Ga naar de inhoud

Tia Hellebaut wil Thomas Carmoy naar Parijs loodsen: "Kijk ernaar uit om weer naar de Spelen te gaan"

 wo 22 november 2023 12:57
Thomas Carmoy en Tia Hellebaut
Tia Hellebaut moet Thomas Carmoy naar nieuwe hoogtes stuwen. 2,30 meter om te beginnen.

Een beter voorbeeld kan Thomas Carmoy (23) zich niet wensen. De talentvolle hoogspringer wordt sinds kort getraind door olympische kampioene Tia Hellebaut. De goudenmedaillewinnares van Peking wil haar pupil naar nieuwe hoogtes stuwen. "Het is een groot talent, maar er zit nog heel wat rek op", klonk het vanuit de olympische stage in Turkije.

"Een nieuw seizoen, een nieuwe coach en nieuwe doelen: de Olympische Spelen", zo kondigde hoogspringer Thomas Carmoy vorige week zijn nieuwe jaar aan.

 

Die nieuwe coach is niet zomaar de eerste de beste. Integendeel: Tia Hellebaut, de olympisch kampioene van 2008 uit Peking, zal de beloftevolle atleet voortaan mee begeleiden.

 

"Ik heb haar een bericht gestuurd via Instagram", legt Carmoy uit. "Binnen de twee uur kreeg ik al een antwoord."

 

Een positief antwoord, Hellebaut gaat de uitdaging aan.

 

"Thomas heeft al bewezen dat hij een tandje kan bijsteken op grote toernooien", vertelt ze op de olympische stage in Belek.

 

"Er is nog werk aan de winkel, maar hij staat op een selecteerbare plaats. Ik kijk er alvast weer naar uit om weer op de Spelen terecht te komen."

Ik heb haar een bericht gestuurd via Instagram.

Thomas Carmoy

Speed flopper

Weer een nieuwe uitdaging voor de voormalige olympische kampioene, dus.

 

Tia Hellebaut: "Ik heb altijd training gegeven op mijn academie, maar dat was voornamelijk met kinderen. Het is de eerste keer dat ik ook met een echte topatleet aan de slag zal gaan."

 

Hellebaut staat er ook niet alleen voor. Ze komt samen met haar man Wim Vandeven - die haar als trainer in Peking nog naar goud stuwde - in het coachingsteam van Carmoy.

 

"Het wordt een soort duojob. Ik kan alvast zeggen dat het fijn is om het vak van Wim te leren", vertelt Hellebaut. "We hebben de laatste weken alvast veel vooruitgang gezien bij Thomas, die ook hard gewerkt heeft."

 

Zo veegt Hellebaut ook meteen de geruchten van tafel over Carmoy, die zich vorig jaar niet altijd even professioneel zou gedragen hebben. "Ik heb die berichten ook gehoord, maar hij is de voorbije 6 weken nog geen minuut te laat geweest en heeft alles gedaan wat van hem gevraagd werd."

 

"In dat opzicht heeft hij de knop omgedraaid en wil hij er duidelijk vol voor gaan."

Het is een groot talent, maar er zit ook nog rek op zijn kunnen.

Tia Hellebaut

De voormalige topatlete herkent alvast het potentieel bij Thomas Carmoy. "Het is een groot talent, maar er zit ook nog heel wat rek op zijn kunnen. Ze zijn voorzichtig met hem geweest en hij heeft nog niet echt op topniveau getraind. We kunnen zeker nog vooruitgang maken."

 

Zo wil Tia Hellebaut een stukje van zichzelf doorgeven aan Carmoy. "Hij heeft geleerd om vooral op kracht te springen. Maar hij is ook heel snel. We kunnen er alvast meer een speed flopper - zoals ik vroeger - van maken."

 

"Dat proces zal tijd kosten en frustrerend zijn, maar we zullen de nodige voorbereidingswedstrijden afronden deze winter."

 

En dan samen naar Parijs?

Gerelateerd: