Ga naar de inhoud

Valpartij in massastart doet vraag rijzen: is schaatssport wel veilig? "Je mag er niet te veel aan denken"

 di 9 januari 2024 08:52

Een stevige glijpartij met bloedende wondes tot gevolg. De massastart op het EK schaatsen werd vroeg opgeschrikt door het uitvallen van Nederlandse sprinter Bart Hoolwerf. "Ja, soms is het toch echt gevaarlijk", deelt Belg Indra Médard, die een sterke wedstrijd reed in dienst van Europese kampioen Bart Swings.

"Eerst merkte ik het niet, omdat ik zo gefocust was op mijn eigen race. Toen ik de beelden zag, merkte ik dat de Fransman in zijn gezicht aan het bloeden was, zijn landgenoot een snijwond had en ook Bart Hoolwerf niet ongeschonden bleef."

 

Indra Médard vertelt hoe hij de valpartij op het EK massastart beleefde. De 25-jarige Belg rolde de rode loper uit voor Bart Swings op weg naar goud.

 

"Met Hoolwerf uit de race, wisten we dat de gevaarlijkste klant in de sprint weg was." Al wenst niemand op het ijs de tegenstand een val toe.

 

"Als je ziet wat het teweeg kan brengen, denk je toch wel eens na over hoe gevaarlijk de sport is", zegt Médard.

Ik probeer niet te veel na te denken over het gevaar. 

Indra Médard

Niet dat de schaatsers geen bescherming genieten. Een "snijvrij" pak, aangepaste handschoenen, halsbescherming en een helm moeten het ergste voorkomen.

 

"Maar jezelf 100% bedekken, lukt niet natuurlijk", weet Médard. "Dus ik probeer niet te veel na te denken over het gevaar. Een beetje zoals in het wielrennen: dat komt je niet ten goede."

 

Al weet schaatscommentator Bert Sterckx dat ook de huidige bescherming de sport al pakken veiliger maakt.

 

"Ik heb Hoolwerf achteraf gezien. Hij bloedde wel, maar leek weinig last te ondervinden van de diepere schaafwond. Al bij al valt het gevaar ook wel beter mee dan bij het shorttrack, bijvoorbeeld."

 

Iets waar kampioene Suzanne Schulting over kan meespreken.

Pakken(r)evolutie

Schulting - boezemvriendin van Hanne Desmet - viel op training en kreeg de schaats van Xandra Velzeboer in haar rug geplant.

 

Het resultaat: een wonde van 15 centimeter op haar onderrug die gehecht moest worden. Gelukkig voor de Nederlandse veelwinnares werden geen spieren geraakt en kan ze haar comeback op het EK shorttrack van volgende maand maken.

 

"We weten dat shorttrack nooit een veilige sport zal worden", zegt Bert van der Tuuk in Parool.

 

Hij wordt gezien als "schaatspakkenprofessor" van het Nederlandse team, die de beschermlaag minutieus controleert. 

 

"Dat pak bestaat uit twee lagen. De laag die je ziet, is van rubber en dient voor aerodynamica, daaronder zit een snijbestendige laag. Dat wordt steeds goed getest."

Je zou kunnen denken dat je beschermd bent door een soort kogelvrij vest, maar volledige snijbestendigheid bestaat niet. 

Bert van der Tuuk

Al geeft de dubbele laag dus geen garantie op een krasvrije rit.

 

"Je zou kunnen denken dat je beschermd bent door een soort kogelvrij vest, maar volledige snijbestendigheid bestaat niet. Althans, daar ga je geen medailles mee winnen."

 

"Neen, om goed te presteren, kan je moeilijk heel je lichaam inpakken", knikt ook Sterckx. "Dat is ook een beetje het risico van het vak."

 

Wel kan de kennis van in de shorttrack worden gebruikt bij de massastart. Het shorttrackpak wordt dan ook vanaf volgend seizoen verplicht bij de massastart en op de ploegenachtervolging. 

 

Een evolutie die de ongelukkigen van afgelopen weekend - die nog steeds hun wonden likken - zullen toejuichen.

Gerelateerd: