Shorttracker Ward Pétré na zware val: "Winterspelen niet in gedrang"

  Ward Pétré

  De Belgische shorttracktalenten Ward Pétré en Adriaan Dewagtere zijn vorige week zwaar gevallen op training in Hasselt. Sporza belde met Pétré om te polsen naar de schade. "Het wordt een zware revalidatie", vertelt de 23-jarige schaatser.

  Een week na hun zware val doet Ward Pétré zijn verhaal. "Op zich was het geen gevaarlijke training, maar in shorttrack wil je elkaar wel altijd uitdagen en beter maken en daar is het misgegaan", legt hij uit.

   

  "Adriaan en ik zijn met zijn tweeën gevallen, waarbij we allebei redelijk zwaar gewond raakten. Ik voelde meteen dat er iets mis was met mijn enkel en Adriaan had een grote snijwonde."

   

  "Ik heb meteen de coach geroepen om Adriaan te helpen. Iedereen heeft heel snel gereageerd. Gelukkig hebben we iemand binnen het team die verpleegkunde studeert. Die heeft heel snel en goed gehandeld om die zware bloeding te stoppen en zo Adriaan zijn leven te redden."

  Gelukkig hebben we iemand binnen het team die verpleegkunde studeert en die door snel en goed te handelen het leven van Adriaan gered heeft.

  Ward Pétré

  Hoe gaat het nu met de twee pechvogels? "Adriaan heeft een snee van 30 cm en er was vanalles geraakt, maar het is mooi dichtgemaakt. Fraai is het niet, al kan hij zich er wel over zetten. We zijn goeie kameraden en we praten er ook veel over, dat helpt."

   

  "Zelf heb ik mijn kuitbeen gebroken. Dat is op zich niet zo erg, maar ook mijn enkel is uit de kom gegaan en bij het scheuren van de ligamenten is ook een stuk kraakbeen losgekomen in het kommetje van mijn enkel. Dat hebben ze moeten schoonmaken."

   

  "Het zorgt ervoor dat het qua kracht, stabiliteit en mobiliteit een zware en moeilijke revalidatie zal worden. Maandag weet ik meer over een stappenplan, voorlopig tast ik nog een beetje in het duister. Het staat wel vast dat het dit seizoen niks meer zal worden."

  "Winterspelen komen voorlopig niet in het gedrang"

  De blessures van Pétré en Dewagtere zijn een ferme streep door de rekening, niet alleen op individueel vlak, maar ook voor het aflossingsteam. "Dat is inderdaad heel vervelend. Ook mentaal heb ik het daar moeilijk mee", zegt Pétré.

   

  "Normaal had ik dit seizoen het EK en eventueel het WK kunnen schaatsen en daar hadden we het echt goed kunnen doen. Dat had echt een boost kunnen zijn met het oog op de Winterspelen in 2022. Dat mis ik nu allemaal, ook als team. Dat heeft wel een serieuze impact."

  Op de Winterspelen willen we tonen dat die kleine Belgen ook talent hebben.

  Ward Pétré

  Komen de Winterspelen in het gedrang? "Voorlopig niet, ook al zal de revalidatie bloed, zweet en tranen kosten. Maar in principe kan ik fit zijn voor de start van volgend seizoen, in juni. De kwalificaties voor de Winterspelen, in september of oktober, zullen er snel aankomen."


  "Ik probeer positief te blijven en mezelf te motiveren, zodat ik zo goed en zo snel mogelijk aan het volgende seizoen kan beginnen. Met het Belgische shorttrack gaat het steeds beter en we bouwen aan een goed aflossingsteam. Op de Winterspelen willen we tonen dat die kleine Belgen ook talent hebben."