vidts is virtueel wereldkampioen, Vanninen moet al een serieus gat laten.

22:31
22:30

Vidts maakt een snelle start. Ze nestelt zich meteen bij de top drie.