Ga naar de inhoud

Anderlecht betaalt veel bibbergeld tegen Racing Genk om de leidersplaats weer op te eisen

 za 11 mei 2024 22:41
 1. 42' - Geel - Thomas Delaney
 2. 44' - Doelpunt - Yari Verschaeren (1 - 0)
 3. 45+2' - Geel - Mujaid Sadick
 1. 21:52 - Verv. Yari Verschaeren door Francis Amuzu
 2. 56' - Geel - Bilal El Khannous
 3. 68' - Verv. Andi Zeqiri door Christopher Baah
 4. 69' - Verv. Mujaid Sadick door Alieu Fadera
 5. 70' - Doelpunt - Kasper Dolberg (2 - 0)
 6. 73' - Verv. Mario Stroeykens door Théo Leoni
 7. 75' - Doelpunt - Toluwalase Emmanuel Arokodare (2 - 1)
 8. 80' - Verv. Kasper Dolberg door Luis Vázquez
 9. 87' - Verv. Patrik Hrošovský door Anouar Ait El Hadj
 10. 90+2' - Verv. Anders Dreyer door Nilson Angulo
Jupiler Pro League - speeldag 8 - 11/05/24 - 20:47
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
44'
Yari Verschaeren
44'
Yari Verschaeren
1 - 0
70'
Kasper Dolberg
70'
Kasper Dolberg
2 - 0
75'
Toluwalase Emmanuel Arokodare
2 - 1
Toluwalase Emmanuel Arokodare
75'

Anderlecht heeft ook zijn vierde thuiswedstrijd in de Champions’ Play-offs gewonnen, maar het heeft vooral in de slotfase enorm afgezien tegen Racing Genk. Tolu Arokodare bracht de bezoekers een kwartier voor tijd vanuit het niets weer in de match en de thuisploeg sleepte zich daarna naar het laatste fluitsignaal. Dankzij de moeizame 2-1-zege springt Anderlecht weer naar de leiding, achtervolgers Club Brugge en Union bekampen elkaar pas maandagavond. 

Anderlecht - Racing Genk in een notendop:

 • Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde toont Kasper Dolberg wat voor een klasbak hij is. Na een knappe borstcontrole in de zestien legt hij de bal netjes klaar voor zijn rechter en Vandevoordt blijft aan de grond genageld achter.  Een knappe goal, die Anderlecht uiteindelijk de drie punten schenkt.

 • Man van de match: Yari Verschaeren werd door Brian Riemer in de basis gedropt en dat bleek een gouden zet. Het Neerpede-product maakte kort voor de rust het verschil met een heerlijke trap in de kruising. Zijn eerste goal van het seizoen en wat voor één.

 • Opvallend: Vier op een rij. In het eigen Lotto Park liet paars-wit in deze Champions' Play-offs nog geen steken vallen. Zowel tegen Antwerp, Union, Cercle Brugge als Racing Genk pakte het de volle buit. Trekt het die lijn door tegen Club Brugge?

Verschaeren breekt de ban met klasseflits

Drie thuiswedstrijden leverden voor Anderlecht evenveel overwinningen op in de Champions' Play-offs. Om de druk bij Club Brugge en Union te leggen moest dat vier op een rij worden voor paars-wit.

In een voorzichtig wedstrijdbegin zorgde Anderlecht voor de meeste dreiging, maar écht gevaarlijk werd het niet. Dolberg besloot vanuit een scherpe hoek op Vandevoordt, Sardella kopte van dichtbij over en een schot van Delaney ging nipt over.

KRC Genk herstelde gaandeweg het evenwicht. Toch kreeg enkel El Ouahdi een slap schot tussen de palen. Aan de overkant werd Delaney op een voorzet van Dreyer helemaal uit het oog verloren aan de tweede paal, maar de Deen toonde dat hij geen spits is en mikte van dichtbij op Sadick.

Kort voor de rust was het toch raak voor Anderlecht, dankzij een klasseflits van Verschaeren. Die bedankte Riemer voor zijn basisplaats met een heerlijke trap in de kruising, Vandevoordt kon er net niet bij.

Anderlecht ziet sterretjes in nerveus wedstrijdslot

"We kijken naar het Grote Niks. Ook de tweede helft is van een bedenkelijk niveau." De analyse van radiocommentator Peter Vandenbempt halfweg de tweede helft sloeg de nagel op de kop, maar het leek wel of ze het bij Anderlecht ook gehoord hadden.

Na een één-twee met Dreyer pakte Stroeykens plots uit met een heerlijke plaatsbal, maar de lat hield paars-wit van de 2-0.

Enkele minuten later was het tóch zover. Na de klasseflits van Verschaeren was het nu aan Dolberg om zijn talenten te tonen. Een knappe borstcontrole, de bal rustig klaarleggen voor zijn rechter en beheerst afwerken. Een pareltje en plots zat Anderlecht in een zetel.

Zo leek het toch, tot Genk vijf minuten later uit het niks weer in de wedstrijd kwam. Sardella en Debast verkeken zich op een licht afgeweken voorzet van El Ouahdi en Tolu tikte de bal van dichtbij binnen.

Genk geloofde plots weer volop in zijn kansen, terwijl bij Anderlecht de nervositeit in de ploeg kroop. Paars-wit raakte niet meer uit de omknelling, het was pompen of verzuipen.

De gelijkmaker hing in de lucht, maar Anderlecht overleefde. Het komt zo weer op kop en legt de druk bij Club Brugge en Union, die elkaar maandag in de ogen kijken.

Gerelateerd:

Reacties uit het Genkse kamp:

 • Domenico Olivieri (trainer Racing Genk): "Het resultaat is ontgoochelend. Maar als ik kijk naar de mentaliteit, de inzet en de kwaliteit, dan ben ik best tevreden. In de eerste helft hadden we de betere kansen en kwamen we niet echt in de problemen. De juiste pass kwam er alleen niet uit. De laatste 15 minuten hebben we bijna voortdurend in de laatste 20 meter gespeeld, zij zaten in hun eigen zestien. De bal moet dan goed vallen en dat is niet gebeurd. We moeten ons optrekken aan deze prestatie."

 • Patrik Hrosovsky: "Dit doet pijn, want we speelden een degelijke wedstrijd. We hebben uiteindelijk meer kansen gecreëerd, maar we verliezen wel. We zijn er in de tweede helft voor blijven gaan, maar we konden niet scoren. Het doel blijft duidelijk, we willen vierde worden en een Europees ticket pakken."

 • Bilal El Khannouss: "We speelden geen slechte wedstrijd. We hebben met lef gespeeld. We hebben kansen gecreëerd, maar we hadden efficiënter moeten zijn. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Voor ons, de fans en iedereen binnen de club. We gaan ervoor strijden om nog zoveel mogelijk punten te pakken."

 • Zakaria El Ouahdi: "Dit komt heel hard aan, als je ziet wat voor een voetbal we gebracht hebben. We hadden zeker een punt verdiend. De laatste 15 minuten zaten we rond de box van Anderlecht, dat zegt genoeg. We hebben laten zien dat we heel veel kwaliteiten hebben als team. Het is jammer genoeg weer niet gelukt. We gaan nu mentaal sterk moeten blijven."

Fase per fase

90+6'

Einde

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Anderlecht wint ook zijn vierde thuiswedstrijd in deze Champions' Play-offs. Paars-wit komt zo opnieuw aan de leiding en legt de druk bij Club Brugge en Union, die elkaar maandagavond in de ogen kijken. Dolberg leek de wedstrijd twintig minuten voor het einde te beslissen, maar de verrassende aansluitingstreffer van Tolu bezorgde Anderlecht nog een bijzonder nerveus wedstrijdeinde.

90+6' tweede helft
90+4'

El Hadj in het zijnet

El Hadj doet de Anderlecht-fans nog eens bibberen met een actie in de zestien. Tot opluchting van het thuispubliek besluit hij met een knal in het zijnet.

90+4'

Sardella lijdt knullig balverlies en ontbreekt zo in de verdediging bij de snelle omschakeling van Genk. Debast brengt redding voor Anderlecht en keilt de bal voor de neus van Fadera hard weg.

90+2'
90+2'

Riemer gooit met Angulo nog een frisse kracht in de strijd. Hij neemt de plaats in van Dreyer.

90+1'

5 minuten extra

De bal wordt blind naar voren geramd bij Anderlecht en zo komt Genk weer snel in balbezit. Paars-wit moet het nog vijf extra minuten uitzweten.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
89'

Anderlecht verdedigt nu massaal om die overwinning vast te houden.

Peter Vandenbempt op Radio 1
88'

Anderlecht ziet af

El Hadj kan van dichtbij uithalen na een aflegger van Fadera. Zijn afgeweken schot levert nog maar eens een hoekschop op voor Genk. Het is pompen of verzuipen voor de thuisploeg.

86'

Hrosovsky knalt de bal hoog over en geeft Anderlecht zo even tijd om op adem te komen. Hij wordt meteen ook naar de kant gehaald voor El Hadj. 

85'

Anderlecht raakt niet uit de omknelling, Genk stapelt de hoekschoppen nu op. De gelijkmaker hangt in de lucht.

85'

Genk dringt aan

Het is toch nog nagelbijten voor de Anderlecht-fans. Genk ruikt zijn kans en bij Anderlecht sluipt de nervositeit duidelijk in de ploeg. Debast pakt net voor de neus van Tolu uit met een cruciale kopbal.

81'

Amuzu mikt naast

Anderlecht kan eindelijk zelf nog eens voor gevaar zorgen. Dreyer legt de bal breed voor Amuzu. Die heeft ruimte om te trappen, maar besluit net naast.

81'

Nog een gebruikelijke wissel van Riemer. Hij brengt Vazquez tussen de lijnen voor doelpuntenmaker Dolberg.

80'
79'

Tolu benut kans niet

Genk heeft toch duidelijk vertrouwen geput uit de verrassende aansluitingstreffer. Tolu krijgt plots wel erg veel ruimte in de zestien. Hij kopt naar de grond en de bal botst in de handen van Schmeichel. Anderlecht speelt nu plots met vuur.