Ga naar de inhoud

Lucas Henveaux treedt met EK-medaille in de voetsporen van Pieter Timmers: "Heel tevreden"

 di 5 december 2023 23:44
Lucas Henveaux en Daniel Wiffen
Lucas Henveaux en zijn trainingsmaat Daniel Wiffen.

Hij droomde van een professionele golfcarrière, maar nu oogst hij weer succes in het water. Vanmiddag zwom Lucas Henveaux (23) naar zijn eerste medaille op een groot kampioenschap. Op de 400 meter vrije slag in klein bad won hij EK-brons.

Het was van 2017 geleden dat een Belg nog eremetaal kon veroveren op een EK in klein bad. Toen won Pieter Timmers in Kopenhagen zilver op de 100 meter vrije slag en Fanny Lecluyse brons op de 200 meter schoolslag.

 

6 jaar later zwom Lucas Henveaux naar brons op de 400 meter vrij. Dat deed hij met een flinke verbetering van zijn Belgisch record. Henveaux tikte aan na 3'37"91, maar liefst twee seconden sneller dan vanochtend in de reeksen.

 

Met dank aan een stevige slotsprint. In de laatste lengte raapte hij nog twee concurrenten op.

 

Het goud ging naar zijn trainingspartner: de Ier Daniel Wiffen (3'35"47). De Litouwer Danas Rapsys (3'37"80) haalde zilver op het EK in Roemenië.

 

"Ik ben heel tevreden met mijn tijd en het is super om met deze jongens op het podium te staan", zei Henveaux na afloop. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik zag mijn teamgenoot Dan voluitgaan vanaf de start en ik vreesde dat het een moeilijke race zou worden", doet Henveaux zijn verhaal.

 

"Op 25 meter van de finish begreep ik dat ik bijna op gelijke hoogte van de anderen lag. Ik heb mezelf gelanceerd, liet het hoofd zakken en ben de touch gaan zoeken. Ik heb het geluk dat ik derde word met een tiende van een seconde." Henveaux bleef maar net de Zwitser Antonio Djakovic (3'38"01) voor.   

 

Voor Henveaux is het zijn eerste medaille op een internationaal toernooi. Hij neemt zaterdag nog deel aan de 800 meter vrije slag.

Gerelateerd: