Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Het Giromanager-rapport van de sprinters in 1e week: Italiaanse reus en Estse dark horse maken indruk

 di 14 mei 2024 09:46
De rapporten van de snelste benen in het peloton onder de loep.

In de eerste Giroweek hebben de sprinters een drietal kansen gekregen. Tijd voor een round-up over de waardeverhoudingen. Welke sprinter leverde het meest op in Sporza Giromanager? Wie maakt de beste indruk? En wie heeft verrast in de eerste 9 ritten? 

Paarse punten

De vier sprinterskansen leverden drie massasprints op. Die kenden drie verschillende winnaars: Tim Merlier, Jonathan Milan en Olav Kooij. 

 

Toch zijn de verschillen tussen de renners in Giromanager, het pronostiekspel van Sporza, vrij groot. Jonathan Milan is de slokop met 365 punten. Enkel Tadej Pogacar (613) doet beter. 

 

De Italiaan van Lidl-Trek won niet alleen de 4e rit, maar werd ook nog twee keer 2e en een keer 5e. Milan is dus de meest constante van de sprinters. 

 

Die egale prestaties leveren hem ook de leidersplaats op in het puntenklassement. Elke dag krijgt Milan nog eens 10 Giromanager-punten als drager van de paarse trui. Een veelvraat dus. 

Jonathan Milan bezorgde Lidl-Trek de zegebloemen op dag 4.

Dure vogels met resultaat

Milan is niet de duurste sprinter van het spel. Dat zijn Tim Merlier en Olav Kooij. De 9 miljoen zijn ze wellicht wel waard, want ze pakten respectievelijk 180 en 210 punten in de eerste week. 

 

Kooij sloeg zondag zijn slag met ritwinst in Napoli. Het was pas de eerste podiumplek van de Nederlander tijdens deze Giro, maar hij is toch de op één na best scorende sprinter. 

 

Meer punten scoren zit er niet meer in voor hem. Kooij verlaat de Giro na de eerste rustdag. 

 

Tim Merlier pakte zijn punten in rit 3, 4 en 5. Hij schoot de hoofdvogel af in Fossano waardoor hij ook tussen de grootverdieners staat. Bergop is de Belg wel een van de minder sterke sprinters. 

 

Wie wat in de achtergrond sterk bezig is, is Kaden Groves. De Australiër toonde wel al zijn snelle benen (vooral bij de tussensprints), maar dat leverde slechts een 2e en 7e plaats op. 

 

Groves is nog niet dé puntenpakker (135), maar zijn troef is dat hij beter klimt dan veel concurrenten. 

Tim Merlier kan al zeker één bos zegebloemen meenemen naar huis.

4 puntjes voor Jakobsen

De grote sprintontgoocheling van deze Giro d'Italia is voorlopig Fabio Jakobsen. De Nederlander van DSM-Firmenich PostNL kwam nog niet echt aan sprinten toe. 

 

Met zijn 8 miljoen was Jakobsen in Giromanager evenveel waard als Jonathan Milan, maar de Italiaan pakte al zo'n 90 keer meer punten dan de Nederlander. 

 

Een 22e plek is zijn beste resultaat in week 1. Dat leverde hem 4 schamele punten op. Jakobsen heeft vooral moeite met de Italiaanse hoogtemeters. 

 

Aan de andere kant van het spectrum staat Madis Mihkels. De 20-jarige Est werd sprintkopman bij Intermarché-Wanty na het wegvallen van Biniam Girmay

 

Hij greep de kans met beide handen en sprintte al naar een 6e en 9e plek. Met 72 punten is hij de best scorende goedkope sprinter in deze Giro. 

Hoeveel punten pakten de sprinters al in Giromanager?
Naam Punten in 1e week Waarde in Giromanager
Jonathan Milan (Ita) 365 ptn 8M
Olav Kooij (Ned) 210 ptn 9M
Tim Merlier (Bel) 180 ptn 9M
Kaden Groves (Aus) 135 ptn 7M
Phil Bauhaus (Dui) 107 ptn 7M
Alberto Dainese (Ita) 99 ptn 6M
Juan Sebastian Molano (Col) 97 ptn 7M
Caleb Ewan (Aus) 77 ptn 6M
Madis Mihkels (Est) 72 ptn 3M
Fabio Jakobsen (Ned) 4 ptn 8M

3 à 4 sprinterskansen

De snelle mannen die nog willen scoren in deze Giro zullen in actie moeten schieten. Woensdag kan een etappe worden voor hen, maar de 2.100 hoogtemeters en steile slothelling gooien wellicht roet in het eten. 

 

Rit 13, 18 en 21 zijn wel nog echte kansen, ook voor mannen die minder vlot bergop rijden. Wie uiteindelijk de meest rendabele sprinter blijkt te zijn in Sporza Giromanager, weten we op 26 mei. 

Jouw ploeg mee aan de start?
Doe mee met de giromanager 2024!
0
dagen
1
uur
0
minuten
0
seconden
Stel op tijd jouw ploeg samen en word dé Giromanager van 2024!
Stel je ploeg samen
Gerelateerd: