Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Jouw gids voor Kuurne-Brussel-Kuurne: parcours, deelnemers en livestream

 zo 25 februari 2024 08:00
Volg Kuurne-Brussel-Kuurne op de voet bij Sporza.

Daags na de Omloop Het Nieuwsblad dienen we al de volgende gang op van het Vlaamse voorjaarsmenu. De 76e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne heeft een nieuwe startplaats, maar bevriest de overige ingrediënten. Wie staat aan de start en hoe kun je de koers bij Sporza volgen? Lees het in deze gids. 

Zo was het vorig jaar:

Daags na de zegetocht van Dylan van Baarle in de Omloop was Jumbo-Visma ook in Kuurne alomtegenwoordig.

 

Tim Wellens opende de finale in de hellingenzone. Tiesj Benoot, Matej Mohoric en vroege vluchter Taco van der Hoorn stortten zich mee in het vroege offensief.

 

De clevere Benoot liet ploegmakker Nathan Van Hooydonck terugkeren en met hun overmacht in het vijftal zetten de geelhemden de finale naar hun hand.

 

Benoot plaatste de beslissende aanval in de slotkilometer, Van Hooydonck onderstreepte de dominantie met de 2e plaats.


Voor Benoot was het een ferme opsteker na zijn blessureleed in het tweede deel van 2022. Hij boekte in Kuurne zijn eerste zege in het Jumbo-shirt.  

Kuurne - Brussel - Kuurne klassement

naamresultaatploeg
1
Tiesj Benoot
4:32:25
Jumbo - VismaTJV
2
Nathan Van Hooydonck
+1
Jumbo - VismaTJV
3
Matej Mohoric
+1
Bahrain VictoriousTBV
4
Taco van der Hoorn
+1
Intermarché - Circus - WantyICW
5
Tim Wellens
+1
UAE Team EmiratesUAD
6
Christophe Laporte
+43
Jumbo - VismaTJV
7
Arnaud De Lie
+43
Lotto - DstnyLTD
8
Jordi Meeus
+43
BORA - hansgroheBOH
9
Fabio Jakobsen
+43
Soudal - Quick-StepSOQ
10
Jasper Stuyven
+43
Trek - SegafredoTFS

Het parcours:

Enkele maanden geleden stonden ze in Kuurne op hun achterste poten. De aankomst blijft in de ezelsgemeente, maar grote broer Kortrijk heeft de organisatie van de start in de wacht gesleept.

 

Om 12.05 u wordt het officieuze startschot gegeven op de Grote Markt, rond 12.20 u begint de koers officieel op grondgebied Kuurne/Harelbeke.

 

Voor de rest handhaaft de organisatie de formule van de Vlaamse klassieker: 13 hellingen en een handvol kasseistroken moeten de renners afmatten.

 

De Tiegemberg duikt al na 17 kilometer op, het Henegouwse drieluik Hameau des Papins, Le Bourliquet en de Mont St.-Laurent zal vanaf het spandoek van de laatste 100 kilometer als eerste zeef dienen.

 

De finale wordt ingezet met de vierklapper Kruisberg, Hotond, Trieu en Kluisberg. De top van die laatste helling bevindt zich op 62 kilometer van de finish. 

 

Daarna kan het klassieke welles-nietesspelletje tussen de kopgroep en het peloton gespeeld worden. 

 

Na een plaatselijke ronde van ruim 12 kilometer kennen we rond 16.50 u de winnaar op de Brugsesteenweg.

Deelnemerslijst:

Je zou het bijna niet geloven, maar op zijn 29e is Wout van Aert debutant in Kuurne.

 

Zijn Visma-Lease a Bike vaardigt dezelfde pionnen af als in de Omloop met dus ook rugnummer 1 Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Dylan van Baarle. Per Strand Hagenes is de nieuwkomer ter vervanging van Edoardo Affini. Niet meteen een verzwakking.

 

Bij Soudal - Quick Step rekenen ze op ex-winnaar Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe  Yves Lampaert en new kid Luke Lamperti.

 

Benoot en Asgreen zijn niet de enige ex-winnaars aan de start. Bob Jungels en Jasper Stuyven maakten ook al het zegegebaar in Kuurne. 

 

Zij moeten voor een aanval kiezen en kunnen dan plannetjes smeden met onder meer Matej Mohoric, Tim Wellens, Oier Lazkano, Biniam GirmayOliver NaesenBen Turner, Anthony Turgis, Søren Wærenskjold, local Alec Segaert en Matteo Trentin.

 

Draait het in Kuurne uit op een sprint, dan brandt de lamp bij onder anderen Jasper Philipsen, Jordi Meeus, Arnaud Démare, Gerben Thijssen, Cees Bol, Geoffrey Soupe, Max Walscheid, Ethan Vernon, Alexander Kristoff en ploegmaats Alberto Dainese en Marius Mayrhofer

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

  • sporza.be/app: tekstupdates van start tot finish, livestream vanaf 14.30 u
  • tv: de uitzending op Eén begint om 14 u. Rechtstreekse beelden worden rond 14.30 u verwacht, het commentaar is van Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer
  • Radio 1: Carl Berteele en Jonas Maes nemen je vanaf 13 u op sleeptouw
Gerelateerd: