- Alisée Pisane
- Lucie Hanquet
- Zinke Delcommune
- Lotte Vanhauwaert

Brons! Valentine Dumont sluit het EK zwemmen in klein bad af met 2e Belgische medaille

zo 10 december 2023 17:49
" "
Valentine Dumont verovert haar eerste medaille op een internationaal kampioenschap bij de senioren.

België heeft het EK kortebaan afgesloten met 2 bronzen medailles. Op de slotdag was Valentine Dumont op de 400 meter vrije slag goed voor een bronzen medaille. Eerder behaalde ook Lucas Henveaux een bronzen plak, ook al op de 400 meter vrije slag.

Het EK kortebaan in Otopeni is een succes geworden voor de Belgen. 6 jaar was het geleden dat ons land nog een medaille kon veroveren en in Roemenië waren het er meteen twee.

Lucas Henveaux had dinsdag al het Belgische bal geopend met een bronzen medaille op de 400 meter vrije slag, de laatste dans was voor Valentine Dumont die op diezelfde afstand en slag ook goed was voor brons.

Dumont bleef met 4'00"84 een klein beetje boven haar Belgische record in klein bad, dat van 2020 dateert. Het volstond wel ruimschoots voor een medaille, al had ze voor een betere medaille nog bijna een seconde sneller moeten zwemmen.

Voor de 23-jarige Dumont is het de eerste medaille op een internationaal kampioenschap bij de senioren. Ze had zich ook geplaatst voor de finale van de 200 meter vrij op de slotdag, maar die liet ze schieten om haar kansen op een medaille op de dubbele afstand te verhogen.

België zette zich in Otopeni trouwens op de kaart op de vrije slag, want Valentines zus Sarah Dumont eindigde in de finale van de 800m vrij op de 5e plaats en in diezelfde wedstrijd werd met Grace Palmer een andere Belgische 8e. Op de langste afstand, de 1500m vrij, greep Alisée Pisane net naast een medaille.

Gerelateerd:

EK kortebaan in Otopeni

17:50

Brons voor Valentine Dumont!

De gok van Valentine Dumont heeft goed uitgepakt. Ze koos ervoor om de finale van de 200 meter vrije slag te laten schieten om alles op alles te zetten voor een medaille op de 400 meter vrije slag. Met succes!

Terwijl de strijd om het goud tussen de Italiaanse Quadrella en de Française Kirpichnikova ging, knokte Dumont voor het brons. De Duitse Maya Werner was voortvarend van start gegaan, maar zakte helemaal weg.

Halverwege lag Dumont al 3e en die plaats hield ze makkelijk vast. Met 4'00"84 bleef ze een fractie boven haar Belgische record in klein bad.

Valentine Dumont kiest voor finale 400 en laat finale op 200 meter links liggen

Valentine Dumont geeft verstek voor de finale van de 200 meter vrije slag van zondagavond op de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in het Roemeense Otopeni. Op de slotavond van dit EK zal ze enkel nog aantreden in de finale van de 400 meter vrij.

De 23-jarige Dumont plaatste zich zaterdag met de achtste chrono achter haar naam voor de finale van de 200 meter vrije slag. Zondagochtend wist ze zich ook te plaatsen voor de finale van de 400 meter vrij.

09:42

Dumont zwemt naar finale op 400 meter vrije slag

Valentine Dumont heeft zich geplaatst voor de finale van de 400 meter vrije slag op het EK kortebaan in Otopeni. De 23-jarige Belgische finishte in de laatste reeks in 4'02"87 op de tweede plaats, goed voor de derde chrono in totaal en een stek in de finale van zondagavond.

De snelste tijd kwam op naam van de Française Anastasiia Kirpichnikova (4'02"77), die eerder al de titels op de 800m en 1.500m veroverde.

Camille Henveaux eindigde in dezelfde reeks op de vijfde plaats in 4'08"94. Ondanks een persoonlijk record, dat op 4'09"80 stond, zat er voor haar niet meer in dan een elfde chrono in totaal. Enkel de top acht krijgt startrecht in de finale.

09/12/23
17:46

Valentine Dumont naar finale 200m vrij

Valentine Dumont heeft zich op de valreep geplaatst voor de finale op de 200 meter vrije slag. Met 1'55"14 bleef ze in de halve finales een fractie boven haar Belgische record. Ze had 15 honderdsten voorsprong op de nummer 9, die als eerste afvalt voor de finale.

Het wordt zo een drukke slotdag voor de 23-jarige Dumont, want naast de finale van de 200m vrije slag springt ze ook nog in het bad voor de 400m vrije slag (reeksen en misschien ook finale).

14:56

Geen 400m vrij voor Pisane door blessure

Alisée Pisane heeft op haar sociale media laten verstaan dat ze zondag niet aantreedt op de 400m vrij, daags na haar BR op de 1.500 meter, goed voor een 4e plaats.

Pisane sukkelt met haar elleboog en wil nu even rusten voor ze weer de trainingen hervat richting Doha, waar in februari het WK in groot bad is.

Voor België komen morgen wel nog Valentine en Sarah Dumont en Camille Henveaux in actie op de 400m vrij.

11:53

Valentine Dumont vlot naar HF 200m vrij

Valentine Dumont is de enige van de 4 Belgische vrouwen vanochtend die zich heeft kunnen plaatsen voor de halve finales van de 200m vrije slag.

Met 1'56"02 was ze 3e in reeks 4 en haalde ze de 7e tijd van 41 deelnemers. Het Belgisch record van Dumont bedraagt 1'54"97. Ze zwemt vanavond om 17.26 uur opnieuw.

Camille Henveaux, Lotte Vanhauwaert en Zinke Delcommune werden uitgeschakeld met respectievelijk een 22e, 23e en 24e chrono in totaal.

De 17-jarige Henveaux zette met 1'58"80 een persoonlijk record neer. Haar vorige beste was 1'59"09. De laatste kwalificatietijd was 1'57"72 van de Deense Signe Bro.

Vanhauwaert zette 1'58"95 neer, haar PR is 1'57"56. Delcommune flirtte met haar PR van 1'58"62, ze kwam 3 tienden tekort met 1'58"99.

De snelste tijd in de reeksen kwam op naam van de Britse Freya Anderson (1"53"72).

11:50

Lucas Henveaux komt paar seconden tekort voor finale 800m

Lucas Henveaux, goed voor brons op de 400m vrij, heeft de reeksen van de 800m vrij niet overleefd. Onze landgenoot finishte als derde in de derde reeks in 7'40"73, goed voor de 11e tijd. De top 8 mocht naar de finale.

Op de 400m verbeterde hij zijn Belgisch record, op de 800 meter bleef hij daar meer dan 3 seconden van verwijderd: 7'37"01. De laatste finalechrono was van de Griek Dimitrios Markos in 7'36"39. De snelste was de Ier Daniel Wiffen in 7'33"38.

08/12/23
20:19

Pisane valt net naast podium met Belgisch record

Alisée Pisane is op de vierde plaats geëindigd in de finale van de 1500 meter vrije slag. De 20-jarige Pisane tikte aan in 15'55"33, waarmee ze het Belgisch record opnieuw overneemt van Lucie Hanquet, die vorige maand in Sheffield 15'56"58 zwom.

Hanquet moest vrede nemen met de 7e plek in 16'18"76, een pak trager dan haar tijd in de reeksen (16'04"24).

De gouden medaille ging naar de Française Anastasiia Kirpichnikova, die 15'20"12 op de tabellen zette. De Italiaanse Simona Quadarella pakte het zilver. Het podium werd vervolledigd door de Hongaarse Ajna Kesely.

19:07

Zinke Delcommune strandt in halve finales 200m wisselslag

Zinke Delcommune is uitgeschakeld in de halve finales van de 200 meter wisselslag op het EK kortebaan. De 18-jarige eindigde in de eerste van twee halve finales als 7e in 2'13.73. Dat is de 14e tijd op 16 halvefinalisten.

09:48

Belgen vandaag:

18.31 uur - Zinke Delcommune: halve finales 200 meter wissel

19.03 uur - Lucie Hanquet en Alisée Pisane: finale 1.500 meter vrij

09:31

Zinke Delcommune naar halve finales 200 wissel

Een mooi begin van dag 4 voor de Belgische delegatie: Zinke Delcommune heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 200 meter wisselslag.

De 18-jarige zwemster werd vanochtend 5e in de derde en sterkste reeks. Met 2'12"97 zette ze de 11e chrono en een persoonlijk record neer. Delcommune ging enkele honderdsten harder dan haar vorige toptijd (2'13"05).

Het Belgisch record staat met 2'09"27 op naam van Kimberly Buys.

Vanavond rond 18.30 uur staat Delcommune op het startblok voor de halve finales.

09:30
Zinke Delcommune bereidde zich vorige maand voor op de olympische stage in Turkije.
07/12/23
17:40

Valentine Dumont 15e in halve finales 100 vrij

Valentine Dumont (23) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 100 meter vrije slag. Na 4 lengtes tikte ze aan in 54"08.

Daarmee ging ze net iets harder dan in de reeksen (54"12), maar niet hard genoeg voor de top 8. Dumont zette de 15e chrono neer van de 16 halvefinalisten.

Zaterdag en zondag werkt Dumont haar sterkste nummers af: de 200 en 400 meter vrije slag. Die twee afstanden zal ze volgend jaar ook zwemmen op de Olympische Spelen.

09:30

Grace Palmer strandt in reeksen 200m school

Grace Palmer is niet door de reeksen van de 200m schoolslag geraakt. De 18-jarige zwom de 8e tijd (2'28"37) in de tweede van drie reeksen.

Ze bleef ver verwijderd van haar persoonlijk record van 2'23"85. Palmer heeft de 20e tijd (op 23 deelneemsters) en is tweede reserve voor de halve finales.

De beste tijd in de reeksen kwam van de Nederlandse Tea Schouten (2'20"38).

Palmer zwom gisteren de finale van de 800m vrije slag en werd hierin achtste in een persoonlijk record van 8'33"33.