Ga naar de inhoud

Gooit Bart Swings op EK troeven op tafel? "In Wereldbeker heb ik mijn plan bewust nog niet top uitgevoerd"

 vr 5 januari 2024 18:22
Pakt Bart Swings een medaille op het EK?

De Europese schaatstop verzamelt vanaf vanavond drie dagen in Heerenveen om te strijden voor de titels op het EK afstanden. De Belgische medaillehoop rust alweer op de schouders van Bart Swings. Dat het dit seizoen nog niet is gelukt op de massastart in de Wereldbeker, verontrust hem niet. "Ik moet kijken welke kaarten ik heb."

Hij heeft een titel te verdedigen op de massastart, maar toch oogt Bart Swings ontspannen voor zijn eerste dag op het EK afstanden. 

 

De olympische kampioen had zijn topvorm liever gehouden voor volgende maand op het WK afstanden (15-18 februari), maar het verandert niets aan zijn ambities.

 

"Het EK valt niet supergoed", beaamt hij. "Maar het is ook geen veredeld trainingsblok. Het blijft een kampioenschap. Er staan titels op het spel en iedereen zal het beste van zichzelf willen geven."

Het EK is geen veredeld trainingsblok. Het blijft een kampioenschap.

Bart Swings

Ook Swings, die vooral op de massastart opnieuw droomt van goud. Op de Wereldbekers stond onze landgenoot al drie keer op het podium, maar nog niet op het hoogste schavotje.


Verontrustend? "Nee, ik was er al drie keer dicht bij", stelt Swings. "Ik heb vertrouwen, maar het moet ook wat goed vallen."


"Ik heb mijn plan ook niet altijd goed kunnen uitvoeren of bewust niet goed uitgevoerd. Dat wil ik nu wel proberen."


Swings heeft dus nog wat troeven achter de hand? "Ik moet kijken welke kaarten ik heb. Je wil niet dat op het EK iedereen verwacht wat je gaat doen. We zullen het goed moeten uitdokteren om de perfecte rit neer te zetten."


Met Indra Médard heeft Swings voor het eerst steun van een landgenoot op de massastart. "En dat kan een verschil maken", zegt hij.


"Als hij al één keer meespringt in een ontsnapping of één keer een gat dichtrijdt, dan is het al één keer dat ik het niet zelf moet doen. Dat zal zeker helpen."

Vanavond al ploegenachtervolging

De massastart is zondag de afsluiter van het EK afstanden. Tussendoor werkt Swings nog drie nummers af: de ploegenachtervolging, de 1.500 en de 5.000 meter.

 

Te veel van het goede? "Dat moet tijdens het EK wel lukken. De ploegenachtervolging is een stevige opwarmer, vooral de 1.500m én de massastart op zondag is een pittige combinatie."

 

Vanavond komt Swings met Médard en Jason Suttels dus al in actie op de ploegenachtervolging. Het is 10 jaar geleden dat er een Belgische ploeg aan meedeed.

 

"We worden elke wedstrijd beter. Er zit potentieel in", aldus Swings. "Een plek bij de top 8 en een ticket voor het WK zou al een mooie stap zijn voor ons eerste jaar. Als dat al lukt na één jaar, moeten de Spelen over twee jaar ook mogelijk zijn."

 

Ook Indra Médard gelooft dat er al iets mogelijk is op het EK. "Op de wereldbekerranking zijn we nu al het vierde Europese land. We staan dus dicht bij de top drie, misschien kunnen we stunten", zegt hij.

Programma

Vrijdag
19.35 uur: Teamsprint vrouwen
19.51 uur: Ploegenachtervolging mannen
20.26 uur: 3000m vrouwen
21.30 uur: 1000m mannen

 

Zaterdag
14.30 uur: Teamsprint mannen
14.46 uur: 500m vrouwen
15.29 uur: 5000m mannen
17.03 uur: 1500m vrouwen

 

Zondag
14.15 uur: Ploegenachtervolging vrouwen
14.37 uur: 1500m mannen
15.31 uur: 1000m vrouwen
16.19 uur: 500m mannen
17.06 uur: Massastart vrouwen
17.29 uur: Massastart mannen

Gerelateerd: