Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
49
9
7
0
2
21
6
2
Union
46
9
3
4
2
15
12
3
Anderlecht
46
9
4
3
2
11
9
4
KRC Genk
37
9
4
4
1
8
15
5
Cercle Brugge
36
9
3
3
3
13
13
6
Antwerp
29
9
1
8
0
4
17
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
10
4
3
0
1
12
3
2
Union
4
4
1
2
1
7
6
3
Anderlecht
12
5
4
1
0
8
3
4
KRC Genk
10
5
3
1
1
5
5
5
Cercle Brugge
5
5
1
2
2
7
6
6
Antwerp
0
4
0
4
0
2
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
13
5
4
0
1
9
3
2
Union
7
5
2
2
1
8
6
3
Anderlecht
2
4
0
2
2
3
6
4
KRC Genk
3
4
1
3
0
3
10
5
Cercle Brugge
7
4
2
1
1
6
7
6
Antwerp
3
5
1
4
0
2
9

Vandenbempt: "Anderlecht is niet de grote titelfavoriet, Club is zijn voordeel kwijt maar doet nog volop mee"

 di 14 mei 2024 09:40
Ook Peter Vandenbempt ziet dat de ontknoping nadert.

Wie wordt kampioen? Na het gelijkspel tussen Club Brugge en Union ligt Anderlecht in polepositie, maar eigenlijk kan de titelstrijd nog drie kanten uit. Peter Vandenbempt wikt en weegt de kansen na speeldag 8 in de Champions' Play-offs.

Met het niveau van de tweede helft kan Club gewoon winnen op Anderlecht

Zeggen dat er twee verliezers waren na het 2-2-gelijkspel tussen Club en Union is misschien een beetje streng uitgedrukt, maar ze waren zich allebei zeer bewust van het feit dat ze beter gewonnen hadden. Net als vorige week tegen Anderlecht is het gelijkspel toch kwalijker voor Union dan voor Club Brugge.

 

De titelkansen zijn nu heel klein geworden voor Union, maar ze zijn er nog. En dat dankzij die geweldige veerkracht die het toonde na die twee doelpunten van Skov Olsen en die achterstand. Er werd geweldig gevoetbald, de eindsprint van de bekerwinnaar was ronduit indrukwekkend.

 

Maar toch ook vermelden: de eerste helft was een geweldige draak, die was heel slecht. Zo ongeveer alles ging verkeerd, ook technisch. Club Brugge was toen wel de betere ploeg met een paar kansen.

 

En Nicky Hayen heeft eigenlijk met zijn zeer offensieve wissels aan de rust alles opengegooid, aan de twee kanten. Zelf ging Club voor meer doelgevaar zorgen, beter combineren, beter voetballen, maar tegelijkertijd gaf het ook de controle over het middenveld en Puertas op.

Club en Union waren zich allebei zeer bewust van het feit dat ze beter gewonnen hadden. Maar net als vorige week tegen Anderlecht is het gelijkspel toch kwalijker voor Union dan voor Club Brugge.

Peter Vandenbempt

En zo kregen we een redelijk waanzinnige tweede helft met kansen over en weer, chaos ook. Zeker in het slot van de wedstrijd was het een soort pingpongmatch. Zo ziet voetbal eruit als het rekenen, het loeren en de tactische keurslijven wegvallen. Dat zien we helaas te weinig. 


En er was de opgemerkte invalbeurt van Skov Olsen, een groot enigma bij Club Brugge. Als hij fit is en er zin in heeft - wat niet al te vaak gebeurd is dit seizoen - is hij misschien wel de man die de sleutel in handen heeft komende zondag op Anderlecht. Zeker nu Thiago wellicht - zo horen we toch - voor langere tijd buiten strijd is. Dat is een stevige streep door de rekening. 


Club Brugge doet nog altijd volop mee. Het is zijn voordeel wel kwijt tegenover Anderlecht, maar ik denk dat de flow en het goede gevoel er nog wel zijn. En met het niveau van de tweede helft kan het gewoon gaan winnen op Anderlecht.

Gerelateerd:

Als Anderlecht het haalt, zal het niet met een schoonheidsprijs zijn

Ik vind niet dat Anderlecht nu de grote favoriet is voor de titel, eerlijk gezegd. Ze hebben inderdaad het lichte voordeel omdat Anderlecht thuis speelt en zelfs zondag eigenlijk niet hoeft te winnen. Gelijkspelen betekent dat ze hun voordeel behouden tegenover Club Brugge en Union, ongeacht wat Union eerder op de dag doet op het veld van Cercle Brugge.

 

En dan volstaat winnen op de Bosuil, wat al wel meer ploegen hebben gedaan in deze play-offs, voor de titel. Dus Anderlecht kan ook zondag doen wat het onder Brian Riemer vaak doet in topwedstrijden: afwachten en dan toeslaan. 

 

Ik zeg al de hele tijd dat Anderlecht om kampioen te worden beter moet gaan voetballen, maar misschien is dat uiteindelijk toch niet nodig. Tegen Genk was het ook niet meer dan degelijk, maar er staan altijd wel mensen klaar die met klasseflitsen het verschil kunnen maken, zoals nu de doelpunten van Verschaeren en Dolberg.

Ik zeg al de hele tijd dat Anderlecht om kampioen te worden beter moet gaan voetballen, maar misschien is dat eigenlijk uiteindelijk toch niet nodig. 

Peter Vandenbempt

En wat Anderlecht zeker kan als de beste is afzien, strijden, standhouden. Het was tegelijkertijd pijnlijk en straf hoe Anderlecht in dat slotkwartier niet meer uit de eigen 16 raakte. Hoe het geen bal meer kon bijhouden, maar met een enorme overgave en solidariteit dan toch niet al te veel doelgevaar weggeeft. En dat zou uiteindelijk wel eens het verschil kunnen maken. 

 

Net als die ijzersterke thuisreputatie, met het publiek dat we al lange tijd niet meer zo hebben zien tekeergaan in het Lotto Park, en dat zal nodig zijn. Want toch ook nog eens onderstrepen: de schade is intussen groot bij Anderlecht. Ze moeten de laatste rechte lijn in zonder Vertonghen, zonder Thorgan Hazard, zonder Delaney (geschorst), Verschaeren en Amuzu zitten toch ook nog maar op halve kracht, ... Dat is redelijk veel en dan moeten de mouwen opgestroopt worden en dat doet iedereen.


Als ze het straks halen dan zal het niet met een schoonheidsprijs zijn, maar ik kan me voorstellen dat ze daar op Neerpede op dit moment geen al te groot probleem van maken.

Gerelateerd: