Ga naar de inhoud
Van Aert wint Kuurne-Brussel-Kuurne.

Kuurne - Brussel - Kuurne klassement

naamresultaatploeg
1
Wout van Aert
4:21:01
Team Visma - Lease a BikeTVL
2
Tim Wellens
+0
UAE Team EmiratesUAD
3
Oier Lazkano
+0
Movistar TeamMOV
4
Christophe Laporte
+1:23
Team Visma - Lease a BikeTVL
5
Nils Eekhoff
+1:23
Team dsm-firmenich - PostNLDFP
6
Emilien Jeannière
+1:23
TotalEnergiesTEN
7
Luke Lamperti
+1:23
Soudal - Quick-StepSOQ
8
Lionel Taminiaux
+1:23
Lotto - DstnyLTD
9
Marius Mayrhofer
+1:23
Tudor Pro Cycling TeamTUD
10
Jasper Stuyven
+1:23
Lidl - TrekLTK
teams en deelnemers

Uit het boekje: Wout van Aert kleurt Kuurne-Brussel-Kuurne en maakt het meesterlijk af

 zo 25 februari 2024 16:42
Kuurne - Brussel - Kuurne
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
196.4 km
12:24 Kuurne - 16:43 Kuurne
Wout van Aert
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 196.4

  Van een geslaagd openingsweekend en debuut in Kuurne-Brussel-Kuurne gesproken. Wout van Aert heeft zijn eerste klassieke zege van het seizoen te pakken. Van Aert reed met zijn ploegmaats in de heuvelzone het peloton aan flarden, bleef met Tim Wellens en Oier Lazkano over en klopte hen in de sprint met sprekend gemak. 

  De 76e Kuurne-Brussel-Kuurne in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Hij heeft het overtal niet nodig om het schijnbaar eenvoudig af te maken. Wout van Aert raakte voorop met Tim Wellens en Oier Lazkano na een knaller van Visma-Lease a Bike in de heuvelzone. Ook in zijn eentje controleerde Van Aert de finale perfect richting zijn eerste klassieker van het seizoen.

   

  • Ploeg van het weekend: Net als vorig jaar versmachten de geelhemden de concurrentie in het openingsweekend. Van Baarle en Benoot worden opgevolgd door ploegmaats Tratnik en Van Aert in de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. 4 verschillende winnaars, alsjeblieft. 

   

  • Verliezers van de dag: Komen de sprinters nog wel aan hun trekken? Visma-Lease a Bike dynamiteerde de koers alweer vroegtijdig, de snelle mannen kwamen weer niet in het stuk voor. Sprinten om de kruimels voor plek 4, en ook die graaide de Nederlandse formatie dan nog eens mee.

  Visma-Lease a Bike doet wat iedereen verwacht

  "Het zal een harde koers worden", klonk het unaniem bij de start. Wie daarvoor zou zorgen? Visma-Lease a Bike natuurlijk.

   

  Iedereen verwachtte het, maar er bleek niets aan te doen. In de heuvelzone dunden de geelhemden het peloton beetje bij beetje uit. 

   

  Een groepje van 20 bleef over bij het aansnijden van de Mont Saint-Laurent, waar het aan Wout van Aert was om de genadeslag uit te delen in de Waalse heuvels.

   

  Enkel Tim Wellens, Oier Lazkano en Laurence Pithie overleefden die versnelling van Van Aert, al moest die laatste op de Côte de Trieu alsnog overboord.

  Van Aert controleert finale perfect en rondt af

  Na de heuvelzone bleven wel nog dik 60 vlakke kilometers over die zich leenden tot het traditionele potje touwtrekken tussen aanvallers en sprinters in Kuurne.

   

  Die traditie kon dit jaar alleen al snel de prullenbak in. Van Aert, Wellens en Lazkano staken er met kop en schouders bovenuit en bleven maar beuken. 3 minuten en meer, hun voorgift bleef ruim geruststellend.

   

  Een potje blufpoker dan maar, daar hadden de 3 leiders dan ook ruimte genoeg voor. Wellens opende de debatten, maar de reactie van Van Aert was vinnig. Het vet bleek wel van de soep bij Lazkano na die aanval. 

   

  Wellens werd zo de man om in de gaten te houden voor Van Aert en dat deed hij perfect. In de sprint haalde onze landgenoot het al bij al eenvoudig van zijn kompanen. Het werd nog een Belgisch één-tweetje met Wellens op 2, Lazkano was een mooie 3e.

   

  Christophe Laporte maakte het Visma-feestje nog compleet door naar de 4e plaats te sprinten vanuit het peloton. Ook zonder overtal in de finale maken ze het dus af, goed voor een nieuwe dubbel in het openingsweekend.

  Reacties na Kuurne-Brussel-Kuurne:

  Tim Wellens (2e) moest tevreden zijn met een plaats als runner-up na Wout van Aert. 

   

  "Het draaide supergoed rond en in de finale was ik aan het denken hoe ik de koers kon winnen. Er waren niet veel scenario's waar ik als winnaar uitkwam", beseft Wellens.

   

  "Een tweede plaats was dus het hoogst haalbare vandaag. Als ploeg hebben we een goed weekend gereden met vandaag en gisteren tweede plaatsen."

   

  "Volgens mijn trainer ben ik nog niet in topvorm, maar zoals ik nu in koers rijd, zou ik bijna durven denken van wel." 

  Na een 2e plaats in Dwars door Vlaanderen vorig jaar bevestigde Oier Lazkano (3e) vandaag zijn kunnen op Vlaamse wegen. 

   

  "Wout en Tim waren supersterk vandaag, zij pushten zo hard dat ik niet kon winnen", is de Spaanse kampioen eerlijk. 

   

  "Stoppen met meewerken was geen optie. Dan zouden ze mij aanvallen, dus is het beter om tot het einde te blijven rijden. Maar toen had ik de benen niet meer."

   

  Wat is de rol van ploegleider Jürgen Roelandts in het succes van Movistar dit voorjaar? "Hij laat het aanvoelen als dichter bij huis koersen. Hij kent alles hier."

  Vanuit de achtergrond zagen ook enkele Belgen hoe de 3 sterkste renners in koers voor het podium mochten strijden.

   

  • Jasper Stuyven (10e): “Een eerlijke koers? Ik denk het wel, de voorsprong was duidelijk. Het was zoals voorspeld: de koers brak open in Wallonië en het viel niet meer stil. Iedereen had het snel door. Met de meewind is het dan heel moeilijk om dat gat te dichten. Ze reden weg op het lastigste moment: eerlijk dus.”

   

  • Victor Campenaerts: "Er werd hard doorgetrokken en de beste jongens reden weg. Visma had het overwicht, bij ons was er geen organisatie meer omdat zij alles pareerden. Die drie hadden meteen een grote voorsprong. Het was duidelijk dat de beste jongens vooraan zaten. De koers liegt niet.”

   

  • Gerben Thijssen: "Voor de Tiegemberg was ik gevallen en ik zat ver achter. Ik had pijn aan mijn been en wilde stoppen, maar de ploegleider overtuigde me om voort te doen. Ik ben blijven vechten. Alles kwam weer samen, op de leiders na. Op 2 km van de finish was het volledig op: ik had krampen tot en met. Maar ik was nog blij dat ik in die groep zat. Het is goed dat ik dit kan en ik had graag voor de 4e plek gesprint, maar is geen schande na alles wat ik heb meegemaakt.”
  Gerelateerd:

  Uitslag Kuurne - Brussel - Kuurne

  naamresultaatploeg
  1
  Wout van Aert
  4:21:01
  Team Visma - Lease a BikeTVL
  2
  Tim Wellens
  +0
  UAE Team EmiratesUAD
  3
  Oier Lazkano
  +0
  Movistar TeamMOV
  4
  Christophe Laporte
  +1:23
  Team Visma - Lease a BikeTVL
  5
  Nils Eekhoff
  +1:23
  Team dsm-firmenich - PostNLDFP
  6
  Emilien Jeannière
  +1:23
  TotalEnergiesTEN
  7
  Luke Lamperti
  +1:23
  Soudal - Quick-StepSOQ
  8
  Lionel Taminiaux
  +1:23
  Lotto - DstnyLTD
  9
  Marius Mayrhofer
  +1:23
  Tudor Pro Cycling TeamTUD
  10
  Jasper Stuyven
  +1:23
  Lidl - TrekLTK

  Fase per fase

  16:45

  Laporte pakt de kruimels en wint de pelotonsprint. Zo wint Visma-Lease a Bike zowel de sprint om de winst als die van de achtervolgers. Het openingsweekend helemaal naar de hand zetten, heet dat dan. 

  16:44

  In de laatste bocht vallen ze nog in het peloton bij de sprint om plek 4. Ai, ai, ai! 

  16:43

  BEKIJK: Van Aert vloert vlot Wellens en Lazakano in de sprint en wint KBK

  16:42

  Van Aert klopt Wellens in de sprint!

  Eerste deelname en meteen prijs! Wout van Aert deed het perfect in de finale en klopt Tim Wellens eenvoudig in de sprint. Lazkano is een mooie 3e. 

  16:42

  Van Aert zit nu in 2e positie voor de sprint, Lazkano begint vanop de kop. 

  16:42

  Daar gaat Lazkano! Van Aert zit al snel op het wiel, er zit niet veel meer in de tank bij de Spanjaard. 

  16:41

  Komt de versnelling van Lazkano er nog wel? Van Aert blijft het perfect doen. 

  16:41

  De rode vod!

  Gebroederlijk duiken ze met 3 de laatste kilometer in. Lazkano blijft op een gaatje hangen, klaar voor de aanval. 

  16:40

  Van Aert controleert vanop de kop nu het groepje. Bij Lazkano lijkt het vet van de soep, dus het is vooral Wellens die hij moet monsteren. 

  16:39

  Het tempo stokt even wanneer Van Aert bij Wellens komt. Zo profiteert Lazkano om weer aan te sluiten. Als de Spaanse kampioen nog kan, is de volgende aanval voor hem. 

  16:38

  Pas toch maar op met die Lazkano!

  José De Cauwer
  16:38

  Wellens versnelt, maar raakt niet weg

  16:37

  Wellens!

  De debatten worden geopend door Wellens, maar de reactie van Van Aert is vinnig. Lazkano lijkt het kind van de rekening. 

  16:37

  Ze houden elkaar goed in de gaten vooraan. Van Aert kan zeker op zijn sprint vertrouwen, de 2 anderen kunnen het toch best over een andere boeg gooien. 

  16:35

  Met nog 5 km te gaan trekt Van Aert zich nog eens op gang. Wellens zit in het wiel en Lazkano laat het gat vallen. Is de Spanjaard iets zinnens? 

  16:35

  De gapende muil van het peloton heeft Mohoric, Jorgenson en Pithie nog steeds niet opgeslokt. De 3 weten van geen ophouden en blijven tevergeefs vechten, maar dus wel tegen de bierkaai. 

  16:32

  Nog 8 kilometer

  Het blijft maar hard gaan bij Van Aert, Lazkano en Wellens. Een surplace van 8 kilometer zou nochtans perfect kunnen met deze riante bonus. 

  16:29

  Mohoric, Jorgenson en Pithie blijven rijden en komen op een status quo van 3 minuten door aan de streep. Daarachter zit een hele grote groep samen, op een halve minuut van de 3. Sprinten om plek 4 lijkt het daar dus te worden.