Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
45
7
6
0
1
18
4
2
Anderlecht
43
7
3
2
2
9
7
3
Union
42
7
2
4
1
11
9
4
KRC Genk
34
7
3
3
1
6
13
5
Cercle Brugge
33
7
2
2
3
10
10
6
Antwerp
29
7
1
6
0
3
14
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
9
3
3
0
0
10
1
2
Anderlecht
9
3
3
0
0
6
1
3
Union
4
4
1
2
1
7
6
4
KRC Genk
7
4
2
1
1
4
5
5
Cercle Brugge
5
4
1
1
2
6
4
6
Antwerp
0
3
0
3
0
1
6
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
10
4
3
0
1
8
3
2
Anderlecht
2
4
0
2
2
3
6
3
Union
3
3
1
2
0
4
3
4
KRC Genk
3
3
1
2
0
2
8
5
Cercle Brugge
4
3
1
1
1
4
6
6
Antwerp
3
4
1
3
0
2
8

Carl Hoefkens keert terug naar Jan Breydel: "Alles rond zijn ontslag zal intussen wel gekaderd zijn"

 zo 3 december 2023 10:24
Carl Hoefkens.

Bij Club Brugge-Standard hangt er altijd elektriciteit in de lucht en dat zal zondag misschien nog wat meer het geval zijn. Langs de zijlijn staan twee coaches die hun ex-club bekampen en Carl Hoefkens keert voor het eerst sinds zijn ontslag terug als trainer naar Jan Breydel. "Hij zal er goed ontvangen worden", schatten Eric Van Meir en Jacky Mathijssen in. 

Op 8 oktober rekende Standard op de valreep af met Club Brugge. Carl Hoefkens scoorde zo op de 10e speeldag een belangrijke driepunter tegen zijn ex-club, Ronny Deila verliet zijn vorige werkgever met lege handen.

 

Ondanks zijn bewogen vertrek op Sclessin werd Deila er 2 maanden geleden rustig onthaald en volgens Eric Van Meir zal Hoefkens zondagavond hetzelfde scenario meemaken in Jan Breydel.

 

"Dat zal geen probleem opleveren. Hij zal er goed ontvangen worden", schat de ex-ploegmakker van Hoefkens in. "Carl heeft in Brugge gewoon goed werk geleverd. Zeker bij de jeugd, maar ook bij de A-ploeg."

 

"Zoals ik Carl ken, zal er zeker geen leedvermaak geweest zijn bij hem dat hij met Standard Club kon kloppen en dat het nog altijd stroef loopt bij Club. Maar je wil als trainer natuurlijk niet verliezen tegen je ex-club."

 

"Carl zal zeggen dat hij niet extra gebrand op een zege is, maar je hebt er natuurlijk wel een poosje gewerkt."

 

"Je hoeft er op zich niet te veel aandacht aan te besteden, maar het kan een spelersgroep ook motiveren als ze nog een extraatje willen leveren voor hun coach."

Alles wat ermee gepaard ging, zal intussen ook wel gekaderd zijn. En de problemen die hij vorig jaar meegemaakt heeft, hebben zijn opvolgers ook nog niet kunnen ombuigen.

Jacky Mathijssen over de terugkeer van Carl Hoefkens naar Jan Breydel

"Ach, ik denk niet dat zoiets een rol speelt bij de spelers", nuanceert Jacky Mathijssen meteen. "Misschien zijn ze zelfs niet op de hoogte en elke match heb je wel meerdere banden tussen spelers, coaches en ex-clubs."

 

Mathijssen verwacht net als Van Meir geen problemen en geen emotionele rollercoaster voor Hoefkens. "Zeker gezien zijn prestaties als speler én als trainer en zijn uitgesproken loyaliteit. Carl is ook gewoon een professional. Hij staat nu aan de andere kant."

 

Als ex-coach van Club Brugge kan Mathijssen wel inschatten hoe Hoefkens zal ontvangen worden. "Dat zal geruisloos passeren, al raakte het mij wel altijd toen ik terugkeerde naar een ex-club."

 

"Ook al wordt het niet altijd vertaald in succes, mensen weten op zich wel dat je je best gedaan hebt voor je werkgever. En Carl is gewoon all-in gegaan bij Club. En hij heeft er ook iets neergezet, hé."

 

"Hij overwinterde met Club in de Champions League. Dat moet je nog meer benadrukken als je ziet hoe Antwerp nu afziet."

 

"Alles wat ermee gepaard ging, zal intussen ook wel gekaderd zijn. En de problemen die hij vorig jaar meegemaakt heeft, hebben zijn opvolgers ook nog niet kunnen ombuigen."

Carl Hoefkens komt nu als bezoekende coach naar Jan Breydel.

"De druk bij Standard? Dat is nog goed meegevallen"

Carl Hoefkens ging na een korte pauze na zijn ontslag bij Club Brugge afgelopen zomer in op het aanbod van Standard. "De druk is bij beide ploegen toch anders", vindt Eric Van Meir. "Club moet elk jaar kampioen spelen, bij Standard is dat niet het geval."

 

Na 15 speeldagen staat Standard 3 punten onder Club na wisselvallige weken. "Hij heeft de pech gehad dat hij pas op het einde van de mercato nog een vijftal echte injecties in zijn groep heeft gekregen. Er is dus een groot verschil tussen begin september en begin december."

 

Ook al is er schijnbaar minder druk, Hoefkens lag na een zwakke start al onder vuur aan de andere kant van de taalgrens. Ook de voorbije weken is er af en toe onrust door de ups en downs.

 

"Ik vind dat dat nog goed is meegevallen", oordeelt Jacky Mathijssen. "Ik ken heel veel Standard-supporters en men heeft nooit richting de coach gekeken toen het minder liep. Men wist tijdens de eerste weken en maanden wat de problemen waren en men keek toen naar de investeringsgroep. Zij moesten spelers aantrekken."

 

"Die inspanningen hebben ze geleverd en dan wordt er vroeg of laat wél naar de coach gekeken, dat klopt. De druk zal nu misschien wat meer op de schouders van Hoefkens staan."

 

"Dat er geen excuses meer zijn? Dat hangt vooral af van wat je verwacht met deze kern. Als je mikt op de top 6, dan zit Hoefkens op schema."

Jupiler Pro League
Club Brugge
einde
2-0
Standard