Shorttrackers Pétré en Dewagtere vallen zwaar op training: "Een rampscenario"

  Ward Pétré (links) en Adriaan Dewagtere kwamen donderdagavond zwaar ten val.

  Ward Pétré (23) en Adriaan Dewagtere (19) zijn donderdagavond bijzonder zwaar ten val gekomen op training. De shorttrackers werden even later allebei met succes geopereerd aan hun verwondingen. Dat bevestigde de Koninklijke Belgische Snelschaats Federatie (KBSF). "Maar alles komt nu in het gedrang."

  Bij een inhaalactie op training van de nationale selectie in Hasselt ging het mis. Pétré raakte met het mes van zijn schaats de rug van Dewagtere, die daarbij een diepe snijwonde opliep. Pétré zelf hield bij de val een breuk net boven de enkel op.

   

  Beiden zijn naar het ziekenhuis in Hasselt vervoerd. Dewagtere is daar geopereerd. Pétré werd vervolgens naar Herentals overgebracht, waar hij eveneens een operatie onderging. Volgens de KBSF zijn beide operaties goed verlopen.

   

  "Dit is een rampscenario, alles komt nu voor hen in het gedrang."

  Bondscoach Pieter Gysel

  Bondscoach Pieter Gysel was zwaar aangeslagen door de valpartij. Hij sprak van "een rampscenario". Volgens Gysel zullen beide schaatsers dit seizoen niet meer in actie komen. 

   

  "Alles komt nu in het gedrang. Denk maar aan de olympische kwalificatie, die bij het WK (5-7 maart) aan de orde komt. Voor die jongens is dit een groot verdriet. Ze hebben er veel voor gedaan om zo ver te komen."

   

  Volgens Gysel, die zelf niet bij de bewuste training aanwezig was, zou de klap minder hard zijn aangekomen als de ijsbaan in Hasselt een betere, flexibele, beveiliging had gehad. 

   

  "Het is blijkbaar niet belangrijk genoeg om daarin te investeren", zegt hij cynisch. De vaste ijshockeyboarding maakt valpartijen extra riskant.