Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 16  /  18 - Amstel Gold Race
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Het harken van De Lie, de 100 % van Philipsen en een atypische Spanjaard: 8 stellingen voor de Omloop en Kuurne

 di 20 februari 2024 15:59
Zaterdag barst de wielergekte weer los in de Omloop Het Nieuwsblad.

Het wielervirus kan vanaf zaterdag weer wild om zich heen slaan. Met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne wordt ook het Vlaamse wielervoorjaar op gang geschoten. Christophe Vandegoor en José De Cauwer tellen af in Sporza Daily. 

1. Is er iets veranderd aan het parcours van de Omloop?

Christophe Vandegoor: "Neen, de basis blijft gelijk met de Molenberg als poort naar de finale. Voorlopig wordt de wind vanuit het zuidwesten voorspeld, waardoor die in een groot deel van de finale in het voordeel blaast. Bij dat lange stuk na de Bosberg (ruim 10 kilometer) tot de finish staat de wind dan schuin langs achteren. Dat kan een rolletje spelen."

 

José De Cauwer: "De aard van de koers blijft onveranderd, wat betekent dat de weersverwachtingen inderdaad een grotere rol zullen spelen dan eventuele kleine aanpassingen. Op de Molenberg (op 40 km van de finish) moet je er staan. Wie daar de trein mist, kan nog moeilijk iets rechtzetten."

2. Wordt Visma-Lease a Bike net zoals vorig jaar het sterkste blok?

Christophe Vandegoor: "Zonder enige twijfel. Ik zie bij Wout van Aert een parallel met 2022. Toen paste hij ook voor het WK veldrijden in de VS en won hij de Omloop, al was dat toen zijn eerste koers. Ik zeg niets nieuws door te stellen dat hij de topfavoriet is."

 

"Voor de rest is het een ijzersterk team met de bekende namen en ook nieuwkomer Matteo Jorgenson, een van de beste transfers. Ze zullen de koers moeten dragen, maar daar draaien ze hun hand niet voor om."

 

José De Cauwer: "Ze hebben de betere renners, maar er is wel een streepje op de carrosserie door het wegvallen van Nathan Van Hooydonck. Hij kent deze koersen zo goed en is hier thuis. Onderschat zijn afwezigheid niet, al is de ploeg breed genoeg om dat op te vangen."

 

"Er zijn uiteraard nog teams, maar Visma-Lease a Bike lijkt me beter gewapend. Laat ons zeggen dat ze de sleutel voor 75 procent in handen hebben. Zij zullen bepalen wat er gebeurt."

Visma-Lease a Bike heeft de betere renners, maar er is wel een streepje op de carrosserie door het wegvallen van Nathan Van Hooydonck. Onderschat zijn afwezigheid niet.

José De Cauwer

3. Bij Lidl-Trek ontbreekt Mads Pedersen. Begrijpelijk?

Christophe Vandegoor: "Ze hebben nog indrukwekkende ijzers met ex-winnaar Jasper Stuyven op kop. Eergierig als hij is, zal hij zijn status als kopman nog eens willen waarmaken. De laatste jaren is hij wat voorbijgestoken, maar vergis je niet: Stuyven is er altijd bij in het voorjaar. Hij is continu aanwezig. Ze hebben ook nog onder meer Jonathan Milan. Als het goed is, moeten en kunnen ze hun voet naast die van Visma-Lease a Bike zetten."

 

José De Cauwer: "Je ziet het gewoon meer en meer. Wij denken als Vlamingen dat iedereen de Omloop Het Nieuwsblad zal rijden. Voor ons is dat logisch, maar die tijd is al lang voorbij. Het is à la tête du client. Daar moeten we het mee doen. Alle goeie renners samen in dezelfde koers, dat zal maar een paar keer per jaar gebeuren."

 

"De grote koersen worden ook bijna allemaal gewonnen door dezelfde renners. In die ploegen zijn de kansen beperkt voor de renners die net onder de kopmannen staan. Als iemand als Mads Pedersen dan ontbreekt, dan is het aan de anderen om te scoren."

Mads Pedersen won dit seizoen al 6 keer, maar is een van de grote afwezigen.

4. Geen Mathieu van der Poel bij Alpecin-Deceuninck, wel Jasper Philipsen. Wat brengt zijn eerste koers?

Christophe Vandegoor: "Ik kan Jasper Philipsen momenteel niet goed inschatten. Ik vermoed dat hij meer met andere klassiekers in zijn hoofd zal zitten. Hij heeft de voorbije jaren ook nooit echt goed gepresteerd in de Omloop."

 

José De Cauwer: "Het is nog vroeg in het seizoen. Deze Omloop wordt zijn eerste koers. Zaterdag al 100 procent zijn, dat zou eigenlijk niet mogen, want dan is het nog ruim een maand wachten op wat nog komt. Het zou niet verstandig zijn. Goed zijn, dat wel, maar waar kom je dan uit tegen mannen zoals Van Aert die wel al gekoerst hebben? Dat wordt dan een probleem, denk ik."

Ik vermoed dat Jasper Philipsen meer met andere klassiekers in zijn hoofd zit dan met deze Omloop. 

Christophe Vandegoor

5. Soudal-Quick Step heeft niet meer de uitstraling van in de beste jaren

Christophe Vandegoor: "Ik vind hun ploeg nog altijd indrukwekkend. Het is hun sterkst mogelijke blok. Julian Alaphilippe moet laten zien dat hij nog een topcoureur is, Kasper Asgreen liet in de Tour zien dat hij het winnen nog niet verleerd is en Yves Lampaert koerst altijd."

 

"Ik ben benieuwd hoe ze het aanpakken. In hun tactiek - van ver aanvallen - is Soudal - Quick Step voorbijgestoken. Het is van 2022 geleden (Jakobsen in Kuurne) dat ze nog een kasseiklassieker hebben gewonnen, maar ik verwacht er veel van. Ze kunnen het zich als oervlaamse kasseiploeg niet veroorloven om niet mee te doen in de finale."

 

José De Cauwer: "Er zijn vraagtekens. Hun kopmannen hebben nog de leeftijd waarop het moet kunnen, maar komen ze in aanmerking tegen Van Aert? Als ze op niveau zijn, dan kan het een zware ploeg worden."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

6. Arnaud De Lie werd vorig jaar 2e en zal dit jaar een plaatsje beter willen scoren

Christophe Vandegoor: "Tussen willen en kunnen gaapt soms een kloof. Vorig jaar had Arnaud De Lie voor de Omloop al 3 keer gewonnen, nu waren zijn eerste koersdagen minder goed. En dat is nog zacht uitgedrukt."

 

"Hij was vorig jaar de morele winnaar, maar zaterdag starten ze als underdog. Dat zegt Lotto - Dstny ook zelf. De Lie heeft een hele zware hoogtestage achter de rug met heel veel trainingskilometers. Ofwel rijdt hij de pannen van het dak, ofwel is hij nog aan het finetunen. Na zijn eerste wedstrijden duid ik hem niet aan als topfavoriet."

 

José De Cauwer: "Andere renners zouden op die leeftijd blij zijn met een 2e plaats, maar De Lie is in de wieg gelegd voor meer. Het is niet omdat je vorig jaar 2e werd, dat je daarom dit jaar 1e zal worden. Zo werkt het niet. De Lie heeft keihard getraind op een atypische manier met heel veel hoogtemeters. Ik zag hem in de gravelkoers in Jaen harken. We zijn ruim een week verder: ik ben benieuwd."

Arnaud De Lie werd vorig jaar 2e in Ninove.

7. Welke outsiders moeten we nog vermelden?

Christophe Vandegoor: "Let op Tim Wellens, die al 3 keer in de top 5 geëindigd is in de Omloop. Ik kom ook uit bij mannen als Stefan Küng, Matej Mohoric die al eens gewonnen heeft en noteer ook de atypische Spanjaard Oier Lazkano maar. Naar Biniam Girmay ben ik benieuwd en na zijn zege in een MTB-race en zijn prestaties in de Algarve vind ik Tom Pidcock een van mijn topfavorieten."

 

José De Cauwer: "Je zit nu eenmaal met het blok van Visma-Lease a Bike. Welke koers kan er nu nog ontwricht worden en eindigen op een verrassing? Die ploeg zet de koers naar zijn hand en bepaalt wat er gebeurt. Probeer daar als mindere ploeg maar eens onderuit te geraken. Dan moet je eigenlijk al samenwerken met verschillende teams, wat niet zal gebeuren."

Oier Lazkano droogde iedereen vorige maandag af in de Spaanse Strade Bianche.

8. Naar wie kijken jullie in Kuurne-Brussel-Kuurne?

Christophe Vandegoor: "Tegenover de Omloop zal Visma-Lease a Bike Edoardo Affini vervangen door Per Strand Hagenes. Radio Peloton zegt dat we hem in de gaten moeten houden. Het mag niet verbazen als hij zoals Tiesj Benoot uitpakt."

 

"Ik kijk ook met argusogen naar Luke Lamperti, de snelle man van Soudal-Quick Step. Die sterke boy is een type sprinter die kan uitgroeien zoals Tom Boonen, zonder hem die stempel op te kleven. Ik vraag me eveneens af hoe Girmay en Gerben Thijssen zich tot elkaar verhouden bij Intermarché-Wanty. Wie mag sprinten?"

 

José De Cauwer: "Komt het tot een sprint, dan zien we geen groep van 80 of 90 renners. Kuurne-Brussel-Kuurne heeft de naam van een sprintkoers, maar dat klopt niet altijd. De winnaar is wel meestal een grote naam."

Gerelateerd: